FB DOĞUŞ YELKEN

Paris 2024 Olimpiyatları'nda 8 kişilik milli takım kadrosunun 7'sini oluşturan Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar ile sporcusu Lara Nalbantoğlu, Fenerbahçe TV’de yayınlanan ‘Olimpiyata Doğru’ programında açıklamalar yaptı

16 Mayıs 2024 Perşembe 22:21

Yelken milli takımının Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadrosunun 8 sporcusundan 7’sini oluşturarak Türk yelkencilik tarihine adını altın harflerle yazdıran Türkiye’de yelkenin öncüsü Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar ile sporcusu Lara Nalbantoğlu, Fenerbahçe TV’de yayınlanan Olimpiyata Doğru programına konuk oldu.
 
Elde edilen tarihi başarıyı değerlendiren Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için yapılan hazırlıkları ve hedefleri de anlattılar.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar: Toplamda 8, Fenerbahçe’den 7 sporcuyla ülkemizi olimpiyatlarda temsil edeceğiz. Fenerbahçe’nin dışında böyle bir kulüp olduğunu bilmiyorum
 
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi yelken özelinde yapılan bir takım değişikliklere dikkat çekerek sözlerine başlayan Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar, “Bu olimpiyatlar daha özel. Pandemiden sonra Paris Olimpiyatları'na hazırlanmak için kısa bir süre vardı. Yelkende 5 sınıf değişti. 5 yeni sınıf, 5 yeni madalya var. Biz de hem şube hem de ülke olarak buna en iyi şekilde adapte olmaya çalıştık. Yeni sporcularımız, farklı sınıflarımız var. Alican bambaşka bir sınıfta, Surf, Foil oldu, Formula Kite geldi… Bizim ülkemiz için çok yeni sınıflar. Biz birçok sınıfta yarışıyoruz. Bunların da sadece ikisinde kota alamadık. Toplamda 8, Fenerbahçe’den 7 sporcuyla ülkemizi olimpiyatlarda temsil edeceğiz.” diye konuştu.
 
Dünyada hiçbir kulübün yelken branşında olimpiyatlara 7 sporcu göndermediğinin altını çizen Deniz Çınar, “Bizden farklı olarak dünyada sporcular belli bir kulüpten değil. Farklı kulüplerden oluyorlar. Fenerbahçe’nin dışında böyle bir kulüp olduğunu bilmiyorum. Yelkende çok büyük kulüpler de var ama Fenerbahçe bu bağlamda özel.” dedi.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar: Yelkende olimpiyat madalyası geldiğinde farkındalık artacak
 
Yelken milli takımının Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadrosunun 8 sporcusundan 7’sini Fenerbahçe Doğuş Yelken’in oluşturmasıyla ilgili yeterli farkındalığın oluşmadığını belirten Deniz, “Anlatmaya çalışıyoruz. Olimpiyatlarda yelken branşında henüz bir madalyamız yok ama olacak. Madalya geldiğinde farkındalık artacak diye düşünüyorum. Madalyayla birlikte o eşiği atlayacağız.” ifadelerini kullandı.
 
Yelkenin sürekli güncellenen bir spor olduğunu hatırlatan Şube Sorumlumuz, “Sınıflar değişiyor. 2028’e kadar bu sınıflarla devam edecekmişiz gibi gözüküyor ancak arada bir güncelleme yine olabilir. Yakından takip edilmesi, iyi planlanması gerekiyor ve sporcuları da ona göre yönlendirmek gerekiyor. İyi bir şey yapmışız ki, Tokyo Olimpiyatları'na göre değişiklik olmasına rağmen orada toplam 8 sporcu vardı, biz 3 kişiydik, şu an 8 sporcu var ve biz 7 sporcuyuz. Bir çıta atladık diye düşünebiliriz.” açıklamasını yaptı.
 
Yelkencimiz Lara Nalbantoğlu: Şu anda burada olmak benim için inanılmaz gurur verici. Deniz ve Ateş ağabeye öğrendiğim her şey için çok minnettarım
 
470 sınıfında mücadele eden olimpiyat kotalı yelkencimiz Lara Nalbantoğlu, yelkenle tanışma ve Fenerbahçe sporcusu olma hikâyesini şu şekilde aktardı: “Yelkenle Adana’da tanıştım. O zamanlar 1. sınıftaydım, yüzme sporuyla ilgileniyordum. Yelken kulübüne babam için gitmiştik, o meraklıydı yelkene. Ama kısmet benim yelken yapmama vesile oldu. 2007 yılında başladım yelkene. Bir süre hem yüzme hem de yelkenle devam ettim. Adana’da 1 sene yaşadıktan sonra İzmir’e taşındık. Yelkene Karşıyaka Spor Kulübü'nde devam ettim. Milli takıma ilk orada adım attım. Daha sonra 2020 yılında liseden mezun olduktan sonra hem Sabancı Üniversitesi’ni kazandım hem de hedefim olan Fenerbahçe sporcusu olma hayalimi gerçekleştirdim.”
 
Fenerbahçe’de olmanın sporcuya iyi hissettirdiğini de sözlerine ekleyen Lara, “Yöneticilerimizin bizler gibi hem üniversite hem de yoğun bir spor programından geçmiş olmalarından dolayı bizi daha iyi anladıklarını düşünüyorum. Bu, sporcuyu çok rahatlatan bir nokta. Deniz ve Ateş Çınar’ı tanıyordum, takip ediyordum. Onlarla bu kadar yakın olmak, Deniz ağabeyle aynı tekneye binmek benim için çok uzak bir hedef gibi gözüküyordu. Şu anda burada olmak benim için inanılmaz gurur verici. Deniz ve Ateş ağabeye öğrendiğim her şey için çok minnettarım.” diye konuştu.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar: Lara’nın yolu daha uzun. Böyle çalışmaya devam ederse bizden çok daha başarılı yerlere gelecektir
 
Şube Sorumlumuz Deniz Çınar, Lara Nalbantoğlu’yla ilgiliyse, “Benim durumum biraz özel. Bir yandan yöneticilik bir yandan da 470’te yarışmaya devam ediyorum. Lara’yla yollarımız kesişti. Yeni getirdiğimiz FX ve 49er sınıflarında aslında tekneye biniyordu. Türkiye’nin ilk 49er sporcusu diyebiliriz. En iyisi, en deneyimlisi olabilir. Ona, ‘deneyelim mi’ dedikten sonra birkaç kez denize çıktık, denedik. Kendisi de hazırdı. Hem mental hem fiziksel bu işi bu seviyede yapmak kolay değil. Orada dünyanın en iyi sporcularıyla yarışıyorsunuz, onlarla aynı suya çıkıyorsunuz. O da hazırdı ki bunu başardı. Yolu daha uzun. Böyle çalışmaya devam ederse bizden çok daha başarılı yerlere gelecektir.” değerlendirmesini yaptı.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar: 5 olimpiyat biraz fazla oldu gibi geliyor ama başardığım için mutluyum
 
Paris Olimpiyatları'nın kendisinin 5. olimpiyat deneyimi olacağının hatırlatılması üzerine Deniz Çınar, “Düşününce nasıl geçtiğinizi tam anlayamıyorsunuz. Biz bu işe 4 yıllık olimpiyat hazırlık programı olarak bakıyoruz. Ara hedefler, ana hedef, bunu kurguladığınızda ve onlara ulaşabildiğinizde daha da motive oluyorsunuz. Yılların nasıl geçtiğini, olimpiyatların nasıl geçtiğini çok düşünmüyorsunuz, adım adım bunu sürdürüyorsunuz. 5 olimpiyat biraz fazla oldu gibi geliyor ama başardığım için mutluyum. Bu takımda gördüğüm bir güzel taraf da ben ve Alican’ın yanı sıra Beste’nin ikinci olimpiyatı, 4 sporcumuzun da ilk olimpiyatı. Bir önceki dönemde ilk olimpiyatı olan daha azdı. Şimdi 4 sporcunun ilk olimpiyatı olacak. Hem de genç sporcular. Gelecek için emin adımlarla, güzel adımlarla ilerliyoruz. Daha iyi şeyler olacaktır.” şeklinde konuştu.
 
Yelkencimiz Lara Nalbantoğlu: Çocukluğumdan beri olimpiyatlara gitmenin hayalini kuruyordum. Bunu gerçekleştirmek benim için çok büyük bir mutluluk kaynağı
 
Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarına kotayı aldığı an yaşadığı heyecanı ve mutluluğu anlatan Lara Nalbantoğlu, “Madalya yarışını bitirdikten sonra hep hayalini kurduğum anı yaşadım. Çok duygulandım. Çocukluğumdan beri olimpiyatlara gitmenin hayalini kuruyordum. Bunu gerçekleştirmek benim için çok büyük bir mutluluk kaynağı. Olimpiyatlara da az bir süre kaldı. Olimpiyatlara kadar antrenman kamplarımız olacak. Onlara katılmak için de çok heyecanlıyım. Çok çalışıp en iyi performansla ülkemi temsil etmek istiyorum.” dedi.
 
Kota haberini aldıkları zaman ailesinin yaşadığı mutluluğa değinen Lara Nalbantoğlu, “Babamla ilk konuştuğumuzda takım yemeği yiyorduk, babam çok duyguluydu. Biraz daha konuşmaya devam etsek gözyaşlarımı tutamayacaktım ve ağlama krizine girebilirdim. Çok mutlu oldu gerçekten. İşlerini bırakıp çok büyük bir heyecanla beni takip ettiler. Onların desteğini hissetmek benim için çok önemliydi.” ifadelerini kullandı.
 
Yelkencimiz Lara Nalbantoğlu: Hem Başkanımızla hem sponsorlarımızla aynı ortamda olmak bir sporcu olarak kendimi değerli hissettirdi
 
Sponsorumuz Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in düzenlediği akşam yemeğindeki birlik ve beraberlikle ilgili soruya ise Lara Nalbantoğlu, “Başkanımızın bizimle ilgilenmesi çok güzeldi. Onlar tarafından değer görüyor olmak çok önemliydi. Heyecan verici bir gün oldu. Hem Başkanımızla hem sponsorlarımızla aynı ortamda olmak bir sporcu olarak kendimi değerli hissettirdi.” yanıtını verdi. Basının yemeğe olan ilgisini ise Lara, “Daha önceden böyle bir deneyimim yoktu, yeni yeni deneyimlediğim bir tecrübe o yüzden çok heyecanlıydım ve alışmaya çalışıyorum.” şeklinde yorumladı.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar ise sponsorumuz Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in düzenlediği akşam yemeğiyle ilgili, “Bunu uzun zamandır planlıyorduk, olimpiyat kotalarını bekliyorduk. Başarılarımızla ve kota sayılarımız sayesinde daha da iyi oldu, daha mutlu olduk. Hem küçük hem olimpik sporcularımızın bir arada olması çok güzel oldu, özellikle Başkanımız Ali Bey’in küçük sporcularla tek tek ilgilenmesi, sorular sorması bence çocukların hayalini kuramayacağı kadar çok değerliydi. Bir de aynı zamanda olimpik sporcuların da orada olması, çocuklarla ilgilenmesi hayal ettiğimizden daha iyi oldu. Sponsorumuz Ferit Bey’in, Yöneticimiz Selma Hanım’ın orada olması harikaydı. Mükemmel geçti. Oradan ben birkaç çocuğu yakaladığımızı düşünüyorum, onlara da çok teşekkür ediyorum.” şeklinde görüş belirtti.
 
Şube içindeki ekip ruhuyla alakalıysa Lara, “Ekip bence çok farklı. Çok deneyimli sporcularla beraberiz. Ben, Derin ve Merve henüz ilk olimpiyatı olan sporcularız. Bizim küçükler olarak bu fırsatı iyi değerlendirmemiz ve büyüklerimizin yanında onların ışığında tecrübelerinden yararlanmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar: Altyapılar bu yıl çok başarılı. Hedefimiz olimpiyat madalyasıysa olimpik sporcular yetiştirmeliyiz. Bunun için de bu sporcuların doğru yaşta doğru sınıfa binmesi gerekiyor
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin altyapı çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktaran Şube Sorumlumuz Deniz Çınar, “Altyapılar bence bu yıl çok başarılı gidiyor. Geçen yıl zaten birçok rekoru egale etmiştik. Bu sene daha genç sporcularla yarışlara katılmaya ve tecrübelerini artırmaya özen gösteriyoruz. Bu sporcuların doğru sınıflarda yarışması için bir sistem yaratmaya çalışıyoruz. Bizim hedefimiz olimpiyat madalyasıysa olimpik sporcular yetiştirmeliyiz. Bunun için de bu sporcuların doğru yaşta doğru sınıfa binmesi gerekiyor. Örnek veriyorum bir çocuğun büyümesi gerekiyorsa, boyunun uzaması ve kilo alması gerekiyorsa doğru şekilde kilo alması, o yaşta diyet yapmaması gerekiyor. Aileyle de çelişki içine giriyoruz. Çocuklarının milli olmasını isteyen çok aile var. Bir şekilde denge sağlamaya çalışıyoruz. Altyapıdaki antrenörlerin eğitimine eğilmeye çalıştık. Yurt dışından eğitmenler getirip antrenörlük seviyesi anlamında hem kendi sınıflarında hem de çocuklarla iletişimi olsun, sınıflar bazında teknik anlamda gelişmeleri olsun bunların koordinasyonunu yapıyoruz ve devam edeceğiz. Bu sene antrenör yılı gibi bir şey ilan ettik diyebiliriz. Hedeflerimizden biri, onların en iyi şekilde eğitim almalarını, seviyelerini, donanımlarını artırmak ve böylece sporcularımıza da doğru bilgiyi aktarmak.” açıklamasında bulundu.
 
Ailelerin de bilgilenmesinin önemine değinen Deniz Çınar, “Şubemizde Spor Psikoloğu, Beslenme Uzmanı, atletik performans takibini yapan iki fitness hocamız devam ediyor. Sporcuların ve ailelerin dengeyi sağlaması için çok önemli. Ailenin ne çok uzak olması gerekiyor ne de çok yakın olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
 
Aile desteğinin önemiyle ilgili Lara Nalbantoğlu ise, “Başarı aslında tek bir kişiyle olmuyor. Spor Psikoloğu, Beslenme Uzmanı olmadan olmuyor ama en önemlisi ailenizden destek görmeniz. Çok önemli.” dedi.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar: Royal Yachting Association (RYA) sertifikasını bu yıl çocuklar için de vereceğiz
Royal Yachting Association (RYA) sertifikasıyla ilgili bilgiler veren Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar, bu sene sertifikaya çocukların da dahil edileceğini belirtti. Konuyla ilgili Çınar, “RYA (Royal Yachting Association) uluslararası sertifika programı vereceğiz. Bu programda vereceğimiz sertifikanın uluslararası geçerliliği olacak. Dünyanın herhangi bir yerinde bizim gibi akredite olmuş bir merkezde tekne kiralama ve birinci seviyeyi tamamladığınızda bir sonraki seviyeyi dünyanın herhangi bir yerinde yine akredite olmuş bir merkezde tamamlayabilirsiniz. Geçen yıl çocuklar için bu programımız yoktu, bu yıl çocuklar için de olacak. Geçen yıl 10 gündü bu yıl 5 gün yapacağız. Amacımız daha fazla çocuğu tekne ve deniz üzerinde tutmak ve sporcu potansiyeli olan çocuklara ulaşmak. Sayılarımız biraz kısıtlı. Yer bulmak zor oluyor. 1 eğitmene 6 sporcu. Geçen sene biraz esnettik, 8 yaptık ama bu sene 6 olacak. Bunun nedeni çocuklar deniz üzerinde vakit geçirip tekneyi daha iyi anlasınlar, 2-3 gün sonunda tekneyi kendi kullanabilsin.” ifadelerini kullandı.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar: Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda ilk 10 neden olmasın?
 
Son olarak Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda ilk 10’un zor olmadığını belirten Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin Sorumlusu Deniz Çınar, “Biz burada 7 sporcuyuz, bu sporcularımızın birkaçının ilk 10 yapabileceğini düşünüyorum. Biz de yapabiliriz. Olimpiyatlarda her şey mümkün. Bizim bindiğimiz sınıf mix olduktan sonra herkes yeni. En fazla binen 3 yıldır biniyor. Biz daha yeniyiz ama benim büyük bir tecrübem var. Lara’nın da neler yapabildiğini görüyoruz. İlk 10 neden olmasın? Yepyeni bir sınıf, yeni bir takım.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 

Basın Fotoğrafları