KULÜP

3 MAYIS’TA ATAMIZA İADEİZİYARETTE BULUNDUK

03 Mayıs 2023 Çarşamba 15:57

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 3 Mayıs 1918’de Fenerbahçemizi ziyaretinin 105., Kulübümüzün kuruluşunun 116. yılında Başkanımız Ali Y. Koç ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz Atamızın ebedi istirahatgâhı olan Anıtkabir’i ziyaret edip, Atamızın huzuruna çıktı.
 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 3 Mayıs 1918’de, İstanbul işgal altındayken Fenerbahçe Spor Kulübü’nü ziyaret etmiş ve kulüp defterine, “Fenerbahçe Kulübü’nün her tarafa mazhar-i takdir olmuş bulunan asari mesaisini işitmis ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebrikatımı buraya kayd ile mübahiyim." ifadelerini yazmıştı.
 
Kulübümüz için bir gurur kaynağı olan bu ziyaretin 105. yıl dönümü olan bugün kalbimizdeki tüm saygı, sevgi ve özlemle Atamıza iadeiziyarette bulunan Başkanımız Ali Y. Koç ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Atamızın mozolesine çelenk bırakarak Anıtkabir Özel Defterine yazı yazdı. (Başkanımızın yazısı için tıklayınız.)
 
Daha sonra Anıtkabir Komutanlığı ziyaret edilerek Anıtkabir Komutanı Albay Ümit Yücelen’e Başkanımız Ali Y. Koç tarafından üzerinde isminin yazdığı imzalı Fenerbahçe forma takdim edildi. Ümit Yücelen de Başkanımıza çeşitli hediyeler takdim etti.
 
Ziyaretin ardından Başkanımız Ali Y. Koç ve Yöneticilerimiz Fenerbahçe Televizyonu’na günün anlam ve önemine dair duygu ve düşüncelerini aktardı.
 
Başkanımız Ali Y. Koç: Fenerbahçe Spor Kulübü her daim Atasının yolunda, Atasının ışığında yürümeye devam etti, devam da edecektir
 
Bu özel günde tüm Fenerbahçeli taraftarların doğum gününü kutlayan Başkanımız, “Arkamızda Anıtkabir bütün ihtişamıyla, büyüklüğüyle duruyor. 3 Mayıs, 116. yılımız, kulübümüzün kuruluş yıl dönümü olarak belirlendi, Atamızın ziyareti vesilesiyle. Atamızın ziyaretinin de 105. yılı. Öncelikle kulübümüzün 116. yılı kutlu ve mutlu olsun. Daha nice yıllara diliyorum. Hem Türk sporuna hem de Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet eden bir kulüp olmaya, ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşu olmaya ve aynı zamanda da duruşuyla, yaptıklarıyla, hangi dönem olursa olsun bir spor kulübünden çok daha fazlası olduğunu tarih boyunca gösteren, ispatlayan Fenerbahçemizin aynı duruşu, aynı ilkeleri devam ettirmesini canıgönülden diliyorum. Aslında bugün tüm Fenerbahçeli taraftarların doğum günü ve kutlu olsun. İnşallah sağlık, huzur, refah, ferah ve büyük hedefler ve büyük başarılarla, sarı lacivert başarılarla dolu nice yıllar diliyorum.” dedi.
 
Başkanımız Ali Y. Koç: Biz, ‘Atatürk’ün hangi takımı tuttuğu değil, hangi takımın onun izinden layıkıyla yürüdüğü önemlidir’ diyoruz
 
Atamızın kulübümüzü ziyareti sırasında anı defterimize yazdığı yazıyla ilgili konuşan ve kulübümüzün anı defterinin hikayesini anlatan Başkanımız, “Bununla beraber Atamız, Kulübümüzü 3 Mayıs’ta ziyaret etti. Atamızın kulübümüzü ziyaret vesilesini biliyorsunuz. Bu ülkenin kurtuluşunda ve sonrasında da bu genç Cumhuriyetin kuruluşunda kulübümüz çok önemli vazifeler üstlenmiştir ve bunu da layıkıyla yerine getirmiştir. Atamız, kulübümüze olan minnettarlığını ve bizim yaptıklarımıza teşekkürlerini iletmek için hepinizin bildiği gibi 3 Mayıs’ta kulübümüzü ziyaret edip, anı defterine de müthiş bir yazı yazmıştır. Anı defterimiz şu anda Cumhurbaşkanlığımızda, yakın zamanda da müzemize geri dönecek. O defterin bile kendine has hikayesi vardır. Biliyorsunuz, Kuşdili’ndeki kulüp binamız yandıktan sonra defter kayboldu, yandı zannediliyordu. Yıllar sonra kim olduğu hala bilinmeyen bir kişi tarafından o dönemin gazetelerinden olan Vatan gazetesine bir paket içinde bırakılıyor ve içinden defter çıkıyor. Defterin anısının, hikayesinin bile böyle olması kendi içinde ne kadar kıymetli, kutsal bir şey olduğunu gösteriyor, en azından biz Fenerbahçelilere.. Ne mutluyuz ki, ne şanslıyız ki Mustafa Kemal Atatürk gibi bir kurucumuz var. Mustafa Kemal Atatürk ve bütün silah arkadaşlarına, bu güzel vatanı bize bağışlayan, mücadele eden, şehit olan, gazi olan herkese ne kadar teşekkür etsek, ne kadar şükranla ansak azdır. Tekrar bu ülkenin kurtuluşunda savaşan, bizler için bu toprakları vatan kıla herkese şükranlarımı iletiyorum. Hepsi nurlar içinde yatsınlar. Mekânları cennet olsun. Bizlerin de görevi, bize bırakılan bu mirası en layıkıyla yaşatmak. Bu bağlamda, bu doğrultuda Fenerbahçe Spor Kulübü olarak hangi dönem olursa olsun, hangi yönetim, hangi başkan olursa olsun sportif durum ne olursa olsun bizlerin, bize bırakılan emanete, mirasa sahip çıkmak için her zaman bir duruşumuz, mücadelemiz oldu, yeri geldi kavgamız oldu. Ama Fenerbahçe Spor Kulübü her daim Atasının yolunda, Atasının ışığında yürümeye devam etti, devam da edecektir. Bizim hepimizin bir söylemiş var, zaman zaman ‘Atatürk hangi takımı tutar’ vs. söylemler oluyor. Biz, başka bir şey söylüyoruz: ‘Atatürk’ün hangi takımı tuttuğu değil, hangi takımın onun izinden layıkıyla yürüdüğü önemlidir’ diyoruz. Dönem, hangi dönem olursa olsun!” diye konuştu.
 
Başkanımız Ali Y. Koç: Atatürk’ün o dönemde vefatına kadar Fenerbahçe’ye ne kadar yakın olduğunu, sempatisinin, sevgisinin olduğunu hatta saygısının olduğunu gösteren çok fazla bilgi ve belge var
 
Başkanımız sözlerini şu şekilde tamamladı: “Atamızın hangi takımı tuttuğuna gelince diyelim ki somut bir ifade yok ama tarih boyunca bilgi ve belgeleri, ziyaretleri, söylemleri, yapılanları incelediğiniz zaman mesela Atamızın, Fenerbahçe’ye yangın sonrası bağışı ki bunu küçük bir örnek olarak söylüyorum. Bunun gibi o kadar çok bilgi ve belge var ki Atatürk’ün o dönemde vefatına kadar Fenerbahçe’ye ne kadar yakın olduğunu, sempatisinin, sevgisinin olduğunu hatta saygısının olduğunu gösteren çok fazla bilgi ve belge var. Aynı şeyler başka kulüpler için de geçerliyse amenna ama biz ‘Atatürk Fenerbahçeli’ demekten çok bizim en çok gurur duyduğumuz Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Atatürk’ün izinden, yolundan yürümesi, ilkelerine sahip çıkması ve her dönem aynı duruşu sergilemesidir. İnşallah bu da ilelebet sürecektir. Allah bize dünyanın en güzel ülkesini vermiş, kıymetini bilelim diyorum. Tekrar Fenerbahçelilerin doğum gününü kutluyorum. Hep beraber sarı lacivert başarılarla dolu nice yıllara diliyorum. Sağ olun, var olun.”
 
Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan, “Bugün 3 Mayıs. Cumhuriyetimizin 100. yıl kutlamaları kapsamında Atamıza iadeiziyarete geldik Sayın Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerimizle. Aynı zamanda her sene olduğu gibi Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesislerimizde de törenimiz gerçekleşti. Atamızın kulübümüzü ziyaretinin 105., kulübümüzün de kuruluşunun 116. yıl dönümü. İyi ki Fenerbahçeliyiz. Dünyanın en büyük spor kulübü olarak gururluyuz mutluyuz Atamızı ziyaret ettiğimiz için.” açıklamasında bulundu.
 
Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt, “Bu özel günde, 3 Mayıs’ta Cumhuriyet’in 100. yılında Atamızı huzurunda ziyarete geldik. O’nu saygı, özlem ve minnetle anıyoruz. Ne mutluyuz ki biz Atatürk çocuklarımız, ne mutluyum ki ben Atatürk kadınıyım. Duygularımız, hislerimiz çok ayrı. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Hem Fenerbahçeli olmak hem de bu vatanın evladı olmak… Bu özel günde ilelebet sonsuza dek yaşa Fenerbahçe…” diye konuştu.
 
Yöneticimiz Selma Altay Rodopman, “Atamızın kulübümüzü ziyaretinin 105. yılını kutluyoruz. Biz de Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerimizle birlikte Atamıza iadeiziyarete geldik. Hepimiz çok heyecanlıyız. Cumhuriyetimizin 100. yılı ve kulübümüzün kuruluşunun da 116. yılı. Hepimiz için anlamı bambaşka. Kelimeler duygularımızı tarif etmeye yetmiyor. Atamızın mozolesine çelenk koyarak hep birlikte törene katıldık ve anı defterine bir yazıyla günü tamamladık.” ifadelerini kullandı.
 
Yöneticimiz Can Gebetaş, “Fenerbahçe tarihinin en özel günlerinden bir tanesi. Çocuklarımız, belki torunlarımıza Fenerbahçeli olmak nasıl bir duygu diye anlatırken sportif başarıların yanı sıra Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kulübümüzü ziyaretinden de büyük bir gururla bahsedeceğiz. Özellikle evlatlarımızı yetiştirirken, Fenerbahçeli olma duygusunu aşılarken onların da heyecan duyabileceği en büyük duygulardan biri Atatürk’ün kulübümüzü ziyareti. 3 Mayıs 1918 kulübümüzü ziyareti ve ani defterine yazdıkları sportif başarıların ötesinde büyük gurur ve önemli bir tarihi ifade ediyor Fenerbahçe camiası açısından. Biz de burada 105 yıl sonra Ulu Önderimize bir iadeiziyaret yapmak istedik ve bu yıl dönümünü Ankara’da Anıtkabir’de kendisini ziyaretle geçirdik. Sabah Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisimizde gelenekselleşen törenimizi gerçekleştirdik, burada da ikinci ayağını gerçekleştiriyoruz. Umuyorum bizden sonraki nesiller Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Atatürk ilke ve devrimlerinin yolunda kararlılıkla emin adımlarla yürüme mirasını alacak ve Fenerbahçe Spor Kulübü ilelebet Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yeni taraftarların bu duyguyla yetiştiği, yeni sporcuların yine Ulu Önderimizin işaret ettiği şekilde yetiştirerek hem Türk sporuna hem de ülkemize büyük katkılarda bulunacak.” dedi.

Basın Fotoğrafları