KULÜP

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, Kulübümüzün 2021 yılı mali tablosuyla ilgili bilgiler aktardı

04 Haziran 2022 Cumartesi 13:22

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, Fenerbahçe Spor Kulübü Olağan Mali Genel Kurul Toplantısında, Kulübümüzün 2021 yılı mali tablosuyla ilgili bilgiler verdi.
 
Slaytlar eşliğinde 2021 yılı finansal raporlarını anlatan Bilecik, ilk olarak 2021 yılındaki olumlu gelişmelerle ilgili bilgiler aktardı. Finansal Yeniden Yapılandırmayla sözlerine başlayan Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz, yapılandırmanın 2021 yılının mali açıdan en önemli gelişmesi olduğunun altını çizerek, 31.12.2021 yılı itibarıyla kurun 7,18 alındığının altını çizdi ve bu hamleyle birlikte 2,4 milyar TL’lik yükün bertaraf edildiğini belirtti.
 
Fenerbahçe Token arz geliriyle birlikte 358 milyon TL kaynak girişi yapıldığını belirten Erol Bilecik, bu gelirin gelecek yıllarda da devam edeceğini ifade etti.
 
Amatör şube sponsorluklarının Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Bilecik, Tüpraş’la yapılan 2,5 milyon Euro’luk anlaşmayla amatör şube branşlarımızın 3 yıllık bütçesinin denk getirildiğini söyledi. Yelken şubemizin sponsorluğunu uzun yıllardır yapan Doğuş Grubu’na da değinen Bilecik, teşekkürlerini iletti.
 
Başkan Vekilimiz, Puma iş birliğiyle birlikte forma satışlarının %41, TL cirosunun da %80 civarında arttığını söyledi. Sporcu ve tedarik ödemeleriyle ilgili de konuşan Bilecik, hem sporcularımıza hem de tedarikçilerimize vadesi geçmiş borcumuzun bulunmadığını belirtti. Düzenli olarak 100 milyon TL civarında sporcu ve teknik kadro maaşı ödemesi yapıldığına değinen Erol Bilecik, bu ödemelerin döviz cinsinden yapıldığını da sözlerine ekledi. 2021 yılının toplamında 169 milyon TL vergi ödemesi yaptığımızı da belirten Başkan Vekilimiz, bu yükümlülük yerine getirilirken devletten herhangi bir indirim talebimizin olmadığını da ifade etti.
 
Finansal olarak 2021 yılındaki olumsuz gelişmeleri de aktaran Başkan Vekilimiz, ilk olarak pandemi etkisine değindi. Bu sebepten yaklaşık olarak 180 milyon TL’lik hasılat kaybı yaşandığını ifade eden Erol Bilecik, gelişen kur ve enflasyon farklarına da değindi. Gelirlerimizin neredeyse %80’inin Türk Lirası, giderlerimizin ise neredeyse %80’inin yabancı para cinsinden olduğunun altını çizen Bilecik, 2021 yılında kur farklarının %70’ler civarında olduğunu söyledi.
 
Yayın gelirleri konusuna da değinen Erol Bilecik, yayın gelirlerinde her yıl düşmeler yaşandığını ifade etti.  2018 yılında 31 milyon Euro yayın geliri elde edilirken 2021 yılında ise 20 milyon Euro’nun altına indiğini ifade etti.
 
Stopaj iadesi belirsizliğinin 2021 yılında devam ettiğini belirten Başkan Vekilimiz Erol Bilecik, sporcu gelir vergileriyle ilgiliyse, “En üst liglerde sporculara ödenen ücretlerdeki vergi stopaj oranı %15’ten 2021 yılında %20’ye çıkmış vaziyette. 2022 yılı içerisindeyse 880 bin TL’yi aşan sporcu ücretlerindeki yıllık beyannameye ilaveten %20 vergi yükümlülüğü daha geldi. Yani %40’a çıktı. Özellikle yabancı sporcuların katkı verdiği yapılarda bu işin bu şekilde yönetilmesi neredeyse mümkün olmayan bir konuma geldi. Kulüplerin vergi ödeme yükümlülükleri zaten bir hayli zor iken sporcu gelir vergilerinin de bu konuma getirilmesi hiç hak etmediğimiz bir tablo.” dedi.
 
Gelir-gider tablosuyla ilgili bilgiler de veren Başkan vekilimiz, net gelir olarak 195 milyon TL zarardan 83 milyon TL kara geçtiğimizi söyledi. Finansman giderleriyle ilgiliyse Bilecik, dönem zararının 799 milyon TL’den 758 milyon TL’ye indiğini belirtti.
 
Sözlerini tamamlarken Başkan Vekilimiz, borç yükü olarak %31 civarında azaltmayla Aralık 2021 yılında borç yükünün 409 milyon Euro’ya indirildiğini ifade etti.