KULÜP

Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük: 3 Mayıs biz Fenerbahçelilerin bayramıdır

03 Mayıs 2021 Pazartesi 13:59

Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, Kulübümüzün kuruluşunun 114. ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Fenerbahçe Spor Kulübü’nü ziyaret edişinin 103. yıl dönümü nedeniyle Fenerbahçe TV’ye açıklamalarda bulundu.

3 Mayıs’ın bütün Fenerbahçelilerin bayramı olduğunu vurgulayan Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, şöyle konuştu:

“Fenerbahçe camiasının mensuplarını saygıyla, sevgiyle selamlayarak sözlerime başlamak istiyorum. Ulusumuzun milli ve dini bayramlarının yanında biz Fenerbahçeliler, Kulübümüzün kuruluşunu ve büyük Atatürk’ün Kulübümüzü ziyaretini Fenerbahçelilerin bayramı olarak her sene 3 Mayıs’ta kutluyoruz. Bu sene de Kulübümüzün kuruluşunun 114. yılı, Atatürk’ün Kulübümüzü ziyaretinin de 103.yılı olarak yeniden kutluyoruz. Bu kutlama her sene yapılarak Fenerbahçe’nin Türk toplumundaki hem sporda hem de yaşantıdaki en büyük katkılarda bulunan kulüp olduğunun işareti olarak seneden seneye devrediyoruz ve yad ediyoruz. Kulübümüzün resmi kuruluşu olan 1907 yılının 3 Mayıs’ını biz, o günün kurucularını yad ederek, Fenerbahçe’nin ilk kuruluş yıl dönümünü alarak gururla ve iftiharla her sene anıyoruz. 1907 yılında kurulan kulübümüzün resmi olarak 5 kurucusu var. Ancak Saint-Joseph ağırlıklı ve Moda’da yaşayan Müslüman gençlerin ağırlıklı olduğu bir toplulukta 30’dan fazla kurucu üyemiz olduğunu görüyoruz. Fakat bunlardan 5 tanesi kulüp tüzüğümüzde de kulüp tarihimizde de resmi kurucular olarak geçer: Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker olarak isimleri anılan bu 5 kurucu Fenerbahçe’nin resmi kuruluşunda görev almış gençlerdir. Fenerbahçe’nin o günkü kurucuları ve kurucularla birlikte hareket eden gençleri, bir yandan ülkenin içinde bulunduğu şartlardan dolayı Fenerbahçe Burnu’ndan Anadolu’ya silah, mühimmat ve cephane sevk etmekteydiler, diğer yandan da belli mensuplarımız savaşlara katılarak bir kısmı şehit olmuştur diğerleri de gazi olarak yeniden Fenerbahçemize dönmüşlerdir. Dolayısıyla biz İstiklal Savaşı’nda, Çanakkale Savaşlarında ve Meydan Muharebelerinde, katkıda bulunan ve o günün şartlarında ülkenin müdafaası ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda büyük katkıları olan bir camiayız. 1918 yılının 3 Mayıs’ında Mustafa Kemal, İstanbul’a geldiği zamanlarda o günkü kulüp başkanımız Sabri Toprak’ın evinde kalırdı. O kaldığı günlerden birinde 3 Mayıs'ta o günün Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olan Sabri Toprak Bey ile birlikte Kulübümüzü ziyarete geldiler ve kulüpte Elkatipzade Mustafa ve Hamit Hüsnü Kayacan isimli üyelerimiz kendisi karşıladılar. Bunlardan Hamit Hüsnü Kayacan daha önce kulübümüzde başkanlık yapmış bir kişiydi, Elkatipzade Mustafa da Kulübümüzde üstün görevler yapmış ve gençler liginin, gençlerin yetiştirilmesinde büyük emeği geçen, büyük katkısı olan bir kişiydi. Atatürk’ü bu isimler karşıladılar ve Atatürk, kendi el yazısıyla ‘şeref defterine’ şu cümleleri yazdı: ‘"Fenerbahçe Kulübü’nün her tarafa mazhar-i takdir olmuş bulunan asari mesaisini işitmis ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebrikatımı buraya kayd ile mübahiyim.’ diyerek 3 Mayıs 1918 tarihinde bu cümleleri yazarak Ordu Komutanı sıfatıyla anı defterini imzalamıştır.

1932 yılının 5Haziran’ı 6 Haziran’a bağlayan gecede kulübümüzün binası yandığında kazandığımız kupalar, şiltlerle birlikte bu anı defteri de yandığı tahmin edilerek çok büyük üzüntü yaşamıştır Fenerbahçe camiası. Ama ne mutludur ki 1944 yılında yine Fenerbahçe’nin bilinen şahsiyetlerinden ve üyelerinden Kemal Onar’ın, Vatan gazetesindeki masasının üzerinde bu anı defteri yad edilerek bugün müzemizde muhafaza ettiğimiz, şerefle ve gururla taşıdığımız Atatürk’ün ziyaretinde kendi el yazısıyla yazdığı bu anı halen üyelerimizin ve ziyaretçilerimizin görmeleri için ve kulübümüzün müzesindeki kupaları ve diğer şiltleri seyretmeleri için sergilenmektedir. Atatürk, Fenerbahçe sevgisini sadece kulübü ziyaret ederek göstermemiştir. 1932’de kulüp binası yandıktan sonra o zamanki yöneticiler ‘eşya piyangosu’ düzenlemişlerdir. Büyük Atatürk de İş Bankası vasıtasıyla kendi bütçesinden 500 lira kulübümüze hibede bulunmuştur. Büyük Atatürk, Fenerbahçe’ye olan sevgisini ve Fenerbahçe’ye verdiği önemi bu yardımla da göstermiştir. Fenerbahçe Kulübü, Atatürk’e olan sevgisini ve Atatürk’ün de Fenerbahçe’ye olan sempatisini yine anıtlaştırmak için 1934 yılında Büyük Atatürk’ün müsaadesiyle Stadına, Atatürk’ün büstünü koymuştur. Fenerbahçe Spor Kulübü, hem kuruluşunda hem de Atatürk’ün ziyaretinde 3 Mayıslarda bugünlerin anarak geleceğimize ışık tutmaktadır. Biz de bugün mutluyuz. Fenerbahçe kurulmuştur, Fenerbahçe Atatürk’ün ziyaretiyle gururlanmıştır. Dolayısıyla milli ve dini bayramlarımızın dışında biz Fenerbahçe camiası kendi bayramımızı her sene kutluyoruz, yâd ediyoruz. Ve ilelebet Cumhuriyet var olduğu müddetçe de 3 Mayıslar bizim için kutlanacak değerli, mili bir gün olarak anılacaktır. Hepinize saygılar, sevgiler sunuyorum.”