KULÜP

Kalbimizdesin Can Bartu

11 Nisan 2021 Pazar 13:40

Efsanemiz Can Bartu vefatının 2. yıldönümünde, eşi Güler Bartu ve Yönetim Kurulu Üyemiz Sevil Zeynep Becan'ın katıldığı FBTV'deki özel programla anıldı.
 
Can Bartu kimliğine ve kişiliğine ilişkin konuşan Yöneticimiz Sevil Zeynep Becan, “Kendisi Türk sporuna ve onun yanında Fenerbahçe tarihine damga vurmuş bir değer. Öyle önemli bir değer ki onun ismiyle dünyaya gelen çocuklar var. Aşağı yukarı her ay bir çocuğun doğumunu duyuyoruz onun ismiyle. Bizim Can Bartu kimliğinin, kişiliğini bütün jenerasyonlara çok iyi anlatılması lazım. Neden? Can Bartu kimliğine baktığımızda o sadece başarılı bir sporcu değil. O bir beyefendi. Kişisel gelişimini son derece iyi yapmış ve yurt dışına gittiğinde kendisini oralarda da çok kolay kabul ettirmiş. Oynadığı futbolun ötesinde kişiliğiyle. İtalya’da duyduğunuz zaman ‘Il Sinyor Can Bartu’ dediklerinde neyi söylüyorlar? Aslında onun daha fazla kişiliğini, beyefendiliğini söylüyorlar. Sporcu olmak bir tarafa bir de böyle iz bırakmak var. Bir efsane, çok büyük bir değer. Hem Türk sporu hem de Fenerbahçe tarihi için.” dedi.
 
Can Bartu’nun eşi olmaktan her zaman gurur ve şeref duyduğunu belirten Güler Bartu da “2 yıllık bu süre içinde acısı hala devam ediyor. Hiçbir zaman bitmeyecek bir acı. O’nu hala yaşıyoruz.” dedi.
 
Can Bartu anısına hazırlanan heykelle ilgili bilgiler veren Yönetim Kurulu Üyemiz Sevil Zeynep Becan, “Biz geçen yıl da 11 Nisan için bir anma töreni tertiplemiştik. Bu anma töreninin aslında en önemli noktası Can Bartu’nun anıt heykelinin dikilmesiydi. Geçen yıl malum pandemi şartlarından ertelemek zorunda kalmıştık. Bu yıl bunu gerçekleştirmeyi planladık. Son 2 ayda en ince detaylarına kadar konuyu çalıştık ancak yine aynı nedenlerden, pandemi koşulları nedeniyle bunu gerçekleştiremeyeceğimizi gördük. Anmayı yapıyoruz. Her sene-i devriyesinde yapıyoruz. Ama heykelin dikilişi işini biraz ertelemek durumunda kaldık. Bu erteleme çok gecikme anlamına gelmesin. İnşallah ümit ediyoruz vakalarda düşüş olur ve Ramazan Bayramı sonrasında heykelin dikim işini gerçekleştiririz.
 
Can Bartu’nun özellikle hep altını çiziyorum Fenerbahçe tarihi açısından çok önemli bir değeri var ve biz bunu nasıl en iyi şekilde aktarabiliriz diye, yani bunu en konsantre şekilde aktarabilmenin yolu olarak biz bu heykeli düşünmüştük. Güler hanıma çok teşekkür ediyorum. Kendisi bizzat yakınlarını, arkadaşlarını, onu çok iyi tanıyanları bir araya getirerek heykelin önce maketinde sonra oluşumunda en ince detaylara kadar bize destek verdi. Sağ olsun, var olsun. Tabii biz heykeli göstermek istemiyoruz. Bunun sürprizi kalmalı. Heykeltraşımız inanın uzun bir süre Can Bartu’yu inceledi, araştırdı ve kimliğini heykele çok güzel yansıttı. Bu çok önemliydi. O kadar farklı bir sporcu kimliği var ki; bunun içerisinde duruşu var, beyefendiliği var, dış görünüşüne, kıyafetlerine gösterdiği özen var, hem basketbolcu hem futbolcu kimliği var, onun ötesinde ciddi bir sporcu kimliği ve duruşu var ve bu kimliğini zannediyorum esere yansıtabildik. İnşallah 1-2 ay sonra, daha rahat olduğumuz bir dönemde bu heykelin açılışını gerçekleştireceğiz. Özellikle bu fikri, Can Bartu’yu kaybettiğimiz aynı ay içerisinde Yüksek Divan Kurulu’nda açıklayan sevgili Başkanımız Ali Koç'a çok teşekkür ediyorum. Kendisi bu konuyla en ince detaylarına kadar ilgilendi. Kendisine hem geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum hem de bu heykeli oluşturmamızda verdiği destekler için çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
 
Eşi Güler Bartu da efsanemiz Can Bartu'yu şöyle anlattı: "Dışarıda olduğu gibi evdeki duruşu da aynı şekildeydi. Çok titiz, çok özenli… Gideceği randevuya 1 saat önceden hazırlanıp giden, yiyeceği yemeğine kadar çok dikkat eden çok keyifli ve güzel bir kişiliği ve karakteri vardı. Evliliğimiz süresi içinde de çok güzel anılar biriktirdi ve bana bıraktı. Camiamız tarafından da her zaman sevilen ve saygı duyulan bir kişiliği vardı."
 
Yeni doğanlara Can ve Bartu isimlerinin verilmesiyle ilgili Güler Bartu, “Can Bey yaşarken de bu duyguyu kendisi tatmıştı. Vefatından sonrasında da o sene doğan birçok çocuğa Can ve Bartu ya da ikizlerde Can-Bartu isimleri takıldı. Bu sene de aynı şekilde… Hatta 20 gün önce bir Bartu’muz doğdu. Bu bebeklerin aileleri, şu anda doğanların aileleri Can Bey'i hiç izlememiş gençler. Babalarından dinleyerek kendi çocuklarına Can ya da Bartu ya da Can Bartu ismini veriyorlar. Bu duyguyu Can bey de yaşadığı yıllarda hissetti ve taraftarımızın ve camiamızın her zaman ona olan saygısını, vefasını yaşadı. Güzel bir duygu.” dedi.
 
YÖNETİCİMİZ BECAN: CAN BARTU GİBİ GENÇLERİN HEDEFİ YAPILAN İŞİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAK OLMALI
 
Yönetim Kurulu Üyemiz Sevil Zeynep Becan, efsanemiz Can Bartu’nun gençler için önemli bir idol olduğunu dile getirerek, “Spor yapmayı öncelikle eğlence olarak görüyor. İnanılmaz bir tutku var ve bu tutkuyla yapıyor ne yapıyorsa. Hani deriz ya ‘tam kalbiyle yapıyor’ işte tam da bu şekilde, kendisi yüzde yüz veriyor. Ama bunun içerisinde hem hırs var hem eğlence var. Yani beyzbolu görüyor ve eğlenmek için oynuyor, tabii orada da başarılı oluyor. Çünkü başarılı olmaya o kadar çok motive olmuş tutkulu bir kimlik var ki… Tabii arkasında da muazzam bir deha var! Nereye, ne zaman topu atacağını, nereye gelmesi gerektiğini çok iyi biliyor, hesaplıyor. Ben buradan özellikle de genç sporculara şunu söylemek istiyorum; tabii ki her sporcu son derece başarılı olacak ve arkasından böyle konuşulacak değil ama hedef bu olmalı. Yani hedef, yapılan işin en iyi şekilde yapılması olmalı! Hangi branş, hangi spor dalı olursa olsun tam kalbiyle, tutkuyla, eğlenerek ve takım için yapılmalı. Bildiğiniz üzere ben Müze ve Tarih Kurulu’ndan da sorumlu kişiyim ve tarihimiz çok zengin! Fenerbahçe tarihi çok zengin ve bu tarih içerisinde efsanelerimiz var. Efsanelerimizden biri de Can Bartu’dur ve Can Bartu öyle bir efsane ki eşsiz benzersiz şeyleri bize göstermiş, yaşatmış bir efsane, yani bir idol. Gençlerimiz lütfen Can Bartu’yu iyi dinlesinler, özellikle de onlara seslenmek istiyorum: Onu izlesinler, takip etsinler, araştırsınlar. Sadece başarılı bir sporcu olmak değil aynı zamanda kendini çok iyi geliştirmek de çok ama çok önemli. Örneğin uluslararası arenada spor yapacaksa orada hem ülkesini hem de geldiği kulübü çok iyi tanıtmalıdır.” diye konuştu.
 
GÜLER BARTU: VEFATI SONRASI BANA İKİ ŞEY BIRAKTI; SOYADI VE FENERBAHÇE
 
Can Bartu’nun eşi Güler Bartu ise ‘efsane ismin’, çevresiyle kurmuş olduğu bağa şu sözleriyle işaret etti: “Can Beyin çok güzel dostlukları vardı. Vefatından sonra da bana iki şey bıraktı: birincisi soyadı; diğeri Fenerbahçe ve dostlarımız. Aramızdan ayrılışının ikinci yılı ve bu iki yıllık süreçte dostlarımızla hep çok güzel anılar paylaştık. Ve bugüne kadar Can Bey ile ilgili olumsuz hiçbir şey duymadım. Dostlarımız, camiamız her zaman kendisini sevip saymış ve hep güzel bahsetmiştir. Can Bey, kendine münhasır kişiliği ve kuralları olan kişiydi. Kimsenin kötü olmasını istemez, karıncayı dahi incitmez, çok özel biriydi.”
 
Can Bartu’nun sahip olduğu kimliğin genç nesillere aktarılması gerekliliğine vurgu yapan Yönetim Kurulu Üyemiz Sevil Zeynep Becan, “Öyle bir kimliğe sahip ki hakkında kötü konuşan hiç kimse yok. Yaşarken efsaneleşmiş, dostları ‘ömür boyu dostları’ olarak kalmış bir isim. Yaşarken efsaneleşmiş diyoruz ya hani örneğin tesislerimizin adı bildiğiniz üzere Yönetim Kurulu kararıyla değiştirilerek Can Bartu’nun adı verilmişti. Kaldı ki o yaşarken de doğan çocuklara onun adı verilmişti, bu halen devam ediyor. Bildiğiniz üzere Güler Hanım ile birlikte Bolu’da bir kütüphane açılışına gitmiştik. Tabii burada derneklerimizin katkısını dile getirmek gerekiyor, teşekkür ederiz. Bunu çok önemsiyorum. Böyle bir kimliği, gençlerimize, sporcularımıza anlatmamız lazım. Dostluk, sonuna kadar dostluk. Evet, rekabet çok önemli bir şey ve rekabet sizi geliştirir, ilerletir. Ama dostluk gerçekten ebedi olmalı. Bizim kulübümüzün sporcusu olması ve Fenerbahçeli kimliğiyle ki bu Fenerbahçelilik onda çok büyük bir tutku zaten Fenerbahçe Kulübü’nün altyapısından yetişmiş bir sporcu. Bu bizim tarihimiz için de çok büyük bir zenginlik. Hep diyoruz ya ‘mazimizde bir tarih yatar’ diye, işte mazimizde çok zengin sporcularımızda donatılmış bir tarih yatıyor. Bunu mümkün olduğu kadar bunu genç nesillere aktarmamız gerekiyor.” diye konuştu.
 
GÜLER BARTU: ONU ÇOK ÖZLEDİM
 
Güler Bartu, Can Bartu'nun vefatından kısa süre önce FBTV'deki doğum günü kutlamasından bahsederken, “Fenerbahçe TV’deki doğum günü kutlaması tamamen sürpriz oldu. Tabii ki hiçbirimiz 2,5 ay sonra vefat edeceğini bilemezdik. Özlemi halen içimizde ve hiç gitmemiş gibi yaşıyoruz aslında. Onu çok özledim.” ifadelerini kullandı.
 
Yöneticimiz Sevil Zeynep Becan ise sözlerini şöyle noktaladı: “Can Bartu, iki yıl önce aramızdan ayrıldı. O, bir efsane! Efsaneler ölmez. O, bizim kalbimizde yaşıyor. Ve tüm gençlerimize örnek olarak da yaşayacak.”

Fotoğraflar: Ahmet Hopyar

Basın Fotoğrafları