KULÜP

YDK Başkanımız Vefa Küçük'ün konuşması

15 Mayıs 2020 Cuma 15:09

Dünyayı saran ve ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle ilk kez online (internet üzerinden) gerçekleştirilen Yüksek Divan Kurulu (YDK) Olağan Toplantısı’nda açılış konuşmasını yapan Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük’ün açıklamaları şu şekilde:
 
"Kulübümüzün sayın başkanı, değerli yöneticiler, değerli kulüp çalışanlarımız, Fenerbahçe TV ile diğer kanallarla bu toplantıyı takip eden değerli izleyiciler, Yüksek Divan Kurulumuzun muhterem üyeleri, hepiniz sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Biraz önce de izah edildiği gibi Koronavirüs nedeniyle her zaman canlı yaptığımız Yüksek Divan Kurulu Toplantımızı şimdi online sistemle yapıyoruz. Bu konuda ilk düşünceyi kulüp başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz ifade ettiler. Ben,  bu tekliflerinden dolayı hem kendi adıma hem Yüksek Divan Kurulu üyelerimiz adına son derece mutluluk duydum. Dolayısıyla kulüp tarihimizde ve Türkiye’de Türk sporunda bir ilki gerçekleştiren Başkanımızı ve Yönetim Kurulumuzu ve çalışanlarımızı bu nedenle kutluyorum. Yüksek Divan Kurulumuz 5 kişiden teşekkül eder. Şu anda Başkan Vekili Nejat Akdoğan, Sekreter Suavi Eman, Yazmanlar Hasan Çolakoğlu ve İpek Uçar arkadaşlarımız kendi evlerinde bu toplantıyı izliyorlar. Onlardan da aldığım yetkiye istinaden bugünkü Yüksek Divan Kurulu Toplantımızı yönetiyorum. Her zaman olduğu gibi yine gündemimize bağlı kalarak yöneteceğiz. Benim konuşmamdan sonra Turhan Seven, vefat eden üyeleri, yeni katılan Yüksek Divan Kurulu Üyelerimizi ve plaketi hak eden üyelerimizi ismen sizlere okuyarak takdim edecek. Daha sonra Yönetim Kurulu Faaliyet raporumuzu Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan okuyacak. Arkasından Denetim Kurulu raporumuz okunacak ve ondan sonra Kulüp Başkanımız Ali Koç, konuşmalarını yapacak. O konuşmalar esnasında ve sonrasında Yüksek Divan Kurulu üyelerimizden gelen temenni, dilek ve teklifleri değerlendirecekler. Yüksek Divan Kurulu’nu ilgilendiren konularla ilgili de ben soruları cevaplayama çalışacağım. Yönetim Kurulumuzun faaliyet raporunda Kulübümüzün son 3 aylık faaliyetleri etraflıca Genel Sekreterimizin sunacağı faaliyet raporunda belirtilmiştir. Ben bugün faaliyet raporumuzun dışındaki konulara biraz kronolojik konulara değinerek konuşmamı yapmak istiyorum. 8 Şubat’ta yaptığımız en son toplantıda yaklaşık 3 aylık bir süre oldu. Bu zaman içerisinde bir takım anma törenleri,  bir takım kutlamalar yapıldı, onlara değineceğim. Ama her şeyden önce Ramazan-ı şerifi idrak ediyoruz, bugün 22’nci günü. Tüm Fenerbahçelilerin, Türk milletinin ve İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum. İnşallah gelecek hafta sonunda da Ramazan Bayramı’nı kutlamış olacağız. Fenerbahçe’nin kuruluşunda emeği geçen bir sürü insan var, bir sürü başkan var, bir sürü kurucu(lar) var.  Bizim tüzüğümüze göre Fenerbahçemizin 3 Mayıs’ta yaptığımız törendeki kurucularını, sizlere ve Atatürk’ün ziyareti nedeniyle de Atatürk’ün, Kulübümüzü ziyaretlerini, yine Kulübümüzün televizyonlarımız vasıtasıyla düzenlediği anma töreni olarak gayet güzel ve etraflı şekilde sunmuştuk.
 
8 Mart’taki Dünya Kadınlar Günü’nden başlayarak bu güne gelmek istiyorum. Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Başkanımız ve Yönetim Kurulumuz televizyonumuz aracılığıyla güzel bir kutlama töreni icra ettiler. Tören sırasında detayını Başkanımız ve Faaliyet Raporu okunurken verirler. Kadınlar Günü’nü anmanın güzel bir töreni olarak icra edildi. HeForShe’yi kulübümüze ilk defa bu yönetim kazandırmıştı. 12 Mart’ta İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü düzenlendi. 14 Mart’ta Tıp Bayramı’nı kutladık. 18 Mart’ta Çanakkale şehitlerimizi andık. Çanakkale Deniz Savaşları ve 25 Nisan 1925’te başlayan kara savaşları Türk ordusunun muvaffakiyetiyle tamamlanmıştır. Çanakkale Savaşları sırasında kulübümüzün 5 mensubu şehit olmuştur ki bunların üçü sporcu, biri kürekçi ve birisi de yönetici olan kişilerdi. Şehitlerimiz sadece Çanakkale’deki savaşta değil; Kurtuluş Savaşı’nda olmuştur. Vatan uğruna akıtılan her kan helaldir ve onlar şehitlik mertebesine ulaşmışlardır. Kulübümüzün kurucularından olan deniz zabiti Necip Okaner de 1915 yılında amiral gemimiz Barbaros Gemisi’nde yaşanan bir kaza sonucu denize düşmüş ve öldüğü zannedilirken kurtarılmıştır. Kurucumuz Necip Okaner’in de Çanakkale Savaşı’na ait böyle bir anısı vardır. Rahmetle anıyorum. Çanakkale Zaferi’nin ardından hem Çanakkale’de Anzak Koyu’na hem de Avustralya’da bir anıt dikilmiştir. Çanakkale şehitlerimiz için dikilen anıttan değil; diğer anıttan bahsediyorum. Bu anıtta şu veciz cümleler yer alır ki bunu Atatürk’ün bizzat kaleme aldığı biliniyor:
 
‘Kanlarını dökerek şehit olan kahramanlar, dost bir ülkenin topraklarında barış içinde uyuyorsunuz. Müsterih olunuz. Bizin için Johnnyler ve Mehmetler fark etmez. Hepsi yan yana ve kucak kucağa yatmaktadırlar. Oğullarını uzak ülkelere savaşa göndermiş analar gözyaşlarınızı silin. Çünkü oğullarınız emin ellerde, bu vatan topraklarında istirahatte bulunmaktadırlar.
 
Oğullarınız bizim için de aynı anlam ifade eden bizim de oğullarımız olmuşlardır’ diyerek bu veciz cümleler hem Türkiye’deki hem oradaki anıta yazılmıştır. Daha sonra kutlamalarımız sırasında 4 Nisan’a geldiğimiz zaman, 4 Nisan’ın bizde anlamı vardır. 4 Nisan 2015 yılında Rize’den maçtan dönerken, Fenerbahçe otobüsü kurşunlanmıştır. Fenerbahçe futbolcuları ölümle sonuçlanabilecek derecede bir tehlike atlamıştır.
O gün otobüste olan oyunlarımızın bir kısmı halen takımdadırlar. Bu cinayete teşebbüsü bizim için Fenerbahçe için halen unutulmaz birgün olarak hafızalarımızdadır. Devletimizden güvenlik güçlerimizden ve adli yargıdan beklediğimiz bu menfur saldırının faillerinin bir an önce yakalanıp cezalandırılmasıdır. Yine 4 Nisan 2014 yılında benden önceki Divan Başkanımız Sayın Yüksel Günay vefat etmiştir. Onu da rahmetle anıyorum.
 
Ayrıca 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladık. Güzel bir kutlama yapıldı. Burada da Başkanı ve yönetimimizi tebrik ediyorum. Yine Fenerbahçe’de, Türk sporunda bir ilki gerçekleştirdiler.  Maraton Tribünümüzü enine boyuna kapsayacak şekilde ilk meclisimizin açılışında Atatürk ve arkadaşlarının resimleri olan pankartı astılar. Yine stadyumda Fenerbahçe Koleji’nde okuyan iki öğrencimizle birlikte Sayın Başkan İstiklal Marşımızı okudu. Bu da kulübümüzün ilkleri arasındadır. Camiamıza ve yönetimimize yakışan bir hareket tarzıydı.
 
1 Mayıs İşçi Bayramıdır, kutladık. Emek ve dayanışma günüdür. 10 Mayıs Anneler Günü’dür. Hepimizi doğuran, elleri öpülesi annelerimiz. Cennet annelerin ayakları altındadır ayeti var. Onlara ne kadar dua etsek, şükretsek az gelir. 10 Mayıs’ta Anneler Günü’nü kutladık.
 
12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’dür. Hemşirelerimiz, sağlık çalışanlarımızın tamamı sağlımızın sigortalarıdır. Atatürk’te Türk hekimlerine hitaben onlara kendi sıhhatini teslim etmişti. Tüm Fenerbahçeliler ve ülkemizde yaşayan tüm insanlar başta Sağlık Bakanımıza, Sağlık Bilim Kurulumuza ve vilayetlerdeki Sağlık Bilim Kurullarına, çalışanlara, doktorlara, hemşirelere kendimizi emanet ettik. Onların şifalı elleriyle inşallah çok az bir kayıpla bu badireyi, bu virüs tehlikesini atlatacağımıza inanıyorum. Onların da ellerine sağlık. Onlardan da şehit olanları, görevi başında vefat edenleri saygı ve minnetle anıyorum.
 
19 Mayıs’a geldiğimiz zaman inşallah Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlayacağız. Bu, Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk adımıdır. 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuruyla İstanbul’dan hareket eden Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak daha sonra Amasya, Erzurum ve Sivas Kongrelerini yaparak Ankara’ya gelmiş ve Kurucu Meclisi açmıştır. Kurucu Meclis’in ilk başkanıdır. Kurucu Meclis 23 Nisan 1920’de açılmıştır. Daha sonra İstiklal Savaş’ı kazanılmış ve 29 Ekim 1923’te de Cumhuriyetimiz ilan edilmiştir. Cumhuriyetimizin temellerinin başlangıcı 19 Mayıs olarak bilindiği için biz de 19 Mayıs’ı Kulübümüze, Cumhuriyetimize ve Atatürk’e yakışır şekilde kutlayacağımıza inanıyorum.
 
Ayın 24’ünde Ramazan Bayramı’nı idrak edeceğiz. Şimdiden bütün Fenerbahçelilerin, İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum.
 
29 Mayıs’ta da İstanbul’un Fethi kutlaması var. Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fethederek Osmanlı tarihine büyük bir damga vurmuştur.
 
Kulübümüzdeki bütün faaliyetlerde emeği geçen herkesi başta Başkan, Yönetim Kurulu, Fenerbahçe Televizyonu müdürü ve çalışanları, Fenerbahçe kulübünün çeşitli departmanlarında görev yapan müdürler ve çalışan arkadaşlarımızı, bu yayının gerçekleşmesinde gösterdikleri başarılı hizmetlerinden dolayı tebrik ediyorum, kutluyorum."