KULÜP

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, Kulübümüzün 2022 yılı mali tablosuyla ilgili bilgiler aktardı

17 Haziran 2023 Cumartesi 13:27

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, Fenerbahçe Spor Kulübü Olağan Mali Genel Kurul Toplantısında, Kulübümüzün 2022 yılı mali tablosuyla ilgili bilgiler verdi.

Slaytlar eşliğinde 2022 yılı finansal raporlarını anlatan Erol Bilecik’in açıklamaları şu şekilde:

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN EN SIKINTILI 5 YILI ADETA KADERİN BİR CİLVESİ OLARAK BİZİM YÖNETİMİMİZE DENK DÜŞTÜ. BUNA RAĞMEN GERİDE KALAN BU 5 YIL BOYUNCA ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN MALİ DİSİPLİNİMİZDEN, ŞEFFAFLIĞIMIZDAN ARKADAŞLARLA BERABER 1 GÜN BİLE ASLA TAVİZ VERMEDİK

Değerli Fenerbahçeliler, bugün sizlerle 2022 yılına ait gelir-gider balansı neticesinde oluşan mali sonuçlarımızı paylaşacağım. Ancak izninizle başta ifade etmek istediğim bir husus var: insanlar ne iş yaparlarsa yapsınlar yaptıkları işlerden ve neticesinden ortaya koydukları sonuçlardan sorumludurlar ve bundan dolayı hiçbir bahaneleri olmaz. Dolayısıyla sizlerle paylaşacağımız bu mali sonuçlar tamamen bizim sorumluluğumuz altındadır ve hiçbir bahanemiz de söz konusu değildir. Ancak bizim dışımızda bazı gelişmeler yönetimimizin bu anlamda dahili olan bazı gelişmeler olmasaydı yaptığımız tüm bu iyileştirmelerin sizlere mali sonuçlar olarak aktaracağım, en az 2-3 misli daha iyi sonuçları açıklayabilirdik, paylaşabilirdik demeden edemiyorum. İzin verirseniz iki tane çarpıcı örnek söyleyeceğim; ilki, Türkiye ekonomisinin en sıkıntılı 5 yılı adeta kaderin bir cilvesi olarak bizim yönetimimize denk düştü. Buna rağmen geride kalan bu 5 yıl boyunca şartlar ne olursa olsun mali disiplinimizden, şeffaflığımızdan arkadaşlarla beraber 1 gün bile asla taviz vermedik. İkicisini söyleyeceğim, yine yönetsel olarak kendi gücümüzün tamamen dışında olan hadise, takdir edersiniz ki en az benim kadar iyi bildiğiniz gelirlerinin neredeyse tamamı Türk Lirası giderlerinin ise yaklaşık %80’i Euro olan bir yapıyı yönetmek kolay bir iş değil. 5 yıl içerisinde Euro tam 3,5 katı yani 7.2 Türk lirasından aşağı yukarı 25 lirayı aşan bir noktaya gelmiş nihayetinde…

ALİ BAŞKAN, SPOR CAMİASINDAN NEREDEYSE BAŞKA HİÇBİR KİMSENİN ORTAYA KOYAMAYACAĞI BİR CÖMERTLİK VE AYNI ZAMANDA GÖNÜL ZENGİNLİĞİYLE KULÜBÜN FİNANS İHTİYAÇLARINA HİÇBİR ZAMAN SESSİZ KALMADI

Çok değerli Fenerbahçeliler, buna rağmen 2018 yılında sizlere muhtemelen diyeceğim hiçbir zaman açıklanmayan ve bizler için de fevkalade sürpriz olan ki ileriki sayfalarımda bunlar var, 612 Milyon Euro borç devralmıştık. Ve 2022 yılı sonunda yani şu an açıklayacağımız mali sonuçlarda borcu tam da bu işin özeti bu, tam %60 iyileştirerek 386 Milyon Euro’ya düşürmüş olduk. Bakınız kur 3,5 kat artmışken! Emin olun bu işin özeti bu. Değerli Fenerbahçeliler, bizim geleneklerimizde, göreneklerimizde ve Türk dilimizin üstatlığı dahilinde bu anlamda güzel öğreti olan cümle, atasözü, deyişler vardır. Ben şu an bir tanesini kullanmak istiyorum; ‘Doğruların yemin etmeye ihtiyacı yoktur’ derler.  Benim sizinle paylaşabileceğim en temel doğrulardan bir tanesi yani binlerce doğru anlatabilirim ama en temel doğrulardan bir tanesini anlatacağım. Bu açıklayacağımız, bu anlamda fevkalade iyileştirdiğimiz, iyileştirmeye de çok özen gösterdiğimiz ve devam ettiğimiz sonuçları Sevgili Ali Koç gibi bir başkan olmasaydı bu yaptıklarımızı hayata geçirmemiz emin olun mümkün olamazdı. Ali Başkan, spor camiasından neredeyse başka hiçbir kimsenin ortaya koyamayacağı bir cömertlik ve aynı zamanda gönül zenginliğiyle kulübün finans ihtiyaçlarına hiçbir zaman sessiz kalmadı. Cömertçe tam destek oldu. Bu konuda söz etmekten kendisinin hiçbir haz almadığını gayet iyi biliyorum ve bu konuyu noktalıyorum. Faaliyet Raporumuzun finans bölümlerinde yapılan bu cömert destekleri net bir şekilde arzu eden bakabilir. Tekrardan Ali Başkanımıza kulüp ve camia olarak şükranlarımızı paylaşıyorum. Ve elbette ne zaman bir talepte bulunsak, ne zaman ricamız olsa bütçe anlamında bizlerden yine desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen sizlere ve büyük Fenerbahçe camiasına canıgonülden teşekkür, şükran ve minnetlerimi aktarıyorum.

Çok değerli Fenerbahçeliler, izin verirseniz sizi de sıkmadan en sade, en yalın bir biçimde son derece basit ölçekler ve tablolar dahilinde 2022 yılı mali sonuçlarımızı paylaşmak isterim:

Değerli Fenerbahçeliler, 2022 yılını anlatırken izin verirseniz sizi 2 sayfa halinde ama aşağı yukarı 5-6 kalem dahilinde yapılan bir anlamda son derece olumlu gelişmeler, yani finansal tablolarımızı fevkalade iyi hissettiren, sizlere gelirken cesaretle gelmemizi sağlayan çok güzel, tamamen arkadaşlarımın yapmış olduğu iyi faaliyetlerin neticesinde rekor diyebileceğimiz önemli gelirler, mali bilançolarımızı son derece pozitif etkiledi. Ama tabii ki her madalyonun bir ön bir arka yüzü de var. Bizim kontrolümüzün dışında yönetebileceğimiz noktaların dışında tabii ki olumsuz gelişmeler de oldu. Ben aynın şeffaflıkla hem olumlu hem de olumsuz gelişmelerden çok kısa kısa geçeceğim.

FENERİUM, SPOR DÜNYASI İÇERİSİNDE TÜRKİYE’DE NEREDEYSE MAĞAZA ZİNCİRİ DAHİLİNDE EN BÜYÜK YAPILARDAN BİR TANESİ

Sizlerle ilk olarak paylaşacağım Fenerium konusu… Bildiğiniz gibi Fenerium, spor dünyası içerisinde Türkiye’de neredeyse mağaza zinciri dahilinde en büyük yapılardan bir tanesi. Yönetim Kurulu Üyemiz Esin Güral ve onun idaresindeki ekibi canıgönülden kutluyorum. 2017 Milyon olan ciro,  462 milyona çıktı. Forma adedimiz 411 binden 454 bin yani 500 bin adetlere çıktı. Bunların hepsi karımız da %194 arttırarak bizim özellikle ticari kuruluşlar diye bir kulvarımız var, çok önemli katkı da yapan noktalardan bir tanesi oldu. Bu yıl da bizleri son derece iyi hissettirebilecek mali sonuçlara katkıda olan neticeyi görüyor olacağız.

DEVLETİMİZİN VERGİSİNİ TAM OLARAK ÖDEYEN VE KONUDA HARFİYEN HİÇBİR DURUŞUNDA PROBLEM OLMAYAN BİR YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ VAR

Değerli Fenerbahçeliler, amatör şube sponsorluklarından bahsetmek istiyorum. Ekranda da bu anlamda izleyeceğiniz gibi 2021-2022 sezonundan başlayıp içinde bulunduğumuz veya girmekte olduğumuz 2023-24 sezonunu içeren dönemde yani 3 yıllık periyotta TÜPRAŞ ile sponsorluk anlaşması yapılmıştır. Bu sponsorluk anlaşması dolayısıyla da geçtiğimiz yıl 53  Milyon Türk Lirası, bu yıl da aşağı yukarı 82 Milyon Türk Lirası bir gelir elde edilmiştir ve edilmektedir. Buradaki rakamların, kendi içerisindeki numerik değerlerinden öte şu tarafı bence önemli, özellikle başlıkta üzerinde olduğu gibi burada mücadele eden teknik kadrolarımız, sporcularımız, çalışanlarımız istisnasız günü gününe maaşlarını bu değerli sponsorluk kanalıyla almaktadır. Bu böylece baktığınız zaman spor dünyası için de en önemli kaldıraçlardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde Yelken Şubemizin de sponsoru olan ve uzun yıllardır bu öyküyü yaratan Doğuş Yelken Grubuna aynı TÜPRAŞ’ta olduğu gibi aynı şekilde şükranlarımı paylaşıyorum. Son paylaşmak istediğim nokta vergi ödemeleridir. Hatırlarsınız geçen sene 2021 yılında 169 Milyon Türk lirası vergi ödeyeceğimizi beyan etmiştik ve ödemiştik. Aynı şekilde 2022 yılında da 340 Milyon Türk Lirası vergi nakden ödenmiştir. Tabii ki şunu diyebilirsiniz, ‘bu kadar mali açmazımız varken, bu kadar nakit akışında sıkıntılar yaşarken buralarda farklı bir planlama yapamaz mıydınız?’ Yapamazdık Sayın Fenerbahçeliler, Değerli Fenerbahçeliler, değerli hazirun. Bizim bu konudaki ilkemiz şu; devletimizin vergisini tam olarak ödeyen ve konuda harfiyen hiçbir duruşunda problem olmayan bir yönetim anlayışımız var. Diğer bazı kulüpler gibi pazarlık yapmayız. Bu konuda herhangi bir şekilde bir aman dilemeyiz. Olan vergimizi, hakkıyla öderiz. Bu bakımdan da bu yönetim tarzını hep beraber benimsediğimiz için de şükranlarımı tekrar paylaşıyorum.

HEM SPORCULARIMIZ HEM DE TEDARİKÇİLERİMİZE VADESİ GEÇMİŞ BİR BORCUMUZ BULUNMAMAKTADIR

Olumlu gelişmeler dahilinde son ekranım şu; sporcu ve tedarikçi ödemeleri. Hem sporcularımız hem de tedarikçilerimize vadesi geçmiş bir borcumuz bulunmamaktadır. Bu tabii mahareti olan bir konu olmaması gerekirken ama spor endüstrisinde aşağı yukarı bunların tamamı yani gerek sporculara gerekse tedarikçilere hep geriden bir ödeme alışkanlığı devam eder. Tabii bu alışkanlıktan çok biraz da zorunluluktur. Bizim de bu anlamda baktığınız zaman her ay düzenli 120 Milyon Türk Lirası, yıllık aşağı yukarı 1,5 Milyar civarında bir rakam yapar. Geçen yıl ki Euro’nun ortalamasından baktığımız zaman 75 Milyon Euro’luk bir ödeme toplamı söz konusu olmasına rağmen bunların hepsi nakit akışına uygun bir şekilde harfiyen, günü gününe, istisnasız ödenmiştir. Futbolcu satış gelirine bakacak olursak, çok olumlu bir gelişme olarak yansıdı. Son yıllarda keyifli bir alışkanlık haline getirmiş olduğumuz yüksek bonservisli futbolcu satışı 2022 yılında da özellikle Kim Min Jae’nin sizin de bildiğiniz gibi katkılarıyla yaklaşık buradan kasamıza 25 Milyon Euro aşağı yukarı bir girdi olmuştur.

FENERBAHÇE’NİN TAM 205 ADET SPOR OKULU VAR. BUNUN ANLAMI ŞU; TÜRKİYE’NİN BÜTÜN İLLERİNDE, NEREDEYSE BAZI BÜYÜK İLÇELERDE BİLE BU SPOR OKULLARI TÜRK EVLATLARIMIZIN, GENÇLERİMİZİN EMRİNE AMADE BİR ŞEKİLDE KENDİ KÜLTÜRÜMÜZLE BESLENMESİ AÇISINDAN

Bir de sizlerle paylaşmak istediğim ‘Artan satış gelirlerimiz’ var. Reklam ve sponsorluklarda %79, stat hasılatımızda %28 oranında -2022 geçişinden bahsediyorum- 106 milyon TL’den 347 milyon TL’ye bir geçiş yapıldı. Spor Okulları gelirimizi %236 artırdık. Bu noktanın mali olarak bilançomuza çok önemli bir katkısı yok. Yani 7.8 milyondan 26 milyona bir artış var ama içerisi çok değerli. Bugün Galatasaray Spor Kulübü’nün 130  spor okulu var. Önemli bir sayı. Beşiktaş’ın tüm Türkiye genelinde 142 spor okulu var. Fenerbahçe’nin tam 205 adet spor okulu var. Bunun anlamı şu; Türkiye’nin bütün illerinde, neredeyse bazı büyük ilçelerde bile bu spor okulları Türk evlatlarımızın, gençlerimizin emrine amade bir şekilde kendi kültürümüzle beslenmesi açısından.

KUR VE ENFLASYON FARKLARI

Madalyonun diğer tarafından bahsetmiştim. Bunun olumsuz etkileri var. Yani bizi yönetme alanlarımızın tamamıyla dışında olan. En tipik örneği de kur ve enflasyon farkları ve aynı şekilde faizler. Bugün kur ve enflasyon farklarına baktığını zaman sadece 2022 içerisinde Euro’nun artış hızı %30. Gelirlerimizin tamamı TL, giderlerimizin %80 civarı Euro. Enflasyon ise aralık ayında bir önceki yıla göre %64. Bunların hepsi gelir tablolarımızı negatif etkileyen şeyler.

YAYIN VE İDDİA GELİRLERİ

En büyük yaralarımızdan biri, sizlerle her buluşmamızda paylaşıyoruz; yayın ve iddia gelirleri. Naklen yayın havuzundaki gelir kaybımız maalesef muazzam şekilde devam etmekte. 2021 yılında TL bazında 212 milyon iken, 2022 yılında 208 milyon TL arttı. Kur o kadar artmışken, enflasyon farkı o kadar varken sadece  enflasyon geliri bazında baktığımız zaman 140 milyon TL kasamızda olması gerekirken böyle bir paraya dokunamadık. Bundan daha vahim olan bir şey de –belki tutar olarak değil ama rakam olarak- iddia gelirlerinde. Yaklaşık 10 yıldır iddia galibiyete, beraberliğe ve mağlubiyete fix bir para öder. Enflasyon oranına ve kurlara göre değişmesi gerekir. 2013 yılında bir galibiyete verdiği gelir tutarı 120 bin TL’ydi. Geçen sene de 120 bin TL’ydi. Euro kurunda baksanız 2013 yılında 43 bin Euro idi, bu yıl 6 bin Euro almışız. Burada da %85 kaybımız var. Hepimizin bilmesi gerek. Türk sporu için de sıkıntılı bir pozisyon.

STOPAJ İADESİ

2020 yılının başında sona eren sporcu stopaj ödemelerimiz belirsizlikten dolayı 2022 yılında da maalesef devam etmiştir. Yani 2023 mart itibarıyla konuda olumlu gelişmeler olmasına rağmen maalesef önemli bir katkısı olmamaktadır. Tüpraş’ın vermiş olduğu sponsorluk tutarları doğrultusunda bütün giderlerimizi ve maaşlarımızı günlük hale getrdik. 2018-2019 stopaj iadelerinden 77 milyon TL’ydi Eğer aynı yöntem devam etse aşağı yukarı 2022 yılındaki sonuçlardan 242 milyon TL almamız gerekiyordu ama alamadık.

SPORCU GELİR VERGİLERİ

Sporcu gelir vergileri %15’ten %20’ye çıktı. Bir de sporcuya uygulanan vergilere bakıldığında 0’dan %20’ye çıktı. Sporcu kontratlarında bu gelir yükleri brüt kapsamı içinde kulüpler tarafından ödendiği için aşağı yukarı 430 milyon TL hiç bütçemizde olmayan ekstra bir yük binmiş vaziyette.,

FİNANSAL BORÇLARIN ÖDEME PLANI

2021 yılında başlattığımız ve devam ettiğimiz olumlu ancak gittikçe ödemeleri imkansız hale gelen bir öykü. 2022-23 sezonu içerisine ana para ödemesi olmaksızın sadece faize 300 milyon TL ödeme yaptık. 2023-24 sezonuna bakıldığı zaman şuna hazırlanmamız gerek; Aşağı yukarı ana para ödemesi 96 milyon TL, faiz ise 480 milyon TL. Yani toplam 576 milyon TL bu yeni sezonda ödememiz gereken bir meblağ var. Bizim ödeme gücümüzün çok üstüne çıkan tutarlar. Bu noktada devletimize seslenmek isterim. Hiçbir spor kulübü için sürdürülebilir bir tablo değil. 600 milyon TL ekstra bir ödeme olduğunu söylemeliyim.

GELİR GİDER TABLOSU

Yalın ve şeffaf diye bahsettiğim konsolide olarak gelir gider tablolarımızı paylaşmak istiyorum. Gelirlerimiz ve giderlerimiz aşağı yukarı 3 milyar civarına oturmuş vaziyette. Yani arada 2022 yılında bir 220 milyon TL negatif gelir olmasına rağmen biraz önce saydıklarıma baktığınız zaman muazzam derecede kayıplarımız var. Finansman giderleri devam eden ve devam etmekte olan bir tablo. 2021 yılında 80 milyon Euro’ya denk düşen 835 milyon Euro’dan 777 milyon TL’ye düşmüş vaziyette. Oldukça önemli ve olumlu bir gelişme. Ancak dönem zararlarına bakıldığında 759 milyon TL 2021, yaklaşık 1 milyar TL civarında da bir dönem zararıyla kapatmış vaziyetteyiz. Euro bazında baktığınız zaman 58 milyon Euro’ya düşürmüş vaziyetteyiz. Bunu daha rahat görebilmeniz için branşlara bölmüş durumdayız. Futbol, ticari işletmelerimiz ve futbol dışındaki faaliyetlerimiz. Faaliyet Raporumuzda tüm detaylarıyla görebilirsiniz.

Sizlerin bilmediği, bizler içinse olağanüstü sürpriz olan mayıs 2018’de göreve geldiğimiz zaman 612 milyon Euro borç stoğunu devralmıştık. TL’nin artış hızı bu kadar iken, TEFE, TÜFE’nin artış hızı bu kadar yoğun iken bizim Euro bazında bu borç stoğunu hep beraber izleyebiliriz. 612 o yıl içinde 603’e. 2019 yılında yine önemli bir iyileşme var ama Aralık 2021’e geldiğimiz zaman 422 milyon Euro, aralık 2022’ye baktığımız zaman da 386 milyon Euro’luk toplam borç stoğuna erişilmiş vaziyette. Bu kadar olumsuzluğun içerisinde önemli ekipler, yapılar var. Şeffaf olmaya devam edeceğiz. Tüm bilgi akışında hiçbir detayı kaçırmadan sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Yapabileceklerimizin daha fazlasını yapmaya özen göstereceğiz.

BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Tekrar kürsüye gelen Bilecik, “İçinde bulunduğumuz dönemi hem de önümüzde devam etmekte olan dönemin bütçesini hem huzurlarınıza getirmek hem de bunun onayını almak üzere yeniden sahnedeyim. Yeni Spor Kanunu’nun koymuş olduğu mecburiyet dolayısıyla bundan sonra geçerli hesap dönemi 1 Haziran ile 31 Mayıs arasında değişmiş. Hangi sezonu yaşarsak yaşayalım sezonumuz artık yılbaşı ile yıl sonu arasında değil, mali yıl olarak baktığımız zaman 1 Haziran’da başlayacak, 31 Mayıs’ta bitecek. Onayınıza getireceğim rakamlar hep 17 aylık olacak. Tamamıyla bu toplantıya ve bu onaya özgü olacak değerli hazirun. Bunun da nedeni şu an geride kalmış 5 ayın daha onayını sizlerden almadık diye. 1 Ocak 2023 ile 31 Mayıs. Arkasından ikinci yarıyı bitirmiş oluyoruz. Arkasından da 2024 yılı 31 Mayıs’a kadar devam ediyoruz. Normal şartlarda 17 ay değil de 12 ay konuştuğumuz dönemler olacağı için ileride bu spor kulüpleri için çok daha sağlıklı bir hadise. Çünkü sezon aşağı yukarı ağustosta başlıyor, mayıs içinde de bittiği için birebir bu anlamda bütçe. Gelirler de alt rakamlara odaklanmanızı rica edeceğim. 2022 yılı tabii o zaman takvim yılıydı. 12 aylık. Yaklaşık 3 milyarlık bir gelirimiz vardı. Şimdi 8 milyara yakın rakam görüyorsunuz. 8 milyar 17 ayın toplamıdır. Geçirmiş olduğumuz 5 aylık bir dönem de var. Burada birebir karşılaştırma yapamayacağımız için biz bunu üçe böldük. Neredeyse enflasyonun üzerinde büyüme var. Bu anlamda olumlu bir tablo. Giderlere baktığımız zaman işin mekanik yapısı aynı. 17 aylık gider bütçesini sizlerle paylaşmış oluyorum. 2022’de fiili gerçekleşen 3.2 milyarın yanı sıra şimdi ise 8.1 milyarlık toplam gider var. 17 aylık.   Neticede gelir gider toplamlarının arasındaki fark bir önceki yıl onaylamış bütçe içinde de yer alıyordu. Hatırlarsanız 1. 9 milyonluk bir dönem zararı vardı. Buna birebir baktığınız zaman bu zarar bir hayli düşmüş. İsterseniz 2023 yılının toplamıyla karşılaştırın, isterseniz sezon olarak…1 Haziran 31 Mayıs. Bu anlamda ortaya koyduğumuz tablo 17 aylık 1.3 milyar TL olmasına rağmen son derece olumlu bir düşüme girmiş vaziyette. Yine 4’lü kırılma olarak baktığımız hadise yine 1.3 milyarlık toplam dönem zararının kırınımlarını görüyorsunuz. Bunlar ne takvim yılı ne yapı.

Son sayfada dönemin aşağı yukarı özet akışı var. 17 aylık olmak kaydıyla böyle resmi bilançoyu sunmamız söz konusu değil. 1 milyar 368 milyondu. Devam edersek toplam nakit akışı bütün bu bilanço hareketleri doğrultusunda 1.559’a geliyor. Ertelenen faiz ödemeyle beraber 2.3 milyar TL’lik bir yükümlülükle de baş başa kalıyoruz. Bütçenin bu anlamda dışında ve ek bütçe. Bundan önceki yılda aşağı yukarı 1. 6 milyar TL için gelmiştik. Bu özellikle Euro bazında son derece düşük. Biraz da Spor Kanunun zorunluluğu nedeniyle ortaya konan tablo. Euro bazında çok daha altına gelmiş vaziyette. Buradaki mali disiplinden katti süretle bir taviz vermeden ama bu yükümlülük artışı ve ek bütçe talebimiz de yine hazirunun kabullerine  sunmak isterim.”

Ardından bütçe oylamaya sunuldu ve kabul edildi.   


Basın Fotoğrafları