FUTBOL

1959 öncesi futbolda kazandığımız Türkiye Şampiyonluklarımızın kupaları Macar futbol sergisinde yer aldı

26 Temmuz 2021 Pazartesi 16:59

Macaristan Olimpiyatlar ve Spor Müzesi öncülüğünde, Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı ve İstanbul Macar Kültür Merkezi işbirliğiyle Macar ve Türk ortak futbol tarihini anlatan “Yeşil Sahada Kardeşler – Birlikte, Karşılaşmada” sergisi Lajos Szabó’nun küratörlüğünde kapılarını açtı.

Yönetim Kurulu Üyelerimiz Bekir İrdem ve Can Gebetaş ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macar Spor Müzesi Müdürü Lajos Szabó, Macar Kültür Merkezi Müdürü Gábor Fodor, Teqball Diplomatik İlişkiler Müdürü Gergely Murányi ve Gülbaba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı adına Adnan Polat'ın yanı sıra eski futbolcumuz Ogün Altıparmak, Fenerbahçe Müzesi Müdürü Alp Bacıoğlu ve fenerbahcetarihi.org sitesinin temsilcilerinin de katıldığı bu özel organizasyonda Fenerbahçe Futbol A Takımımızın kazandığı 1933, 1937 ve 1940 Türkiye Şampiyonluklarının kupaları ve 1968'deki Cumhurbaşkanlığı Kupası sergilendi. Bu kupalarda Macar teknik direktörlerin emeği vardı.

Macar teknik direktörler üzerinden Türkiye’nin futbol tarihinde Macarların izini sürmek için hayata geçirilen “Yeşil Sahada Kardeşler – Birlikte, Karşılaşmada” sergisinde Macar futbol oyuncuları ve karşılıklı oynanan maçlara da yer verildi. Sergi, Türkiye’deki spor kulüplerinde görev almış ve bunlara zaferler kazandırmış isimleri yeni nesillere tanıtıyor.

Sergi açılışının ardından müzeyi gezen katılımcılar, 1959 öncesi futbolda kazandığımız Türkiye Şampiyonluklarımıza ait kupaları dikkatle inceledi.

Konu ile ilgili Fenerbahçe Televizyonu’na konuşan Yöneticilerimiz Bekir İrdem ve Can Gebetaş, Yeşil Sahada Kardeşler – Birlikte, Karşılaşmada” sergisinin tarihimize dair özel ve önemli bilgileri barındırdığına dikkat çekti. 

Yönetim Kurulu Üyemiz Bekir İrdem, “Öncelikle Macaristan Kültür Ataşeliğine teşekkür etmek lazım. Gerçekten siyasi arenada Türkiye’ye verdikleri desteğin yanında kültürel olarak da spor branşını seçip böyle bir organizasyon yapmaları hakikaten çok etkileyici. Müzeyi gezdik, Fenerbahçe tarihinde de ağırlıklı olarak Macar antrenörlerin altın harflerle imzaları var. Bu gördüğünüz kupalar da 1968, 1940 ve 1933 yıllarında hep Macar antrenörlerle büyük başarıları kazanmışız. Hatta bir tanesinde 5 kupayı birden almışız, 1967-1968 sezonu. Neyse onu federasyon sayıyor değil mi, eskiler sayılmıyor çünkü. Niye sayılmıyor biz de bilmiyoruz ama kupalarımız burada. Bunlar Türkiye çapında alınmış kupalar. Macaristan Kültür Ataşeliği hakikaten büyük bir olaya imza attı. Sadece Fenerbahçe değil, görüyorsunuz diğer rakip kulüplerimiz hatta Ankara, İzmir kulüplerinin de Macar antrenörler ve oyuncular vasıtasıyla nerelere geldikleri ortada.. Bu çok güzel bir dayanışma. Ağustos sonuna kadar bu müze açık kalacak. Daha sonra Macaristan’da Budapeşte’de bunu devam ettirecekler. Her sporseverin buraya gelip gerçekten görmesini, tarihi yaşamasını istiyoruz. Fenerbahçe’nin de burada ağırlıklı yeri olduğu için ayrıyeten gururluyuz.” dedi.

Yöneticimiz Can Gebetaş ise “Bugün çok güzel bir sergideyiz. Şöyle başlamak istiyorum; aslında spor farklı kültürleri birleştiren önemli bir unsur. Dolayısıyla burada da futbolun yeri, tabii ki diğer spor dallarından açık ara önde çünkü özellikle yabancı oyuncu transferlerinin tarihine de bakarsanız diğer sporlardan çok daha geriye dayanıyor. Çok daha tarihi bir yerden kökleniyor. Bugün de burada aslında Türk spor tarihinde Macar futbolcuların ve antrenörlerin yerini çok iyi öğrenmiş olduk ama tabii ki Türk spor tarihinde Macar teknik direktörlerin ya da oyuncuların yeri denildiğinde kuşkusuz en büyük kısmını da Fenerbahçe oluşturuyor. Konsolosluğun 1 yıllık çalışması neticesinde çok güzel bir sergi ortaya çıkmış. Biz de geldik, katılım gösterdik. Bizim de tarihimize bakıldığında aslında burada müzemizde bulunan 3 tane çok değerli kupayı sergilemek için Macaristan konsolosluğunun bu etkinliğine yolladık. Bakıldığında 1959 öncesi 28 şampiyonluğumuzun da içerisinde olduğu 3 şampiyonluğumuzu burada gösterebileceğimiz kupalar var. 1937 ve 1940 şampiyonluğunu gösteren bir kupa; iki şampiyonluğa karşılık gelen bir kupamız. Diğeri de 1933 yılında 28 şampiyonluğumuzun ilki olarak kabul ettiğimiz kupamız duruyor. 1968 Cumhurbaşkanlığı Kupası da üçüncü kupamız. Dolayısıyla bu 3 kupanın da ortak özelliği Macar asıllı teknik direktörlerin Fenerbahçemize kazandırmış olması. Arka tarafta da göreceksiniz Macaristan futbol adamları ile Fenerbahçe’nin ortak paydada, ortak paydaşta buluştuğu anlar var. Yine diğer tarafta da Fenerbahçe ile ilgili detayları sizler çektiniz. Çok güzel, keyifli.. Hem iki ülkenin dostluğunu da bir anlamda bizlere tekrar hatırlatan hem de Fenerbahçe tarihinde Macar futbol insanlarının ne kadar yeri olduğunu bir kez daha bizlere gösteren bir etkinlik olmuş. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar: Burak Saltık

Basın Fotoğrafları