Ülkemize Olimpiyatlarda kadın boksundaki ilk madalyasını kazandırarak tarihi bir başarıya imza atan Olimpiyat ikincisi Fenerbahçeli milli boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu ile antrenörü Nazım Yiğit ve Boks Şubemizin Sorumlusu Selahattin Atasever, Fenerbahçe TV’de yayınlanan ‘Tokyo 2020 Özel’ programının konuğu oldu.
Madalya serüveninin konuşulduğu programda hedefler de anlatıldı.
BUSE NAZ ÇAKIROĞLU: TÜRKİYE’DE KADIN BOKSU OLARAK BİR İLKİ BAŞARDIK
İlk olarak duygularını paylaşan Buse Naz, çok gururlu ve mutlu olduğunu söyledi. Kadın boksunda tarih yazıldığının altını çizen başarılı boksör, “Türkiye’de kadın boksu olarak bir ilki başardık. Tarihte anlatılacak bir başarı. Önce Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında büyük başarılar elde ettik. Daha sonra Olimpiyatlara vize alarak 3 kişi katıldık. Orada da çok önemli başarılar elde ettik. Özellikle Esra madalya kazanamasa da çok ciddi mücadeleler verdi. Takım olarak 2024 için bir ışık oldu. Kendi adıma madalyanın renginin altın olmasını isterdim ama ilk olimpiyatımda final oynadım. 2024 için, devam edersem 2028 için bir ışık altın olacağı yönünde. Tecrübe olarak daha çok pişeceğim bir döneme giriyoruz 2024 öncesinde. Güzel hissediyorum. Mutluyum.” dedi.
NAZIM YİĞİT: DURMAYACAĞIZ, YOLA DEVAM EDECEĞİZ
Olimpiyatlara gitme hayalini 2012 yılında kurduklarını belirten Fenerbahçe Boks Şubemizin ve Buse Naz Çakıroğlu’nun antrenörü Nazım Yiğit, “Altın madalya kazanacağımıza çok inanıyorduk. Zaten seri başı olarak gittik. Çok çalıştık ve emek verdik. İkincilik nasip oldu. Bu, beni ve Buse’yi hiçbir şekilde olumsuz etkilemedi. Tam tersine büyük bir başarı. Tarihimizde ilk defa madalya kazanan kadın boksör. Hedefimiz şampiyonluktu, bu nasip oldu. Buralara gelmesinde en büyük fedakarlığı Buse’nin ailesi, benim ailem yaptı. Senede 1,5-2 ay evde kalabiliyoruz. Allah bize bunu nasip etti. Planlarımız var. Durmayacağız, yola devam edeceğiz. Bu süreçte bize destek olan insanlar var.” diye konuştu.
Bu başarıda desteklerini esirgemeyenlere teşekkürlerini de ileten Nazım Yiğit, “Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız nezdinde Bakanımız. Ben ilk defa böyle bir bakan görüyorum. Orada öyle bir ortam sağlandı ki… Bir bakıyorsunuz tribünde seyirci gibi coşkuyla zıplıyor, alkışlıyor, tezahürat yapıyor. Ringde bakanımızın sesini duyuyoruz. Genel müdürlerimiz, genel müdür yardımcılarımız… Çok güzel organize olmuşlardı. Bu organizasyon bize moral oldu. Başarımızda onların da büyük emeği var. Kaybettiğimizde Buse de ben de çok üzüldük. Bakanımız sarıldı bize, ‘Yapmayın. İlk defa olimpiyat oynuyor ve ikinciliğe üzülüyorsunuz. Bu güzel bir başarı’ dedi. ‘Biz Cumhurbaşkanımıza altın madalya getirmek istiyorduk.’ dedik. ‘Bu seferlik gümüş olsun.’ dedi. Federasyon başkanımızın inanılmaz desteği var. Her gün aradı. Başkanımız Ali Y. Koç sürekli Buse’yi arıyor. Boks Şubemizin Sorumlusu Selahattin ağabeye çok teşekkür ediyorum. Çok iyi bir ekibimiz vardı. Olimpiyata çok iyi bir ekiple hazırlandık; kondisyonerimiz, fizyoterapistimiz, psikoloğumuz… Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte tekrar programımızı yapıp yolumuza devam etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
SELAHATTİN ATASEVER: HEPİMİZİN YORGUNLUĞUNU ALAN BİR BAŞARI
Olimpiyatlarda ülkemizi ve Fenerbahçemizi temsil eden sporcularımıza ve antrenörlerine teşekkürlerini ileten Boks Şubemizin Sorumlusu Selahattin Atasever, Olimpiyat ikinciliğinin çok büyük bir başarı olduğunu hatırlattı. Sabah erken saatlerde uyanıp maçların takip edildiğini belirten Selahattin Atasever, “Buse, ‘2024’ten sonra 2028’ dedi. İkincilik; hırs, azimkarlık ve özgüven veriyor. Uzun bir maraton. Boks zor bir spor. Hepimizin yorgunluğunu alan bir başarı. Bizi çok iyi temsil ettiler. Başarılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
İstanbul Havalimanı’ndaki karşılamadan dolayı çok mutlu olduğunu da sözlerine ekleyen Buse Naz Çakıroğlu, “Ailemin geleceğini biliyordum ama fazla insan olacağını bilmiyordum. Çok güzel oldu. Madalya alıyorsunuz, destek görüyorsunuz ama bu şekilde bir karşılama beni de hocamı da mutlu etti. Başarı elde etmek isterken başarımı isteyen insanları düşünüyorum. Bu anları hafızamda tutacağım.” değerlendirmesini yaptı.
Final maçının mahallesinde izlenmesiyle ilgili de görüşlerini aktaran Fenerbahçeli milli boksör, “Gurur duydum. Elimden geleni yapmış olduğumu hepsinin görmesi beni mutu ediyor. Hafif buruk olduğum başarıya onların mutlu olması beni mutlu ediyor. Bu şekilde toparlanıyorum.” dedi.
NAZIM YİĞİT: PUANLAMANIN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
Final maçını değerlendiren Nazım Yiğit, “Puanlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. İlk raund bittiğinde ringe 5-0 aldık diye çıktım. Esra’nın hocası Nedim hocaya ‘skora bak’ dedim. Bana raundu söylüyor, ona göre oyun kuruyoruz. ‘5-0 karşıda’ dedi. Orada modumuz düştü. Doğru bir puanlama değildi. Yorumcular ağır çekimde de izlemişler, net yumrukları saymışlar, normalde maçı bizim almamız lazım. Kısmet. Zaten sıklet olarak bizim sıkletimiz çok zor. Zor bir işi başardık.” değerlendirmesini yaptı.
Selahattin Atasever ise final maçıyla ilgili, “Boks çok farklı. İlk raundu almış olsaydık akış başka olacaktı. Bu da bir tecrübe. Oradaki tansiyon, psikoloji çok farklı. Bir daha olimpiyatlara giderken bunları da düşünerek tedbirlerimizi alacağız.” şeklinde konuştu.
Kadın boksunda olimpiyatlara vize alan ve olimpiyatlarda final oynayan ilk kadın boksör olan Buse Naz Çakıroğlu, misyonuyla ilgili de konuştu. Sosyal medyadan gelen mesajları okuduğunu belirten Buse Naz, bu durumdan dolayı gururlu olduğunu söyledi. Rol model olmak istediğini ifade eden, sonuçtan bağımsız olarak hem ringde rakibine karşı hem de ring dışında örnek bir insan olmak istediğinin altını çizen Buse, “Sosyal medyada okuduğum kitapları da paylaşıyorum güzel bulduğum şeyleri de. Şu an öğretmenim, yüksek lisans, doktora yapmak istiyorum. Farklı diller öğrenmek istiyorum. Antrenman yaparken aynı zamanda kitap okuyorum. Bunu göstermek için yapmıyorum. Yaptığım için paylaşıyorum. Bunu devam ettirmek istiyorum. Spor kariyerimi sonlandırdıktan sonra da bu şekilde devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Buse’ye sürekli, ‘Ne kadar büyürsen başın o kadar yerde olacak.’ dediğini belirten Nazım Yiğit, “Nereye gittiysek Buse’den bahseden herkes karakter olarak, kişilik olarak ‘Number one’ diyor. İçinde iyilik, güzellik olmayan, dürüst olmayan güçlü olamaz. Buse bu yüzden bu kadar güçlü. Onun kalbinde o güzellik var. Kim tanısa o kadar güzel geri dönüşler oluyor ki… O bize yetiyor.” dedi.
Son olarak destekleyen herkese teşekkür ettiğini belirten Olimpiyat ikincisi Fenerbahçeli milli boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu, “Bu bir başarı ama arka planı çok güçlü. En önemlisi o. Arkadan yürüyerek gelip o ringe çıkıyoruz. Arka plan çok önemli. Bizi çok destekleyen, çok dua eden var. Başarmamızı isteyen bir sürü insan var. Bu ülkeye, Fenerbahçe Spor Kulübü’ne daha büyük başarılar kazandırmayı çok istiyorum. Umarım bunu başaracağım.” diyerek sözlerini tamamladı.
Fotoğraflar: Burak Saltık
Basın Fotoğrafları