HEFORSHE

Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt ‘Sporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı’na katıldı

30 Haziran 2021 Çarşamba 23:38

Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt, Tüpraş’ın desteği, HeForShe Türkiye ve Kulübümüz iş birliği çerçevesinde düzenlenen ‘Sporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı’na katıldı.

Online gerçekleştirilen çalıştayda Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt’ın yanı sıra BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, BM Kadın Birimi danışmanı, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Canan Koca ve BM Kadın Birimi Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı da yer aldı.

Spor ekosisteminin öncü isimlerini bir araya getiren bu çalıştay, BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova’nın açılış konuşmasıyla başladı. Varbanova, BM Kadın Birimi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için spor ekosistemi ile iş birliği yapması konusundaki vizyonuna değindi.

Ardından bir konuşma gerçekleştiren Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt, “Sayın Asya Varbanova, Sayın İbrahim Yelmenoğlu, spor camiasının kıymetli paydaşları ve değerli katılımcılar, öncelikle, Türkiye’deki spor ekosisteminin paydaşları olarak böylesine önemli bir etkinlikte buluştuğumuz için duyduğum mutluluğu ifade ediyor, hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak 2018 yılından beri Tüpraş’ın desteğiyle birlikte Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin HeForShe hareketini destekliyoruz. Bu iş birliğimiz Fenerbahçemizi daha kapsayıcı ve eşitlikçi hale getirmeyi amaçlayan ilk ve benzersiz bir girişimi temsil ediyor. 2018’den bu yana Tüpraş’ın desteğiyle, Futbol A Takımımız HeForShe logosunu kolunda taşıdı. Sosyal sorumluluk odaklı bu iş birliği ile Fenerbahçe Spor Kulübü, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hayata geçirdiğimiz adımlarla ulusal ve küresel spor kulüplerine öncü ve örnek oldu.

Bildiğiniz gibi yakın zamanda; Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, iş birliğimiz süresince edinilen deneyimlerle hazırlanan Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Spor Kurumu Rehberi’nin lansmanını gerçekleştirmişti. Sporda ve sporla toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için biz spor kulüplerine, federasyonlara, spor medyasına, sivil toplum kuruluşlarına ve diğer tüm paydaşlara büyük bir sorumluluk düşüyor. Nesiller Boyu Eşitlik için Spor İlkeleri’ni somut ve kapsamlı bir şekilde hayata geçirme amacı taşıyan Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Spor Kurumu Rehberi umuyorum ki sporun birçok paydaşına faydalı olur, onlara öncülük eder ve yol gösterir. Sporun tüm aktörleri olarak bugün burada buluşmamızın hem toplumsal cinsiyete duyarlı eylemlerin uygulanması, ihtiyaçların belirlemesi, yaşanan zorlukların paylaşılması hem de fikir alışverişi olması açısından oldukça etkili olacağına inanıyorum ve raporun herkese yol göstereceğini düşünüyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bu uzun yolda yaptığımız tüm çalışmalardaki deneyimlerimizi aktarmak bizleri çokça mutlu ediyor. Hem Kulüp içerisinde yaptığımız çalışmaların hem de sosyal bir etki olarak 9 branştan sporcularımızla yaptığımız tüm çalışmaların toplumda ciddi bir farkındalık yarattığının farkındayız.

Bununla birlikte, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından olan kulübümüz sporda kadının liderliği ve spor yönetiminde kadının temsiliyeti konusunda büyük mesafe kat etmiş, etmeye de devam etmektedir. Kadının sporda güçlenmesi için daha önce diğer branşlarımızın yanında kız futbol spor okulları açılmış, kadın ve kız çocuklarının futbola yönlendirilmesi için temeller atmıştık. Sonrasında planlarımız ve yatırımlarımız devam etmiş, yakın zamanda Başkanımız Ali Y. Koç’un önderliğinde spor kamuoyuna da kadın futbol şubemizin açılması yönünde çalışmalarımız olduğunu paylaşmıştık. Kulüplerin lokomotif branşı olan futbolda Fenerbahçe Spor Kulübü olarak yer almamız bu branşta da bir rekabet yaratacak ve kadın futbolunun gelişmesi için fayda sağlayacaktır. Bu doğrultuda hem biz spor kulüplerine hem de spor medyasına büyük bir sorumluluk düşmektedir. Spor kulüplerinin kadınların sporda ve sporla güçlenmesi için çalışmaya, bu yönde yatırımlar yapmaya devam etmesi, spor medyasının da kadın sporlarının gelişmesi, görünürlüklerinin artırılması ve kadınların spora teşvik edilmesi yönünde özel çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin en büyük şirketi olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan ve Fenerbahçe Spor Kulübü’nün HeForShe iş birliğini destekleyen Tüpraş’a, bizleri bugün ortak paydada buluşturan Birleşmiş Milletler Kadın Birimine, Sporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda üzerinde sorumluluk hissedip burada bulunan herkese şahsım ve kulübüm adına teşekkür ediyorum.

Sözlerime son verirken;
‘KADINLARIN VE ÇOCUKLARIN TOPLUMDA, SPORDA, HAYATA DAİR HER ALANDA ÖZGÜRCE, DÜZGÜN STANDARTLARDA YAŞAMALARI VE YER ALMALARI ADINA HERKESİ SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUZ! BUNUN İÇİN ATILABİLECEK TEK BİR ADIM DAHİ VARSA HEP BİRLİKTE HEMEN HAYATA GEÇİRECEĞİMİZ, AYDINLIK YARINLARA HEP BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİMİZ BİR YAKLAŞIMLA BİZLER BURADAYIZ!’ diyoruz. Herkese güzel bir gün ve keyifli bir etkinlik diliyorum.
” dedi.

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ise, bu önemli çalıştayın sonuçlarının spor ekosisteminde önemli bir farkındalık ve değişim yaratacağına olan inancını paylaştı.

HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, HeForShe Hareketi ve Fenerbahçe Spor Kulübü iş birliği kapsamında üç senede kazanılan deneyimleri ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin spor ve spor aracılığıyla sağlanması konusunda atılan adımları paylaştı.

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Spor Kurumu Rehberi’nin hazırlanmasında rol alan BM Kadın Birimi danışmanı, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Canan Koca, rehberin sporda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir araç olarak kullanılabileceğinden bahsetti.

Lansman etkinliği BM Kadın Birimi Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı’nın kapanış konuşmasıyla sona erdi. Ünaldı, çalıştayda üç stratejik alan üzerinden gerçekleştirilen oturumların bulgularından yola çıkılarak bir çalıştay raporu hazırlanacağını dile getirdi.

Basın Fotoğrafları