HEFORSHE

Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt, Tüpraş’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde konuştu

09 Mart 2021 Salı 17:28

Tüm dünyada erkek iş gücünün çok yoğun olduğu, kadın istihdamının ise düşük seviyelerde kaldığı alanlardan olan enerji ve rafineri sektörlerine eşitlikçi ve kapsayıcı bir yapı kazandırmak için hareket eden Tüpraş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Eşitlik İçin Enerjimiz Bitmez” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

“Eşitlik İçin Enerjimiz Bitmez” diyerek kadınların yaşamın her alanında eşit ve adil bir temsiliyetle yer alması gerektiğinin ele alındığı ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinliğe Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt katıldı. Etkinlikte Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı ve Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu da konuşmalar yaptı.

Katılımcılara çevrimiçi olarak hitap eden Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt, şu ifadeleri kullandı:

Sayın İbrahim Yelmenoğlu, Sayın Zeliha Ünaldı ve çeşitli kademelerde görev alan kıymetli Tüpraş emekçilerini sevgiyle selamlıyorum. Bu özel günde düzenlemiş olduğunuz keyifli etkinliğinizin bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyum. Nazik davetiniz için tüm Tüpraş ailesine ve tüm Heforshe Ailesine teşekkür ediyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, eşitlik ilkesini benimseyen, hayatın her anında eşitlik için mücadele eden tüm emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Geçtiğimiz yıl 8 Mart’ta Fenerbahçe Spor Kulübü olarak ev sahipliği yaptığımız “Nesiller Boyu Eşitlik: Sporda ve Sporla Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlenmesi” etkinliğinde Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Tüpraş paydaşları olarak bir araya gelmiştik. Bu yıl ne yazık ki sizlerle fiziki olarak buluşamadığımızın üzüntüsünü yaşıyoruz. Neyse ki bu niyetle buradayız, yine birlikteyiz! Kasım 2018’de, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ile Türkiye’nin en büyük spor kulübü ve en güçlü sivil toplum örgütü olarak Türk spor tarihinde bir ilke imza attık.

Geçtiğimiz üç yılda Fenerbahçe Spor Kulübü olarak daha iyi bir dünya, daha iyi bir gelecek için kadın erkek eşitliği konusunda hayata geçirdiğimiz adımlarla sporda ve toplumda öncü ve örnek olduk. Tüm bu adımlarımızda, kadınlar ve kız çocuklarının hem sporcu hem de taraftar olarak varlıklarının artırılması ve sporun her alanında eşit haklara sahip olmasını vurguladık. Kadınların toplumda ve sporda etkin rol alması, üzerinde yoğunlaştığımız en büyük konulardan biri oldu. Bu bağlamda bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde geçmişte kulübümüzde sporcu olarak yarışmış ve bugün kulübümüze farklı alanlarda hizmet etmeye devam eden kadınların hikayelerini ön plana çıkarmak istedik. Geçmişte sporculuk yapmış olan kadınların, bugün yeni sporcular yetiştiren ve geliştiren bir kadına dönüşüm sürecine de tanıklık ettiğimizi fark ettik. Sporda çalışan ve üreten kadınlara yer açmak, yol göstermek bizim en büyük gayelerimizden biriydi. Bir nebze de olsa buna katkı sağlıyorsak ne mutlu bize.

Eşitlik için kalıplardan çıkmanın, cesur olmanın en büyük göstergeleri sayılabilecek iki farklı sektördeyiz. Kadınlar hem sporda hem de rafinerilerde sosyal normlara meydan okuyor. Bizi eşitlik için mücadelede kamçılayan da bu kadınlardan aldığımız cesaret oluyor. Milyonlarca taraftarı olan bir spor kulübü olarak, eşitlik için mücadele eden ilk spor kulübü olmak, bize büyük sorumluluklar yüklüyor. Biz de bu sorumlulukların farkında olarak her gün “eşitlik için neler yapabiliriz?” diye düşünüyoruz. Spor camiasında tüm paydaşlarımız ile verdiğimiz mesajların oldukça etkili olduğunu görüyoruz. Eşitlik için verdiğimiz mesajların yanında ana sorumluluklarımızdan biri olarak “kadına şiddete karşı olduğumuzu da” her fırsatta dile getiriyoruz.

Fenerbahçe’nin eşsiz marka ve toplumsal gücünü eşitlik için kullanmak, en önemli noktalardan biri bizim için. Bu sebeple son iki yıldır çok sayıda farkındalık çalışmaları yaptık. 9 farklı branştan sporcularımızın verdiği mesajlarla milyonlarca taraftarımıza seslendik. Bu mesajlarla bir kişiye bile etki etmemiz bizim için çok önemli diye düşünüyoruz. Cumartesi akşamı sosyal medyada görmek istemeyeceğimiz görüntülere şahit olduk. Şiddete maruz kalan anne ve buna şahitlik eden kız çocuğu için çok üzgünüz. Suçlunun en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Bu, buzdağının görünen kısmı, bunun bir de görünmeyen, paylaşılmayan bölümü var. Kadınları ve kız çocuklarını şiddete karşı korumak hepimizin görevi. Bu konuda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.

KADINA ŞİDDETE HAYIR!

Sadece bugün değil, her gün vazgeçmeden, pes etmeden kadın kimliğinin daha da güçlendirilmesi ve kadına karşı şiddetin önlenmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Sözlerime son verirken bu önemli yolculukta bizimle birlikte olduğunuz için hem Tüpraş ailesine hem de Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’ne çok teşekkür ediyoruz. “Eşitlik için enerjimiz hiç bitmez!” diyerek Kadına karşı şiddetin ve eşitsizliklerin son bulması için çalışan, daha aydınlık yarınların kapılarının aralanmasını sağlayan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Önüne çıkan ve çıkabilecek engeller karşısında denemekten korkmayan, hayallerinin peşinden koşan, kendine inanan tüm kadınlara, sağlık, mutluluk ve özgürlük dolu yarınlar diliyorum.”