KULÜP

1907 Fenerbahçe Engelli Yıldızlar Basketbol Takımı'nın Kulübümüze devir töreni gerçekleştirildi

26 Ekim 2021 Salı 19:45

Faaliyetlerini 1907 Fenerbahçe Derneği çatısı altında sürdüren ‘1907 Fenerbahçe Engelli Yıldızlar Basketbol Takımı’nın Kulübümüze devir töreni gerçekleştirildi.
 
Fenerbahçe Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda düzenlenen devir teslim töreninde Başkanımız Ali Y. Koç,  Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa Kemal Danabaş, 1907 Fenerbahçe Derneği Başkanı Rıfat Perahya, 1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Akça ve takım kaptanı Yamaç Yüksel açıklamalarda bulundu.
 
Ayrıca törende Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Ruşen Çetin, Sertaç Komsuoğlu, Selma Altay Rodopman, 1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Tekerlekli Basketbol Takımımızın oyuncuları, teknik heyeti ve sponsorları da hazır bulundu.
 
Başkanımız Ali Y. Koç: Her branşta şampiyonluklar bizim olsun
 
Başkanımız Ali Y. Koç: “Bundan 35 sene önce Teksas’ta Rice Üniversitesi’nde okuyordum. O zaman ‘Doktor’ lakaplı Hüseyin Çakıroğlu, Bordeaux maçının efsanesi Gaziantep’te 2.ligde oynarken milli takıma seçilen yegane oyunculardan biriydi. Sonra İsmail Kartal’la beraber aynı sezon Fenerbahçe’ye transfer oldu. ‘Sağlık problemleri var, gelecek’ dediler. O dönemde Houston da Türklerin sağlık problemleri için sık gittiği bir yerdi. Orada dünya çapında bir kanser hastanesi vardı. ‘Hüseyin geliyor’ dediler. Karşıladık Hüseyin’i, 1-2 ayı beraber geçirdik. Hüseyin ne yazık ki 35 sene evvel bugün vefat etti; 26 Ekim 1986. Onun vesilesiyle Melih Esen Cengiz, Ruşen Çetin ve Kayhan Kıraç ne yaparız derken 1907 oluşumunun ilk tohumları atıldı. Aslında bugün 1907 Derneği varsa çok zamansız kaybettiğimiz Hüseyin Çakıroğlu sayesinde var. Tanısaydınız da averaj bir futbolcudan çok farklı bir karakteri olan biriydi. Allah onu liderlik özellikleriyle donatmış öyle dünyaya getirmiş ama her şeyden önemlisi çok iyi bir insandı. 1992’de derneği kurduk. 6 senemizi aldı. Kolay değildi. Kurana kadar uğraşmıştık, sabretmiştik. Bugün aslında Fenerbahçe tarihinde önemli bir gün.
 
1907, kulübün hayatını kolaylaştırmak için kurulmuş bir dernekti. Aslında o zaman Fenerbahçe’de müthiş bir gruplaşma vardı. 3 bin, 5 bin üyemiz vardı, 500-600 kişilik gruplarla Fenerbahçe bir oraya bir buraya yönlendiriliyordu. Biz de bir dernek kuralım, bu dernek üzerinden kongre üyeleri kazandıralım kulübümüze, hiç olmazsa kulübümüzün gidişatında söz sahibi olalım diye dernek kurulmuştu ama o günden bu yana Fenerbahçe’nin kongre üyeliği yapısı, sayısı öyle bir değişti ki Fenerbahçe grupların bir şekilde yönlendireceği bir yer olmaktan çok önceden çıkmıştı. Şu an geldiğimiz noktada hiç değil. Kulübün selameti açısından da doğru bir yol.
 
Sonra Ağabeyim Mustafa Koç ilk başkanı olmuştu. Kulübümüzde bir sürü güzel işler yaptık. Say say bitmez. Hakikaten Fenerbahçe’nin dernekleri zenginliğimiz. Bazı dernekler var ki diğer derneklere nazaran bir gıdım ötededir yaptığı katma değerle, çıkardığı işlerle, şartlar ne olursa olsun kulübün yanında olmasıyla. Hiçbir zaman siyasete karışmamıştır. Kim başkan olursa olsun, kim yönetimde olursa olsun hep kulübe destek vermiştir, vermeye devam etmektedir. Bunlardan bir tanesi de Espor, biri de burada bulunma sebebimiz olan basketbol takımımız.
 
Gönenç bey Fenerbahçe’yi tutmamasına rağmen bize inandı. Bunun için genel kuruldan izin almamız gerekiyordu. Seçildikten 3 sene sonraki genel kurulda aldık izni. O süre zarfında hem Ruşen Çetin’in başkanlığında tüm arkadaşların desteğiyle yönettiler. Genel kurulda bu kararı çıkarttık, Dernekler Masası’yla görüştük, bütün bürokrasi tamamlandı ve bugün aslında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün tarihinde yepyeni bir şube iznini aldık, bugün de devir teslim işini yapıyoruz. Espor’da da olduğu gibi 1907 Derneğimiz Engelli Basketbol Takımını yönetmeye devam edecek. Bizi temsilen Kemal Danabaş bakacak.
 
Acilen Anadolu Yakası’nda takımımızın müsabakalarını yapacağı bir yer belirlemeniz lazım. Hep hayalim burada olması. Burası olur, olmaz. Bizim bünyemizde bir yerde, olmadı bizim aşina olduğumuz bir adrese olmasını canıgönülden rica ediyorum. Sizlerden de bu işi ivedilikle halletmenizi istiyorum. O zaman bu takım çok daha fazla destek alacak ve Fenerbahçe’yle yatıp kalkan insanların ulaşabileceği bir noktada olacağı için performansı da çok daha fazla artacaktır.
 
Gönenç Bey’e bizi bu yola soktuğu için, 1907 Derneği’ne bu süreçte bütün anahtar teslim hem bu şubeyi hem de Espor’u yönettikleri için, Kongre Üyelerimize bize bu izni verdiği için teşekkür ediyorum. Tekrar 1907’ye teşekkür ediyorum ki devralmamız rağmen aynı ilk günkü heyecanla bu şubemizi yönetmeye devam edecekleri için.
 
Espor’a gelince, ben dernekteyken biz bu işe girdik. Buna girmemizin sebebi; geleceğin branşı olan, gençlerin yüz milyonlarla ifade edilebilecek izleme oranına sahip oluğu yepyeni bir alanın gelişiydi. Bunu hazırlayalım, kulübümüz hazırken devredelim demiştik. Hazırladık. Kulübümüzle de anlaşma yaptık. Biz kulübümüze çok büyük iş yaptığımızı yaptık zannederken kulübümüzün o zaman tavrı, aramızda imzalı mukavele olmasına rağmen vazgeçtiler. Biz, ‘devam ettirelim’ dedik. Bir gün gelir, yine kulübe devredebiliriz. O gün de geldi. O taraf da kulübümüz için yeni bir branş. Allah hepimizin yolunu her branşta açık etsin. Yanımızda olsun, şansımız bol olsun, kaderimiz güzel olsun. Her branşta şampiyonluklar bizim olsun.”
 
Yönetim Kurulu Üyemiz M. Kemal Danabaş: Kulübümüz bugün tarihi bir adım daha atıyor
 
Yönetim Kurulu Üyemiz M. Kemal Danabaş: “Sayın Başkanım, Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Sevgili 1907 Fenerbahçe Derneği Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ekranları başında bizleri izleyen üyelerimiz, taraftarlarımız, öncelikle herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 
 
Bugün, Fenerbahçemiz için oldukça kıymetli bir adım olan, Fenerbahçe Tekerlekli Basketbol Takımımızın Kulübümüze devri için buradayız. Fenerbahçe Spor Kulübü, Cumhuriyetimizin hedefleri, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda her zaman zeki, çevik ve ahlaklı sporcular yetiştirmeyi kendisine görev edinmiştir. Bu görev bilinciyle mücadele ettiğimiz her kulvarda, Türk sporunun lokomotifi olan kulübümüz, bugün tarihi bir adım daha atıyor. 2018 yılından beri Fenerbahçe Tekerlekli Basketbol Takımını büyük bir özveri ve başarıyla sürdüren 1907 Fenerbahçe Derneğinden takımımızı devralıyoruz. 2018 yılından beri Fenerbahçe Tekerlekli Basketbol Şubesi’nin tüm sorumluluğunu alan, Fenerbahçe Spor Kulübü’ne hizmet etmek için kurulan ve bunun hakkını sonuna kadar veren 1907 Fenerbahçe Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Bu vesile ile bir kez daha şunu belirtmek isterim ki, Fenerbahçe sevgisini dünyanın dört bir yanına gururla taşımak ve yaymak amacıyla kurulan her bir derneğimiz, bizim için çok kıymetlidir. Onlar Kulübümüzün en önemli gücü, varlıklarıyla her zaman bizim yanımızdalar. Fenerbahçemizin ne zaman, ne şekilde ve neye ihtiyacı olursa olsun kulübümüzün en büyük destekçileri olmuştur. Tüm taraftarlarımız, Fenerbahçe’ye çubuklu formaya gönül veren herkes gibi derneklerimiz de bunu en büyük görev bilmişlerdir.  Bunun için her bir derneğimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
 
1907 Fenerbahçe Derneği’nin de Fenerbahçe basketboluna kazandırdıkları yalnızca bugünle sınırlı değil. 1907 Fenerbahçe Derneği, 28 yıl önce de Fenerbahçe Basketbol Takımının idaresini devralmış ve bir müddet şubemizi başarı ile idare etmiştir.
 
9 branşta mücadele eden Kulübümüzün her bir şubesi, formamızı taşıyan her bir sporcusu hepimiz için çok kıymetlidir. Manevi anlamda en kıymetli takımı da şüphesiz Tekerlekli Basketbol takımımız olacak. Çünkü burada amacımız yalnızca sporda başarı değil, aynı zamanda engelli bireyleri spora yönlendirmek, onları yaşamın her alanında desteklemek ve spora katılımlarını sağlamaktır. Bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve bu sorumlulukların gerekliliklerine yerine getirmek için elimizden geldiği kadar çalışacağız.
 
Kulübümüz, nasıl ki ülkemizin dört bir yanındaki çocuklara, gençlere rol model sporcular yetiştiriyorsa eminim ki bundan sonra engelli bireyler için de kıymetli bir farkındalık oluşturacak, onlara cesaret verecek.
 
Bugüne kadar ülkemizin engelli sporunu geliştiren bu branşın tüm paydaşlarına, Fenerbahçemizin adını Tekerlekli Basketbol Takımı ile birleştiren 1907 Fenerbahçe Derneği’ne, engelli bireylerin spora katılımlarını destekleyen, 2018 yılından beri bu takıma sponsor olan tüm markalara ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Salt bir sponsorluk olmayan, arkasında çok kıymetli sosyal bir ruhu barındıran sponsorlukların da değeri ölçülemez.
 
Konuşmamın bu noktasında özel bir paragraf açmak istiyorum. Takımımızı ilk gördüğünde gönül veren, başarısında pay sahibi olan ve 1907 Fenerbahçe Derneği’nin bu şubeyi sahiplenmesine ön ayak olan Sayın Gönenç Gürkaynak’a özellikle teşekkür ediyorum.
 
Sözlerime son verirken, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak tüm engelli bireylerin yanında olduğumuzu, onların spora ve topluma, hayatın içerisine yönelmeleri için elimizden geleni yapacağımızı paylaşmak istiyorum. Başkanımız liderliğinde Fenerbahçe Tekerlekli basketbol Şubesi’ne sonsuz başarılar diliyorum. İnşallah bu yolculuğun sonu şampiyonlukla biter.”
 
1907 Fenerbahçe Derneği Başkanı Rıfat Perahya: Fenerbahçe Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımız, Kulübümüze hayırlı olsun
 
1907 Fenerbahçe Derneği Başkanı Rıfat Perahya: “Bugün bizim içi çok özel bir gün. 1992 yılında merhum Kurucu Başkanımız Mustafa Koç’un liderliğinde 50 Fenerbahçe aşığı iş insanı tarafından kurulan 1907 Fenerbahçe Derneği, kuruluş amacı Fenerbahçe Spor Kulübü’ne hizmet etmek, değer katmak, proje yaratmak oldu. 29 senede erkek basketbol takımının yönetiminden 1907 tribününün inşasına, Fenerium’un ilk adımlarının atılmasından farklı amatör branşların sponsorluğuna kadar birçok projede yer aldık. Bize göre Fenerbahçe Dernekleri’nin temel görevi üzerlerinde büyük sorumluluk olan başkan ve yöneticilere destek olmak ve onların üzerindeki yükü bir nebzede olsa azaltabilmek. Bir önceki Dernek Başkanımız Sayın Ruşen Çetin’in döneminde Sevgili Gönenç Gürkaynak’tan aldığımız bayrağı kalıcı bir noktaya getirmek adına Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımızı Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 11. Şubesi haline getiriyoruz. Bu yolu açan Değerli Başkanımız Sayın Ali Koç’a, onayını veren Genel Kurul üyelerimize ve çubuklunun olduğu her platformda şampiyonluğun en büyük favorisi olması için bize destek veren tüm sponsorlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hafta başlayacak Türkiye Ligi’nde teknik heyetimize ve sporcularımıza başarılar diliyorum. Sonu şampiyonluk olsun. Fenerbahçe Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımız, Kulübümüze hayırlı olsun.”
 
1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Akça: Sporcularımız sarı lacivert çubuklunun sorumluluğunu hep hissettiler, eminim bundan sonra da hissedeceklerdir
 
1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Akça: “ 2018 yılında Sevgili Gönenç Beyle yemek yediğimizde bize söylediği bir tek şey vardı; ‘Bir kere gidin seyredin, bir daha bırakamayacaksınız’ demişti. Gerçekten de öyle oldu. Seyretmeden anlamak mümkün değil. Bu arkadaşlarımız koşar basketbol diye nitelendirilen el ve ayakla oynanan basketbolu, elleriyle oynayıp, ayaklarına da elleriyle hükmediyorlar. Üst düzey mücadelenin olduğu bir spordan bahsediyoruz. O günden bu yana bu işe gönül verdik. Takımımızda 11 sporcumuz var. 5 tanesi Tokyo Paralimpik Olimpiyatlarına gitmeye hak kazanmış sporcular.  Takımın yarısında çoğu da milli oyuncu. Özellikle işin engelli tarafında, engelli bireylerin hayata katılmasını sağlayacak çok önemli bir faaliyet. Bizi de etkileyen o oldu. Kadın ve erkeğin bir arada oynadığı en önemli spor diyebiliriz. Her sporcunun engel puanı var ve takımın toplam engel puanı 14’ü aşamıyor. Ama çok güzel bir kural var. Eğer bir kadın sporcu oynatıyorsanız, 5 kişiden bir tanesi sahada kadınsa +1 ekstra puanla başlıyorsunuz. Bu nedenle Süper Lig’de mücadele eden takımların hemen hemen hepsinde kasın sporcularımız var. Bu yolculukta 1 Türkiye Şampiyonluğumuz, ilk senemizde EuroLeague III’de şampiyon olduk. Pandemi döneminde 19’da 19 giderken, lig tescil edildi. Sonu gelmedi ama biz de kendimizi namağlup şampiyon olarak addediyoruz. Geçen seneyi de üçüncülükle bitirdik. Sporcularımız her ne kadar 1907 adıyla yarışmış olsa da, sarı lacivert çubuklunun sorumluluğunu hep hissettiler. Eminim bundan sonra da hissedeceklerdir.”
 
Takım Kaptanı Yamaç Yüksel: Başarıların devamını getireceğiz ve Fenerbahçe camiasına armağan edeceğiz
 
Takım Kaptanı Yamaç Yüksel: “9 yıldır bu kulübün formasını terletiyorum. Son 3 yıldır sarı lacivert formayla EuroLeague III Şampiyonu olduk. Türkiye Süper Lig şampiyonu olduk. Umarım başarıların devamını getireceğiz ve Fenerbahçe camiasına armağan edeceğiz.”
 
İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü Onursal Başkanı Gönenç Gürkaynak: Fenerbahçe’siz bu iş olamazdı
 
İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü Onursal Başkanı Gönenç Gürkaynak: “1907 Derneği’ne (takımı) emaneten vermiştim, kulübe geçtiğinde torunlarımın torunlarına kadar, bu kadar kadim bir kulüp bunu her zaman ileriye götürecektir ve onca insanın hayatına değecektir. Sayın başkana da bambaşka bir teşekkür ediyorum. Hem Kemal Beye bu konuyu hep hayallerinde taşıdığı için hem de Ali Koç’a. Sayın Ali Koç benim hayatta en sevdiğim dostlarımdan bir tanesinin kardeşi olduğu bir yana, bir yandan da bence Türk sporu için en önemli insanlardan bir tanesi. ‘Elimi ben neden taşına altına koyayım ki’ diyenlerin aksine bütün yolu dibine kadar yaşayanlardan bir tanesi. Benim de apayrı sevdiğim bir insan. Ben tekerlekli basketbol takımını acaba Fenerbahçe’ye verir miyiz diye kendisine gittiğim zaman daha henüz başkan değildi. ‘Eğer başkan olursam ben bu yolu yürürüm’ diye bana söylemişti. Söylediğini de yaptı. 1907 de emaneti mükemmel taşıdı, şimdi de kulübe devrediyor. Artık bizi aşan bambaşka dünyaya girdiğimizin farkındayım.  Bunun Ali Koç döneminde olması da benim için ayrıca bir gurur vesilesi. Türk sporunu iyi insanlara ihtiyacı var. Burada da bugün iyi bir şey oluyor. Bunun daha ileriye gidebilmesi ve daha büyük etki yaratabilmesi için de en doğru başkanın zamanında oluyor. Doğru yolu, iyi yolu yürüyen insanların başarılı olmasıyla Türkiye bir yerlere gelecek. Öyle bir figürün Fenerbahçe’nin başında olmasından çok büyük heyecan duyuyorum. Bu yola 2012 senesinde çıktık. Yamaç’la (takım kaptanı) birlikte hep ileriye gittik. İleriye gidişin ne olduğunu ancak şimdi tam olarak yaşayabiliriz.  Çünkü artık Fenerbahçe Kulübü bu sporun içinde. 3 büyükler arası rekabet de doya doya yaşanacak. Fenerbahçe’siz bu iş olamazdı. Fenerbahçe’nin olmadığı tekerlekli basketbol camiası tam anlamıyla, tam hacmiyle yolunu yürüyemezdi. Minnettarım Fenerbahçe bu yola girmeye karar verdi. Sayın Ali Koç da öyle, Rıfat bey de üzerine düşenleri yaptı. Umarım ben de yapabilmişimdir.”

Konuşmaların ardından Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımızın oyuncuları; Başkanımız Ali Y. Koç’a, Yönetim Kurulu Üyemiz Mustafa Kemal Danabaş’a ve İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü Onursal Başkanı Gönenç Gürkaynak’a isimlerinin yer aldığı imzalı takım formaları takdim etti.

Tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Öte yandan Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımız, Fenerbahçe Beko’nun Barcelona’yı konuk ettiği Turkish Airlines EuroLeague 6. hafta maçının devre arasında parkeye çıktı. Taraftarlarımız tarafından alkışlanan Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımızı Başkanımız Ali Y. Koç da tebrik etti.
 
Tekerlekli Basketbol Takımımız hakkında:
 
İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü, 1990 yılında İstanbul Sakatlar Spor Kulübü adında kurulan Türkiye'de ilk Tekerlekli Sandalye  Basketbolu takımıdır. 1907 Fenerbahçe Derneğimiz 2018-19 sezonundan başlayarak takıma isim sponsoru olmuştur ve takımın ismi 1907 Fenerbahçe Engelli Yıldızlar Basketbol Takımı olarak anılmaya başlanmıştır.
 
1907 Fenerbahçe Engelli Yıldızlar Basketbol Takımı 2018- 2019 sezonunda IWBF EuroLeague III şampiyonu ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi Şampiyonu olmuştur. Pandemi nedeniyle tescil edilen 2019-2020 sezonunda takımımız ligi 19 maç sonunda namağlup lider olarak tamamlamış ve 2020-2021 sezonunda ise Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi’nde 3’üncü olmuştur.

Öte yandan Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımız, Fenerbahçe Beko’nun Barcelona’yı konuk ettiği Turkish Airlines EuroLeague 6. hafta maçının devre arasında parkeye çıktı. Taraftarlarımız tarafından alkışlanan Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımızı Başkanımız Ali Y. Koç da tebrik etti.

Fotoğraflar: Burak Saltık, Ahmet Hopyar

Basın Fotoğrafları