FUTBOL

Teknik Direktörümüz Jorge Jesus, Dinamo Kiev galibiyetini değerlendirdi

08 Eylül 2022 Perşembe 22:57

Teknik Direktörümüz Jorge Jesus, Dinamo Kiev karşısında alınan 2-1’lik galibiyetin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Rakip takımın özellikle vakit geçirme adına çok fazla faul yaptığına dikkat çeken Teknik Direktörümüz Jorge Jesus, “Maç hakkında yorum yapmam gerekirse Dinamo Kiev’in ilk yarıda yapmak istediği şey yaptıkları taktik faullerle durdurmaktı. Henüz 10.dakikada 8 faul yapmışlardı, 25.dakikada kalecileri vakit geçirmeye başlamıştı bile. Futbolda vakit geçirmek için bu tarz hareketlerin olmaması gerekiyor. Ukrayna’da böyle mi bilmiyorum ama oyuncuların bu tarz hareketler yapmaması gerekiyor. Benim takımım bu maçı kazanabilmek için sonuna kadar savaştı. Teknik ve taktik prensipleri en iyi şekilde uyguladılar.” dedi.

Rakip takım antrenörü Lucescu’nun yaptığı açıklamalara istinaden istatistiklerde dikkat çeken şeyin rakibin oyunu durdurma çabası olduğunun altını çizen Jorge Jesus, “Lucescu’ya çok saygı duyuyorum. Kendisi teknik direktör olarak kalitesini göstermiş, kanıtlamış bir isim ama ona şöyle bir tavsiyede bulunabilirim; maçın istatistiklerine bakabilir ve kaç tane faul yaptıklarını görebilir. Onların sağlık ekibi 8 defa sahaya girdi. Maçı nasıl izledi bilmiyorum ama iyi analiz etmediğini düşünüyorum. Onun fikrine saygı duyuyorum, fakat katılmıyorum. Dinamo Kiev, sürekli Fenerbahçe oyuncularını faul yaparak durdurmaya çalıştı, özellikle de ilk yarım saatlik bölümde. Ayrıca kalecileri oyun süresini durdurmak için sürekli yerdeydi. Belirtmiş olduğum gibi o, maçı nasıl görüyor bilmiyorum ama fikrine saygı duyuyorum. Onun kendi fikri var, benim kendi fikrim var ama istatistiklere baktığında yanıldığını görecektir.” diye konuştu.

Duran toplardan buldukları pozisyonlar içinse deneyimli teknik adam, “Futbolda 5 an vardır. Bunlardan bir tanesi duran toplardır. Biz de duran toplara çok çalışıyoruz. Szalai ve Gustavo uzun boylu ve hava toplarında iyi oyuncular. Taç atışlarında rakibe problem yaratabileceklerini biliyorduk. Hafta boyunca buna çalışmıştık. Maçlar zaten hafta boyunca çalıştıklarınızın sınavı gibidir. Biz de çalışmıştık ve bunları sahada uyguladık. Gustavo’nun ilk golü de kornerden geldi. Gustavo ofansif duran toplarda bizim için belirleyici oldu. Özellikle bu anları çalışıyoruz.” dedi.

Teknik Direktörümüz Jorge Jesus, sözlerine şöyle devam etti:

Lucescu ile konuşmadım, kendisini görmedim bile. Görseydim de bu konuyu kendisiyle konuşmazdım. Lucescu’yu anlayabiliyorum, bugün Fenerbahçe’yi durdurmak için çok fazla agresif oynamaları gerekiyordu. Bu yüzden de arka arkaya fauller yaptılar. Belirledikleri strateji buydu. Hakem de buna izin verdi. Her teknik direktörün kendisinin belirlediği stratejiler vardır. O da en iyi yolun bugün bu olduğunu düşündü. Benim bu konuyla ilgili yapabileceğim bir yorum yok. Ben kendisinin düşüncesinin tam tersini düşünüyorum. Dinamo Kiev maç boyunca 20 küsur faul yaptı. Bizim de bu duruma adapte olmamız gerekti ki maçta dengeyi yakalayabilelim. Biz de aynen bu şekilde yaptık. Maç boyunca kalemize gelen ilk şutları gol oldu. İlk yarıda kalemizi bulan hiç şutları yoktu. Maç boyunca savunma yaptılar. Bu normal çünkü biz onları bunu yapmaya zorladık. Haklı bir galibiyet aldık. Çalışmalarımızın meyvesini aldık. Sahadaki organizasyonumuz iyiydi. Şimdi yapmamız gereken şey perşembe günkü Rennes maçını düşünmek.

Şampiyonlar Ligi elemelerinde onlara karşı oynadığımız maçlarda kazanıp turu atlayabileceğimizi düşünüyorduk ama o maçta olanları biliyorsunuz. Dolayısıyla bugün cevap vermek istedik ki galibiyetle bu cevabı verdik. Biz de Dinamo Kiev kadar güçlü bir takım olduğumuzu gösterdik. Bu grubun güçlü favorisi Dinamo Kiev ve Rennes takımları, Fenerbahçe değil. Çünkü Fenerbahçe son yıllarda Avrupa’da çizmiş olduğu güçlü imajı kaybetti. İlk hedefimiz bunu toparlamak. Tekrardan o imajımızı kazanmak istiyoruz. Bu gruptan çıkabilmek için şansımız olduğunu biliyoruz ve bunun için de çok çalışacağız.

Dinamo Kiev takımı çok uzun yıllardır birlikte oynuyorlar. Çok iyi savunma yapıyorlar. Onlara karşı 4 maç oynamıştım. Defansif organizasyonlarının kalitesini biliyorum. Onlara karşı pozisyon üretmek kolay değil.  Oyuncularım sertliğe iyi karşılık verdi. Bugün duran toplarda belirleyici olduk.

(Rakip kalecinin sürekli yerde yatmasıyla ilgili) Aslında kendisine sözlerle değil ama el işaretiyle ‘Artık istediğin kadar yerde yatabilirsin, istiyorsan bir saat yerde yat. Bu saatten sonra hiçbir önemi yok' demek istedim. Futbol bugün defansif organizasyonunuzun iyi olması gereken bir oyun. Ama rakibinizi durdurmak için bu tarz hareketler yapmanıza gerek yok ki Dinamo Kiev 90 dakikalık maçta bu tarz hareketler yaptı. Artık Avrupa Ligi ve üst seviye turnuvalarda bu tarz hareketler kullanılmıyor ama ancak ikinci üçüncü seviye diyebileceğimiz turnuvalarda bu tür hareketleri görebilirsiniz. Kendisi çok iyi bir kaleci. Ne kendisinin ne de Dinamo Kiev’in bu tarz hareketler yapmasına gerek yok. Oyuna ve taraftaralara saygı duymanız gerekiyor."