FUTBOL

Başkanımız Ali Y. Koç’tan maç sonu açıklamalar

09 Ağustos 2022 Salı 01:08

Başkanımız Ali Y. Koç, 3-3 eşitlikle sona eren HangiKredi Ümraniyespor maçının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkanımızın konuşmasından derlediklerimiz şöyle:

"2022-23 sezonu hayırlı olsun. Türk futbolunun ilerlediği sezon olsun. Her zaman dediğimiz gibi adil rekabetin olduğu sezon olsun. Marka değeri, yayın geliri ve ekonomi olarak nerelere geldiğimiz ortada ama hayat da devam ediyor. Bir şekilde bu şartlara ayak uydurmamız gerekiyor. Federasyon da elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bugünkü sonuç beklenmedik bir sonuç ama belki de hayırlı bir sonuç. Hem eksiklerimizi görmek için hem de uyanmak için… Öncelikle Ümraniyespor’u tebrik etmek istiyorum. Ligimize yeni çıkmış bir takım ama tecrübeli bir ekip gibi sahada elinden geleni yaptı. Onların da hakkını vermek gerek. Biz kötüydük, çok daha iyisini bekliyorduk ama şu aşamada panik olacak ve endişeye kapılacak hiçbir şey yok. Hatta hayırlı sonuç derken de şunu kastediyordum… Hep böyle birkaç hafta kazanarak başlıyoruz ondan sonra sıkıntılı dönem oluyor. Belki de bu sezon beklentilerimiz çerçevesinde bu başlangıç belki de hayırlı bir başlangıç olur demek istiyorum ama biz sonuna kadar takımımıza ve hocamıza güveniyoruz.  Transferlerin çoğunu yaptık, bir mevki kaldı. Şimdi elimizdeki fazla yabancıları elden çıkarmak için 4 haftamız var. Ona odaklanıyoruz. Endişe ettiğim hiçbir şey yok. Özlediğimiz, arzuladığımız Kiev maçları ikisi de dahil kırmızı karta kadar. Ondan sonraki maç… O futbol yerleşecektir. Taraftarın görmek istediği futbol en kısa zamanda bizim normumuz haline gelecektir. Buna yol kazası diyelim. Ümraniye’yi de kutluyorum.

Hakemin performansı kabul edilemez
 
(Penaltı poziyonu) Bana da net dışarıda gibi geldi. VAR’da da bayağı zaman harcandı. Hayret ettik. Hakem kötüydü ama bizim oynadığımız futbolun bizi aldatmaması lazım. Bence en feci durum, oyunun ne kadar çok durması. Türkiye’de bu soruna çare bulmamız lazım. Oyun mütemadiyen duruyor. Hakem zaten bildiğimiz hakem. Hakemin ne olduğuna girmeme gerek yok. Geçen sezonlardan da zaten sıkıntılı bir isim olduğu ortada ama burada hakem, yöneten kadro iyi değildi. Neredeyse her golde VAR’a gidildi. Oyun çok fazla durdu. Burada iki tane Avrupa maçı gördük.  Orada da gördünüz hakemleri. Tabii ki hakem hatalar yapabilecektir ama bir 90 dakikaya bu kadar hata sığdırmakta beceri ister ama şu anda hakem üzerinde konsantre olmak doğru olmaz çünkü o zaman biz kötü oyunumuza mazeret arıyor oluruz ama bu hakemin performansı kabul edilemez. Bir daha böyle bir şey başımıza gelirse o zaman durum çok daha farklı olur. Tepkimiz de çok çok daha farklı olur. Bu hakem özelinde geçen sezon söyleyeceklerimi söylemiştim, gerekirse bu sezon devamını da getireceğim.  Önemli olan ligde hangi maç olursa olsun futbolun daha fazla oynanması. Oynama süresine baktığınız zaman pek çok konuda olduğu gibi o konuda da Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Bunu da hem marka değeri açısından hem de taraftarların, sponsorların, yayıncı kuruluşun, futbolun paydaşlarının bunu hak etmediğini düşünüyorum.
 
Yabancı sayımız kurallar gereği ne ise o olacak. Kural değişikliği çok doğru. Sayın Süleyman Hurma’nın fikridir. Futbola en hakim başkanlardan birisidir. Doğru bir karar olduğu için de federasyon olumlu baktı. Yabancı sayısında 14’te kalacağız, onun dışındakilerle, tabii ki yollar ayrılacak. Bununla beraber Yüksek Divan Kurulu’nda da ifade ettiğim gibi muhtelif oyuncularımıza ilgi gösteren kulüpler de var. Bakarsınız reddedemeyeceğimiz bir teklifle karşı karşıya geliriz. O zaman o mevki için de bir arayış içinde oluruz. O muhtemel pozisyonlar için de yedek isimler cepte duruyor. U21 kuralı da bence bir avantaj.

Hocamıza da, ekibine de, takımımıza da sonuna kadar güveniyorum
 
Bizim planlamamız tamamen hocanın arzu ve direktifleri çerçevesinde oluyor. Buraya gelmeden önce 4-5 diyordu. 1,5-2 ay takımla geçirince ve bazı fırsatlar çıkınca onları değerlendirmek istedik. Ama bizim camiamız öyle bir camia ki, her şeyi hocaya bıraksan ‘Niye öyle yapıyorsun?’, yönetim transfer yapıyor, ‘Niye yönetim yapıyor, hoca yapmıyor…’ Bunun bir orta yolu yok ne yazık ki. Ben hocamıza da, ekibine de, takımımıza da sonuna kadar güveniyorum. Panik yapacak hiçbir şey yok. Daha yolun çok başındayız. Belki de hayırlı bir sonuç oldu.
 
Bizim yoğurt yiyişimiz 5 senedir ortada. Biz transfer imzalamadan hiç kimseyi konuşmuyoruz, açıklama yapmıyoruz. Yok gittik, gördük, geliyor, röportajlar vermek, medyaya haber sızdırmak… Bizim öyle bir derdimiz yok. Artık buna da saygı duymak lazım. İmzalandığı zaman kim olduğunu görürsünüz. Bu kadar basit. Maxi Gomez diyorsunuz. Maxi Gomez’e gelene kadar kimler yakıştırıldı bugüne kadar. Sadece bu mevki için değil, sadece bize de değil. Pek çok takıma. Transfer sezonunun kendine has sizlerin sayesinde Türkiye’ye yerleştirilmiş… Kamuoyu istiyor değil, bu yumurta tavuk meselesi. Siz kamuoyunu bilerek kandırmak istiyorsanız o sizin mesleki değerlerle, etiklerle yüzleşmeniz gereken bir konu.
 
Bir şey daha var. Ne yazık ki menajerlerle bazı medya mensupları çok fazla el ele iş yapıyorlar. Bunu da benden çok daha iyi sizler biliyorsunuz.
 
VAR hakemleri ile orta saha hakemlerinin ayrılması çok doğru istikamette bir adımdır. Siz birazcık ev ödevinizi yapın. Geçen sezon ben ve biz kulüp olarak neler söyledik? Hakemler nasıl olmalı? Atamalar nasıl olmalı? Performans, ödül, ceza... Hepsi tek tek gerçekleşiyor. Doğru istikamette adımlar. Federasyonumuzun şu an niyetinden hiçbir şüphem yok ama hakemlerimiz malumunuz. İnsanda bu konuda iyi niyet olmadığı takdirde istediğin sistemi getir, istediğin teknolojiyi kullan arzu ettiğimiz hedefe ulaşamayız.
 
Bazen maddi imkanlar sınırlı ise istediğinizi yapamazsınız. Forvet pozisyonu da transfer için en pahalı pozisyondur. Ama bir gerçek daha var ki Ağustos'un 10’undan sonra son 20-21 günü, bir de özellikle transferin son haftası geçmişte de gördüğümüz, tecrübe ettiğimiz gibi çok farklı şeyler oluyor. Biz de özellikle onu bekliyoruz."