ÇOCUK VE GENÇLİK KULÜBÜ

19 Mayıs 100. Yıl Sergisi açıldı

16 Mayıs 2019 Perşembe 20:09

Kurtuluş Savaşı başlangıcının 100. yıl dönümü anısına 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı öncesi organize edilen 19 Mayıs 100. Yıl Sergisi’nin açılışı 1907 Tribünü’nde yapıldı.

Çocuk ve Gençlik Kulübümüzün ev sahipliğinde düzenlenen 19 Mayıs 100. Yıl Sergisi’ne; Başkanımız Ali Koç, Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve davetliler katıldı.

“1.Dünya Savaşı/Kurtuluş Savaşı koleksiyonları” dalında uluslararası altın madalya ödülüne sahip Dr. Sertaç Kayserilioğlu’nun özel koleksiyonuna ait yüzlerce savaş eskisi obje ve belgelerin yer aldığı serginin açılışında Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, Genel Sekreterimiz Sevil Zeynep Becan ve Dr. Sertaç Kayserilioğlu birer konuşma yaptı.

Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, “Kulübümüz, tüzüğümüzün 3. maddesinde de açıkça yazıldığı gibi Atatürk’ün izinde ve onun ilke ve inkılapları doğrultusunda kuruluşundan bu yana faaliyet yapan çizgisini değiştirmeyen bir spor kulübüyüz. Dr. Sertaç Kayserilioğlu da hem kulübümüzün kuruluş amacını görevde olduğu ve olmadığı dönemlerde sonuna kadar destekleyen bir kişi hem de Atatürk’ün izinde yürüyen değerli vatan evlatlarının içerisinde en önemli olan arkadaşlarımızdandır. Geçen yıl da 18 Mart Çanakkale Şehitleri ve Çanakkale Deniz Savaşları nedeniyle de Faruk Ilgaz Tesislerimizde onun şahsi eşyalarının olduğu sergiyi açmıştık. Cumhuriyetimizin kuruluşunun başlangıcı çeşitli vesilelerle daha eskilere dayansa dahi resmi başlangıcımızın tarihçilerin de bizlerin de hafızasında ve kalbinde olan Büyük Atatürk’ün Samsun’a çıkışıdır. Samsun’a ayak basıp Cumhuriyetimizin temellerinin ilk atıldığı günün 100. Yılını kutlamak için buradayız.” şeklinde konuştu.

Tüm gençleri sergiye davet eden Genel Sekreterimiz Sevil Zeynep Becan, “19 Mayıs 1919, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç kabul ettiği gündür. Önümüzdeki Pazar günü bu mücadeleye başlanmasının 100. yılını kutluyoruz. Belki de burada eskimiş ve kullanımdan düşmüş bir kelimeyi kullanmak daha doğru olacak. Önümüzdeki Pazar günü Kurtuluş Savaşımızın başlangıcının 100. yılını idrak edeceğiz. Bizler de binlerce şehit vererek kazanılmış olan istiklal ve demokrasi mücadelesinin eserlerini korumanın, zorluklara karşı birleşerek her zaman göğüs germek olduğunu; umudun, inancın ve mücadelenin başlangıcının 19 Mayıs günü olduğunu 100 yıl sonra idrak edeceğiz. 19 Mayıs’ın diğer bayramlar içerisinde ayrı bir yeri var. Diğer pek çok tarih bir sonuç iken 19 Mayıs bir umuttur, inançtır, mücadeledir ve bir başlangıçtır. Her türlü zorluğa ve olumsuzluğa rağmen bambaşka bir kudretle yeni bir yola çıkmaktır. Odağında milletimizin inancı ve umudunun yer aldığı milletimizin kurtuluşu için ateşin yakıldığı ilk gün olan 19 Mayıs 1919’un 100. Yıl dönümünde başta Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; tüm şehitlerimizi şükran, rahmet ve saygıyla anıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’da gençlerle yaptığı sohbette söylediği ‘Yorulsanız da durmayacaksınız’ sözünden aldığımız güç ve inançla Fenerbahçe Spor Kulübü olarak 19 Mayıs’ın öznesi olan gençlerimizin önünü açmak, başarılı ve iyi insan olmalarını, ülkesini seven bireyler olarak yetişmelerini, sorumluluk sahibi olmalarını, kendilerini özgürce ifade edebilmelerini sağlamak için gerekli tüm adımları atmak üzere elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Sporcuları, yöneticileri ve taraftarlarıyla hep birlikte ülkesinin onurunu ve değerlerini müdafaa etmeyi bildiğini defalarca göstermiş olan Fenerbahçe Spor Kulübü olarak kurtuluş mücadelemizin 100. yıl dönümünde bu görevi nesilden nesile taşımanın kulübümüzün sorumluluklarından biri olduğunun idrakı içinde taraftarlarımız ve halkımız için ’19 Mayıs 100. Yıl Sergisi’ni gerçekleştiriyoruz. Bu sergi, Fenerbahçe Spor Kulübü Tarih ve Müze Arşiv Kurulu ve Fenerbahçe Çocuk ve Gençlik Kulübü’nün katkıları ve emekleriyle kurtarıldı. Sergideki malzemeler ise, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı koleksiyonu dallarında uluslararası altın madalyanın sahibi büyük koleksiyoner Dr. Sertaç Kayserilioğlu tarafından derlendi.” ifadelerini kullandı.

Dr. Sertaç Kayserilioğlu ve sergi organizatörlerinden Kenan Aykut Yavuz Fenerbahçe Spor Kulübüne destekleri için teşekkür etti.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Dr. Sertaç Kayserilioğlu, Başkanımız Ali Koç ve davetlilere sergiyi gezdirerek koleksiyonda bulunan eserler hakkında bilgi verdi.

Davetliler arasında yer alan, “Koca Seyit” olarak bilinen Çanakkale Savaşı’ndaki Seyit Onbaşı’nın 4. kuşak torunu Ezgi Yıkar da sergiye davet edildiği için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde bulunan “19 Mayıs 100. Yıl Özel Sergisi”, 20-23 Mayıs 2019 tarihleri boyunca saat 10.00-17.00 arasında tüm halkımızın ziyaretine açık olacak.

Fotoğraflar: Semih Bahadır

Haberin diğer fotoğrafları

/

Basın Fotoğrafları