BASKETBOL

Fenerbahçe Beko, Valencia Basket’e konuk oluyor

11 Mart 2021 Perşembe 17:31

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımımız, Turkish Airlines EuroLeague 29. hafta maçında Valencia Basket’e konuk oluyor. 12 Mart Cuma günü (yarın) TSİ 23.00’da La Fonteta’da oynanacak mücadele beIN Sports 3 tarafından canlı yayınlanacak. Müsabakayı Luigi Lamonica (İtalya), Elias Koromilas (Yunanistan), Gytis Vilius (Litvanya) hakem üçlüsü yönetecek.

Fenerbahçe Beko’da son durum:

Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines EuroLeague’de geride kalan çift maç haftasını iki galibiyetle kapattı ve Playoff yolunda önemli bir adım attı.

EuroLeague’de 27. hafta maçında AX Armani Exchange Milano’ya konuk olan takımımız, 3 Mart Çarşamba günü oynanan mücadeleyi 92-100 kazandı. Fenerbahçe Beko’da Jan Vesely 13 sayı, 10 ribaund, 8 asist ve 2 top çalma üreterek 35 verimlilik puanına ulaştı.

Ekibimiz, EuroLeague’de çift maç haftasının ikinci karşılaşmasında ise 5 Mart Cuma günü Fransız temsilcisi ASVEL’e konuk oldu ve bu karşılaşmayı 86-90 kazanmayı bildi. Fenerbahçe Beko’da Nando De Colo 24 sayı, 6 asist, 4 ribaund, 2 top çalma ile 27 verimlilik puanına erişti. Sarı-lacivertliler, EuroLeague’de 28 haftanın sonunda 17 galibiyete ulaştı.Fenerbahçe Beko, son resmi maçına ise ING Basketbol Süper Ligi’nde çıktı. 22 Kasım Pazar günü Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda Bahçeşehir Koleji’ni ağırlayan ekibimiz, rakibini 70-56 yenerek dokuzda dokuz yaptı. Fenerbahçe Beko’da Ali Muhammed 26, Danilo Barthel ise 18 sayı üretti.

Sarı-lacivertliler, son resmi maçına ING Basketbol Süper Ligi’nde çıktı. 7 Mart Pazar günü 23. hafta karşılaşmasında Türk Telekom’u konuk eden Fenerbahçe Beko, rakibini 99-77 ile geçti. 17. galibiyetini alan takımımızda Kenan Sipahi 21 sayı, Lorenzo Brown ise 13 sayı ve 12 asist üretti.

Fenerbahçe Beko’nun Valencia kafilesinde, ayak bileğinde sakatlığı bulunan Marko Guduric ile takım idmanlarına önümüzdeki hafta dahil olacak Alex Perez’in yanı sıra Melih Mahmutoğlu, Berkay Candan ve Yiğit Onan yer almıyor.

Fenerbahçe Beko’nun maç önü notları:

Takımımızda bu sezonki EuroLeague maçlarında 12 farklı oyuncu ilk beşlerde yer aldı. Tüm maçlarda ilk beşte yer alan bir oyuncu olmadı. Marko Guduric ise takımımıza dahil olduğu süreçten itibaren 13 maçta da ilk beşte yer buldu.

Jan Vesely, EuroLeague’de oynadığı son 13 maçta da çift haneli sayılarda verimlilik puanı üretti ve bu 13 maçın 12’sinde çift haneli sayılarda skor buldu.

Nando De Colo, son 10 EuroLeague maçında da çift haneli sayılarda skor buldu ve bu süreçteki tüm maçlarda en az bir 3 sayılık isabet kaydetti.

Marko Guduric, son 12 EuroLeague maçının 11’inde en az bir 3 sayılık basket kaydetti.

Nando De Colo, maç başına 18.7 verimlilik puanı ortalamasıyla bu alanda sezonun en iyi dördüncü oyuncusu. Jan Vesely de 17.8 ortalamayla yedinci sırada yer alıyor.

Nando De Colo, maç başına 15.5 sayı ortalamasıyla EuroLeague’de bu sezonun en skorer yedinci ismi. Nando, top çalma istatistiğinde de 1.43 ortalamayla beşinci, Lorenzo Brown da bu istatistik alanında 1.36 ortalamayla sekizinci. Nando, faul çizgisinde yakaladığı %96.3 isabet oranıyla ilk sırada.

Ahmet Düverioğlu, bu sezon EuroLeague’de yakaladığı %74.6 iki sayı isabet oranıyla en iyi ikinci oyuncu.

Jan Vesely, EuroLeague tarihinde toplam 470 hücum ribaundu istatistiğiyle bu alandaki en iyi altıncı isim. Jan, EuroLeague kariyerinde 1010 iki sayılık atış isabeti buldu ve bu alanda en değerli dördüncü oyuncu. Vesely, blok istatistiğinde 167 toplam değer ile dokuzuncu sırada, ribaund istatistiğinde ise 1217 toplam değer ile sekizinci sırada yer alıyor. Vesely’nin EuroLeague kariyerinde 2629 sayısı var ve bu alanda da en değerli 15. isim.

Nando De Colo, EuroLeague tarihinde en yüksek yüzdeyle (%94.2) faul atan oyuncu. De Colo’nun EuroLeague kariyerinde toplam 3425 sayısı var ve organizasyon tarihinin en skorer üçüncü ismi. Nando, 847 faul isabetiyle EuroLeague tarihinde dördüncü ve verimlilik puanı toplamında da 3850 ile yine dördüncü sırada. Nando De Colo’nun EuroLeague kariyerinde 328 üç sayılık isabeti var ve en iyi 15. oyuncu.

Ali Muhammed’in EuroLeague’de 1500 sayı barajını aşmasına 16 sayı kaldı.

Edgaras Ulanovas’ın top çalmalarda 100 barajını aşmasına dört top çalma kaldı.

Ahmet Düverioğlu, iki sayılık atışlarda %67.7 isabet oranıyla EuroLeague tarihinde altıncı sırada.

Valencia Basket hakkında:

1986 yılında kurulan Valencia, 1988 yılında İspanya Birinci Ligi'ne çıktı, fakat ligde kalıcı hale gelmesi 1996 yılını buldu. 2 yıl sonra İspanya Kral Kupası'nda epik bir final sonucunda DKV Joventut Badalona'yı geçerek ilk kupasını kazanan o yıllardaki adıyla Pamesa Valencia, ilerleyen yıllarda İspanya Ligi'nde Playoff’un gediklilerinden biri haline geldi.

Avrupa'da Saporta Kupası'nda 2 kez final oynayan Valencia, 1999'da Benetton Treviso'ya, 2002'de ise Montepaschi Siena'ya kaybetti. Valencia için her şeyi değiştiren 2002-03 sezonu oldu. ULEB Kupası'nı final serisinde maç kaybetmeden Krka Bova Mesto'yu finaller MVP'si Dejan Tomasevic, Nacho Rodilla ve Fabricio Oberto'un önderliğinde geçen Valencia, aynı sezon İspanya Ligi'nde de final oynasa da Barcelona'ya kaybetti.

2003-04 sezonunda EuroLeague'de ilk kez sahne alan Valencia, Top 16 turuna kadar yükseldi. Valencia EuroCup'ta başarılı sezonlar geçirse de kupayı 2010 yılına kadar tekrar kazanamadı. O sezon Baş Antrenör Neven Spahija ve yıldız oyuncular Matt Nielsen, Nando De Colo ve Victor Claver önderliğinde o zamanki adıyla Power Electronics Valencia Vitoria-Gasteiz'deki finalde Alba Berlin'i geçerek kupayı ikinci kez müzesine götürdü.

Bir sonraki sezon, EuroLeague'de Playoff turuna kadar yükselen Valencia, Real Madrid'e yenilerek kupadan elendi. 2012'de tekrar EuroCup finali oynayan Valencia, Khimki'ye kaybetti. 2014'teki EuroCup finalinde ise Justin Doellman'ın harika performansıyla UNICS Kazan'ı deviren Valencia kupayı tekrar kazandı.

2014-15 sezonuna EuroLeague'de başlayan Valencia, ardından EuroCup'ta çeyrek finale, İspanya Ligi'nde ise yarı finale kadar yükseldi. 2017 yılında Baş Antrenör Pedro Martinez ve yıldız oyuncular Rafa Martinez ve Bojan Dubljevic önderliğinde 3 final oynayan Valencia, Kral Kupası'nda Real Madrid'e, EuroCup'ta ise Unicaja Malaga'ya kaybetse de, İspanya Ligi Finali'nde Real Madrid'i MVP Dubljevic ile geçerek ilk lig şampiyonluğunu kazandı.

2017-18 sezonunda EuroLeague'e dönen Valencia, EuroLeague'de Playoff turunu göremedi, ligde ise playoff ilk turunda elendi. 2018-19'da bir geri dönüş sezonuna ihtiyaç duyan Valencia bunu EuroCup'ı dördüncü kez kazanarak başardı. 17 maçın 16'sını kazanan, finalde ise Alba Berlin'i deviren Valencia, bu şampiyonluk ile EuroLeague'de tekrar oynamaya hak kazandı. Will Thomas Finaller MVP'si seçilirken, Dubljevic ve Sam Van Rossom ise All-EuroCup takımına seçildi.

Valencia’nın geçmişinde dört EuroCup, bir İspanya Ligi, bir İspanya Kupası ve bir de İspanya Süper Kupa şampiyonlukları bulunuyor.

Valencia Basket’te son durum ve maç önü notları:

Jaume Ponsarnau tarafından çalıştırılan ve Fenerbahçe Basketbol tarihine adını yazdırmış Nikola Kalinic ile geçtiğimiz sezon formamızı giyen Derrick Williams’ın da bulunduğu Valencia Basket’in kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Guardlar: Sam Van Rossom, Guillem Vives, Martin Hermannsson, Guillem Ferrando, Klemen Prepelic, Josep Puerto, Vanja Marinkovic, Milan Jimenez, Hilmar Henningsson, Alejandro Ortega
Forvetler: Nikola Kalinic, Joan Sastre, Fernando San Emeterio, Derrick Williams, Louis Labeyrie, Freds Bagatskis, Rafael Vila Bonany, Ivan Cubero, Alejandro Bellver
Pivotlar: Bojan Dubljevic, Mike Tobey, Jaime Pradilla, Tomas Pavelka
Koç: Jaume Ponsarnau

Valencia, bu sezon EuroLeague’de oynadığı 28 maçta 14 galibiyet elde etti ve 29. haftaya 11. sırada giriyor. Rakibimiz, geride kalan çift maç haftasında iki yenilgi aldı. 2 Mart tarihinde Anadolu Efes’e konuk olan Valencia Basket, mücadeleyi 99-83 kaybederken, İspanyol ekibinde en etkili isimler 15 sayıyla Bojan Dubljevic ve 13’er sayı bulan Derrick Williams ile Klemen Prepelic oldu. İspanyollar, 4 Mart tarihinde ise Maccabi’ye konuk oldu ve karşılaşmadan 84-72’lik yenilgiyle ayrıldı. Bu karşılaşmada da Louis Labeyrie’nin 18 sayısı galibiyet için yeterli değildi.

Valencia Basket, İspanya Ligi ACB’de 24 haftada 17 galibiyet aldı. Rakibimiz, son lig karşılaşmasında 7 Mart tarihinde BAXI Manresa’yı konuk etti ve mücadeleyi 112-82 kazandı. Valencia’da en etkili isimler 21 sayıyla Mike Tobey ve 16 sayıyla Fernando San Emeterio oldu.

Valencia’da bu sezonki EuroLeague karşılaşmalarında 13 farklı oyuncu ilk beşlerde yer alırken, tüm karşılaşmalara ilk beşte başlayan oyuncu olmadı.

Guillem Vives, sakatlığı nedeniyle son yedi EuroLeague maçını kaçırdı.

Klemen Prepelic, son 14 EuroLeague maçının tamamında ve son 23 EuroLeague karşılaşmasının 22’inde en az bir üçlük isabeti buldu.

Fernando San Emeterio, EuroLeague’de faul çizgisini son 13 ziyaretinde hata yapmadı.

Sam Van Rossom, son 12 EuroLeague maçının 11’inde en az bir üçlük isabeti kaydetti.

Bojan Dubljevic, maç başına 5.7 ribaund ortalamasıyla bu sezonun en iyi sekizinci oyuncusu.

Louis Labeyrie, iki sayılık atışlarda yakaladığı %76.2 isabet oranıyla bu sezonun en iyi oyuncusu.

Klemen Prepelic, bu sezon EuroLeague’de maç başına 2.3 üçlük buluyor ve bu alanda en iyi yedinci isim.

Martin Hermannsson’un EuroLeague’de 500 sayı barajını aşmasına 23 sayı kaldı.

Fernando San Emeterio’nun top çalma istatistiğinde 100 barajını aşmasına bir top çalma kalmış durumda.

Takım İstatistikleri – Hücum (Valencia - Fenerbahçe Beko):

Atılan Sayı: 82.2 – 80.0
2 Sayı: %58.3 - %57.0
3 Sayı: %37.3 - %41.0
Serbest atış: %81.5 - %83.7
Ribaund: 31.2 – 30.4
Asist: 20.2 – 19.6
Top çalma: 5.9 – 6.5
Blok: 1.7 – 2.0

Takım İstatistikleri – Savunma (Valencia - Fenerbahçe Beko):

Yenilen Sayı: 82.5 – 80.3
2 Sayı: %56.5 - %53.5
3 Sayı: %38.7 - %38.0
Serbest atış: %78.0 - %79.4
Ribaund: 31.5 – 31.9
Asist: 18.2 – 19.8
Top çalma: 6.9 – 6.9
Blok: 2.8 – 2.3

İstatistik Liderleri (Valencia - Fenerbahçe Beko):

Sayı: Prepelic 12.0, Dubljevic 10.6, Kalinic 10.2 / De Colo 15.5, Vesely 13.0, Brown 10.2
Ribaund: Dubljevic 5.7, Tobey 4.6 / Vesely 5.4
Asist: Van Rossom 3.6, Hermannsson 3.3, Kalinic 3.2 / De Colo 4.2, Brown 3.9, Vesely 2.7
Top çalma: Vives 1.0 / De Colo 1.4, Brown 1.4
Verimlilik: Dubljevic 14.2, Kalinic 12.3, Prepelic 11.3 / De Colo 18.7, Vesely 17.8, Pierre 12.0

Geçmiş karşılaşmalar:

Fenerbahçe Beko, Valencia ile EuroLeague’in güncel döneminde yedi kez karşılaştı ve bu maçların dördünü kazandı.

EuroLeague 2020-21 sezonu 11. haftasında 27 Kasım 2020 tarihinde Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan mücadeleyi Valencia Basket 86-90 kazandı. Fenerbahçe Beko’da Dyshawn Pierre 18, Ali Muhammed 16 sayı üretti. Valencia’da Sam Van Rossom 20, Klemen Prepelic ve Derrick Williams 13’er sayı üretti.

2020-21 – Normal sezon – Fenerbahçe Beko 86-90 Valencia
2019-20 – Normal sezon – Valencia 86-93 Fenerbahçe Beko
2019-20 – Normal sezon – Fenerbahçe Beko 98-100 Valencia
2017-18 – Normal sezon - Valencia Basket 67 – 80 Fenerbahçe Doğuş
2017-18 – Normal sezon - Fenerbahçe Doğuş 79 – 66 Valencia Basket
2010-11 – Normal sezon – P.Electronics Valencia 82 – 68 Fenerbahçe Ülker
2010-11 – Normal sezon - Fenerbahçe Ülker 75 – 73 P.Electronics Valencia