BASKETBOL

Fenerbahçe Beko, Olympiacos’a konuk oluyor

25 Mart 2021 Perşembe 10:34

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımımız, Turkish Airlines EuroLeague 31. hafta maçında Olympiacos’a konuk oluyor. 26 Mart Cuma günü (yarın) TSİ 22.00’da Pire Barış ve Dostluk Spor Salonu’nda oynanacak mücadele beIN Sports 3 tarafından canlı yayınlanacak. Müsabakayı Ilija Belosevic (Sırbistan), Carlos Cortes (İspanya), Jurgis Laurinavicius (Litvanya) hakem üçlüsü yönetecek.
 
Fenerbahçe Beko’da son durum:
 
Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines EuroLeague 30. hafta maçında 18 Mart Perşembe günü Zalgiris Kaunas’ı konuk etti. Takımımız, mücadeleyi 84-61 kazandı. EuroLeague’de 18. galibiyetini alan ve Play-off yarışındaki iddiasını sürdüren Takımımızda Jan Vesely 21 sayı, 10 ribaund, 5 asist ve 1 top çalmayla 32 verimlilik puanına ulaştı. Nando De Colo 16, Dyshawn Pierre de 12 sayı buldu.
 
Ekibimiz, son resmi karşılaşmasına ING Basketbol Süper Ligi’nde çıktı ve 21 Mart Pazar günü konuk ettiği Büyükçekmece Basketbol’u 81-70 ile geçti. Fenerbahçe Beko’da en etkili isimler 25 sayı ve 15 ribaund ile Kyle O’Quinn, 13 sayı ve 10 asist ile Kenan Sipahi oldu.
 
Ekibimizde sakatlığı bulunan Edgaras Ulanovas, İstanbul'da kalacak ve tedavi ile bireysel çalışma sürecini burada sürdürecek.
 
Fenerbahçe Beko’nun maç önü notları:
 
Takımımızda bu sezonki EuroLeague maçlarında 12 farklı oyuncu ilk beşlerde yer aldı. Tüm maçlarda ilk beşte yer alan bir oyuncu olmadı.
 
Jan Vesely, EuroLeague’de oynadığı son 15 maçta da çift haneli sayılarda verimlilik puanı üretti ve bu 15 maçın 14’ünde çift haneli sayılarda skor buldu.
 
Nando De Colo, son 12 EuroLeague maçında da çift haneli sayılarda skor buldu ve bu süreçteki tüm maçlarda en az bir 3 sayılık isabet kaydetti.
 
Marko Guduric, son 13 EuroLeague maçının 12’sinde en az bir 3 sayılık basket kaydetti.
 
Nando De Colo, maç başına 18.8 verimlilik puanı ortalamasıyla bu alanda sezonun en iyi beşinci oyuncusu. Jan Vesely de 18.4 ortalamayla altıncı sırada yer alıyor.
 
Nando De Colo, maç başına 15.4 sayı ortalamasıyla EuroLeague’de bu sezonun en skorer yedinci ismi. Nando, top çalma istatistiğinde de 1.4 ortalamayla yedinci, Lorenzo Brown da bu istatistik alanında 1.3 ortalamayla sekizinci. Nando, faul çizgisinde yakaladığı %94.3 isabet oranıyla üçüncü sırada. De Colo, bu sezon EuroLeague’de maç başına 5.0 faul alıyor ve bu alanda en iyi iki isimden biri.
 
Ahmet Düverioğlu, bu sezon EuroLeague’de yakaladığı %70.0 iki sayı isabet oranıyla en iyi beşinci oyuncu.
 
Jan Vesely, EuroLeague tarihinde toplam 474 hücum ribaundu istatistiğiyle bu alandaki en iyi altıncı isim. Jan, EuroLeague kariyerinde 1026 iki sayılık atış isabeti buldu ve bu alanda en değerli dördüncü oyuncu. Vesely, blok istatistiğinde 167 toplam değer ile dokuzuncu sırada, ribaund istatistiğinde ise 1230 toplam değer ile sekizinci sırada yer alıyor. Vesely’nin EuroLeague kariyerinde 2665 sayısı var ve bu alanda da en değerli 15. isim.
 
Nando De Colo, EuroLeague tarihinde en yüksek yüzdeyle (%94.0) faul atan oyuncu. De Colo’nun EuroLeague kariyerinde toplam 3455 sayısı var ve organizasyon tarihinin en skorer üçüncü ismi. Nando, 852 faul isabetiyle EuroLeague tarihinde dördüncü ve verimlilik puanı toplamında da 3891 ile üçüncü sırada. Nando De Colo’nun EuroLeague kariyerinde 333 üç sayılık isabeti var ve en iyi 15. oyuncu.
 
Ali Muhammed’in EuroLeague’de 1500 sayı barajını aşmasına 16 sayı kaldı.
 
Edgaras Ulanovas’ın top çalmalarda 100 barajını aşmasına dört top çalma kaldı.
 
Ahmet Düverioğlu, iki sayılık atışlarda %66.7 isabet oranıyla EuroLeague tarihinde altıncı sırada.
 
Olympiacos hakkında:
 
Yunan basketbolunun güçlü ekiplerinden Olympiacos, katıldığı 6 Final Four, oynadığı 5 final ve kazandığı 2 şampiyonluk ile son 10 yılın en başarılı ekiplerinden biri.
 
1930'lu yıllarda kurulan Olympiacos, Yunanistan Ligi'nde ilk şampiyonluğunu 1949 yılında kazandı. Kırmızılar altın çağını 1990'larda yaşadı: Koç Ioannis Ioannidis önderliğinde 1993-1996 yıllarında 4 lig şampiyonluğu yaşayan Olympiacos, Euroleague'de ise 1994 ve 1995 yıllarında final oynamasına karşın Joventut Badalona'ya ve Real Madrid'e kaybetti. 1997'de Dusan Ivkovic'in takımın başına geçmesiyle Yunanistan Ligi, Yunanistan Kupası ve Euroleague şampiyonlukları yaşayan Olympiacos bir sezonda 3 kupayı birden müzesine götüren ilk Yunan takımı olmayı başarırken, Euroleague finalinde Roma'daki maçta Barcelona'yı David Rivers, Georgios Sigalas, Eddie Johnson, Panagiotis Fasoulas, Franko Nakic ve Milan Tomic'li kadrosuyla 73-58 ile geçti.
 
1999'da tekrar Final Four'a katılmayı başaran Olympiacos, 2002'de Yunanistan Kupası'nı kazanırken, 2003'te Final Four'u bir maç ile kaçırdı. Sessiz geçen birkaç yılın ardından 2005-06 sezonunda tekrar sahneye çıkan Kırmızılar, Euroleague'de Playoff turuna, Yunanistan Ligi'nde ise finale kadar yükseldi. 2009'da Euroleague'de Final Four'a geri dönen Olympiacos, hem Euroleague yarı finalini, hem de Yunanistan'da lig ve kupa finallerini ezeli rakibi Panathinaikos'a kaybetti.
 
2010 yılında, Paris'teki Final Four'da şampiyonluk maçına çıkan Olympiacos, Barcelona'ya yenildi. 2010 ve 2011 yıllarında Yunanistan Kupası'nı müzesine götüren Olympiacos, 2012 yılında Koç Ivkovic'in tekrar takımın başına geçmesiyle seneler boyu süren şanssızlığını kırarak süper star guardı Vassilis Spanoulis önderliğinde, Georgios Printezis, Kyle Hines ve Kostas Papanikolau'lu kadrosuyla hem ligde hem de Euroleague'de 15 yıl aradan sonra ilk kez şampiyonluk yaşadı. İstanbul'daki şampiyonluk maçında 19 sayı geriden gelen Olympiacos maçı Printezis'in son saniye basketiyle 61-62 kazandı.
 
Bir sonraki sezon bu kez yeni baş antrenörü Georgios Bartzokas ile Londra'daki Final Four'da CSKA ve Real Madrid'i geçen Olympiacos üst üste ikinci kez Euroleague şampiyonu olurken, Spanoulis hem normal sezon MVP'si hem de finaller MVP'si olmayı başardı. Sonraki 2 sezon kupasız geçse de, 2015 yılında Koç Ioannis Sfairopoulos Olympiacos'u ligde son 18 yıldaki ikinci şampiyonluğuna taşıdı. Euroleague'de ise Playoff turunda Barcelona'yı Euroleague klasiklerinden biri haline gelen seride dördüncü maçta Printezis'in son saniye üçlüğüyle geçerken, Madrid'deki Final Four'da CSKA'yı yine geriden gelerek geçen Olympiacos, finalde ise Real Madrid'e boyun eğdi.
 
2016 yılında 10 yıllık serisini bozarak Playoff turuna kalamayan Olympiacos, ligde ise üst üste ikinci şampiyonluğunu kazandı. Olympiacos 2017'de son 8 sezondaki 5. şampiyonluk maçına çıksa da Fenerbahçe'ye kaybetti, Yunanistan'da ise üst üste 3 yıl sürecek kupasız sezonlarından ilkini yaşadı. Kırmızılar Euroleague'de 2018'de Playoff turunda Zalgiris Kaunas'a elenirken, 2019'da ise Playoff turuna kalamadan elendi.
 
Olympiacos’ta son durum ve maç önü notları:
 
Georgios Bartzokas tarafından çalıştırılan Olympiacos’un kadrosunda, Fenerbahçe formasını uzun yıllar giyen Kostas Sloukas’ın yanı sıra şu isimler yer alıyor:
 
Guardlar: Kostas Sloukas, Vassilis Spanoulis, Charles Jenkins, Alexandros Nikolaidis, Giannoulis Larentzakis, Iosif Koloveros, Antonis Koniaris, Aaron Harrison
Forvetler: Shaq McKissic, Kostas Papanikolaou, Vasilis Charalampopoulos, Vasileios Christidis, Georgios Printezis, Sasha Vezenkov, Jean-Charles Livio
Pivotlar: Hassan Martin, Octavius Ellis, Kostas Koufos
Koç: Georgios Bartzokas
 
Olympiacos, bu sezon EuroLeague’de oynadığı 30 maçta 14 galibiyet aldı. Rakibimiz, son üç EuroLeague karşılaşmasını kazanırken, son olarak 18 Mart tarihinde konuk olduğu Alba Berlin’i 80-84 ile geçti. Olympiacos’ta bu mücadelenin en etkili isimleri 31 sayı ve 10 ribaund ile Sasha Vezenkov, 14 sayı ve 6 asist ile Kostas Sloukas oldu. Vezenkov, bu maçtaki performansıyla EuroLeague genelinde haftanın MVP’si seçildi.
 
Olympiacos’ta bu sezon 16 farklı oyuncu EuroLeague’de ilk beşlerde yer aldı. Tüm maçlara ilk beşte başlayan tek isim Kostas Sloukas oldu.
 
Kostas Papanikolaou, Olympiacos’un son 15 EuroLeague maçını kaçırdı. Hassan Martin’in de sakatlığı bulunuyor.
 
Kostas Papanikolaou, son 11 EuroLeague maçının 10’unda en az bir üçlük isabeti buldu.
 
Kostas Sloukas, son 19 EuroLeague karşılaşmasında da en az beş asist yaptı.
 
Sasha Vezenkov, son sekiz EuroLeague maçının yedisinde en az bir üçlük buldu. Vezenkov, son sekiz EuroLeague mücadelesinin yedisinde en az 16 verimlilik puanına erişti ve faul çizgisini son 18 ziyaretinde hata yapmadı.
 
Shaquielle McKissic, son 12 EuroLeague mücadelesinin 11’inde en az bir top çalmaya imza attı ve son dokuz maçının sekizinde en az bir üçlük isabeti kaydetti.
 
Kostas Sloukas, maç başına 6.0 asist ortalamasıyla bu sezon EuroLeague genelinde beşinci sırada.
 
Shaquielle McKissic, maç başına 1.5 top çalma ortalamasıyla bu sezon EuroLeague’de beşinci sırada yer alıyor.
 
Octavius Ellis bu sezon EuroLeague’de iki sayılık atışlarda yakaladığı %73.3 isabet oranıyla ikinci, Hassan Martin de aynı kategoride %71.97 ile üçüncü.
 
Charles Jenkins, bu sezon üç sayı çizgisinin gerisinden %47.2 ile hücum ediyor ve bu alanda en iyi altıncı oyuncu.
 
Vassilis Spanoulis, EuroLeague tarihinde en çok skor (4437), en çok asist (1589), en çok verimlilik puanı (4154), en çok faul isabeti (1122) bulan isim. Yunan yıldız, üç sayı isabetinde de 517 toplam değer ile ikinci ve top çalmalarda da 272 ile altıncı sırada. Spanoulis, EuroLeague kariyerinde 253 maça ilk beşte başladı ve bu alanda da ikinci sırada yer alıyor.
 
Georgios Printezis’in EuroLeague kariyerinde toplam 1392 ribaund var ve bu alanda en iyi altıncı isim. Printezis’in EuroLeague kariyerinde 3428 sayısı var ve bu organizasyon tarihinin en skorer dördüncü ismi. Printezis, savunma ribaundu istatistiğinde 1017toplam değer ile beşinci sırada yer alıyor. Printezis, hücum ribaundlarında ise 375 ile 13. sırada bulunuyor. Yunan yıldız, 3652 verimlilik puanı toplamıyla EuroLeague tarihinin en iyi sekizinci ismi ve iki sayılık isabetlerde de 1144 toplam değer ile ilk sırada bulunuyor.
 
Kostas Sloukas, 1101 toplam asist ile EuroLeague tarihinin en iyi sekizinci ismi. Sloukas, sekiz üçlük daha bulması halinde EuroLeague kariyerinde 300 barajını aşacak.
 
Octavius Ellis, EuroLeague kariyerinde yakaladığı %74.2 iki sayı isabet yüzdesiyle bu organizasyon tarihinin en iyi ismi.
 
Takım İstatistikleri – Hücum (Olympiacos - Fenerbahçe Beko):
 
Atılan Sayı: 78.9 – 79.2
2 Sayı: %56.2 - %57.1
3 Sayı: %35.6 - %40.4
Serbest atış: %76.3 - %82.8
Ribaund: 31.8 – 30.6
Asist: 17.1 – 19.4
Top çalma: 7.0 – 6.5
Blok: 2.9 – 2.0
 
Takım İstatistikleri – Savunma (Olympiacos - Fenerbahçe Beko):
 
Yenilen Sayı: 80.3 – 79.1
2 Sayı: %55.6 - %53.6
3 Sayı: %37.2 - %37.2
Serbest atış: %77.1 - %78.7
Ribaund: 32.3 – 31.7
Asist:18.5 – 19.6
Top çalma: 7.4 – 7.0
Blok: 2.3 – 2.3
 
İstatistik Liderleri (Olympiacos - Fenerbahçe Beko):
 
Sayı: McKissic 11.5, Sloukas 11.5, Vezenkov 10.4 / De Colo 15.4, Vesely 13.4, Brown 10.0
Ribaund: Vezenkov 5.3, Martin 4.6 / Vesely 5.5
Asist: Sloukas 6.0 / De Colo 4.3, Brown 4.0, Vesely 2.7
Top çalma: McKissic 1.5 / De Colo 1.4, Brown 1.3
Verimlilik: Vezenkov 13.8, Sloukas 13.5, Martin 10.9 / De Colo 18.8, Vesely 18.4, Pierre 11.9
 
Geçmiş karşılaşmalar:
 
Fenerbahçe Beko, rakibiyle EuroLeague’de oynadığı 19 maçta 10 galibiyet elde etti.
 
Turkish Airlines EuroLeague 2020-21 sezonu ilk yarısında 23 Aralık 2020’de Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan mücadeleyi takımımız 84-77 kazandı. Fenerbahçe Beko’da Jan Vesely 17 sayı, 5 asist ve 4 ribaund; Nando De Colo ise 10 sayı, 8 ribaund ve 5 asist üretti.
 
2020-21 – Normal sezon – Fenerbahçe Beko 84-77 Olympiacos
2019-20 – Normal sezon – Olympiacos 87-96 Fenerbahçe Beko
2018-19 – Normal sezon – Fenerbahçe Beko 90-75 Olympiacos
2018-19 – Normal sezon – Olympiacos 72-73 Fenerbahçe Beko
2017-18 – Normal Sezon - Olympiacos 95 – 70 Fenerbahçe Doğuş
2017-18 – Normal Sezon - Fenerbahçe Doğuş 83 – 90 Olympiacos
2016-17 - Final Four – Fenerbahçe 80 – 64 Olympiacos
2016-17 – Normal Sezon – Fenerbahçe 67 – 64 Olympiacos
2016-17 – Normal Sezon - Olympiacos 71 – 62 Fenerbahçe
2014-15 – Top 16 - Olympiacos 64 – 73 Fenerbahçe Ülker
2014-15 - Top 16 - Fenerbahçe Ülker 68 – 74 Olympiacos
2013-14 - Top 16 - Fenerbahçe Ülker 78 – 74 Olympiacos
2013-14 - Top 16 - Olympiacos 95 – 82 Fenerbahçe Ülker
2012-13 - Top 16 - Fenerbahçe Ülker 73 – 78 Olympiacos
2012-13 - Top 16 - Olympiacos 82 – 71 Fenerbahçe Ülker
2011-12 – Normal Sezon - Fenerbahçe Ülker  86 – 70 Olympiacos
2011-12 – Normal Sezon - Olympiacos 81 – 74 Fenerbahçe Ülker
2010-11 - Top 16 - Fenerbahçe Ülker 65 – 80 Olympiacos
2010-11 - Top 16 Olympiacos 70 – 84 Fenerbahçe Ülker