BASKETBOL

Fenerbahçe Beko, AX Armani Exchange Milano’ya konuk oluyor

02 Mart 2021 Salı 10:28

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımımız, Turkish Airlines EuroLeague 27. hafta mücadelesinde AX Armani Exchange Milano ile karşılaşacak. 3 Mart Çarşamba günü (yarın) TSİ 22.45’te Mediolanum Forum’da oynanacak mücadele beIN Sports 3 tarafından canlı yayınlanacak. Karşılaşmayı Sasa Pukl (Slovenya), Carlos Cortes (İspanya), Joseph Bissang (Fransa) hakem üçlüsü yönetecek.

Fenerbahçe Beko, AX Armani Exchange Milan mücadelesinin ardından 4 Mart Perşembe günü Fransa’ya geçecek ve 5 Mart Cuma günü TSİ 22.45’te ASVEL’e konuk olacak.

Fenerbahçe Beko’da son durum:

Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines EuroLeague’deki son maçında 26 Şubat Cuma günü konuk ettiği Anadolu Efes’e 74-106 mağlup oldu. 26 maçta 15 galibiyette kalan takımımızda Nando De Colo 24, Jan Vesely 18 sayı üretti.

Ekibimiz, son resmi maçına ING Basketbol Süper Ligi’nde çıktı ve 28 Şubat günü oynanan mücadelede Darüşşafaka Tekfen deplasmanından 64-66’lık galibiyetle döndü. 22. maçında 16. galibiyetini alan Fenerbahçe Beko’da Tarık Biberovic 11, Kenan Sipahi ve Jarell Eddie 10’ar sayı buldu.

Takımımızın çift maç haftası için seyahat edecek kadrosunda, son taktik idmanında sakatlık yaşayan Alex Perez’in yanı sıra Melih Mahmutoğlu, Berkay Candan ve Yiğit Onan yer almayacak.

Fenerbahçe Beko’nun maç önü notları:

Takımımızda bu sezonki EuroLeague maçlarında 12 farklı oyuncu ilk beşlerde yer aldı. Tüm maçlarda ilk beşlerde yer bulan tek isim Edgaras Ulanovas oldu.

Marko Guduric ise takımımıza dahil olduğu süreçten itibaren 11 maçta da ilk beşte yer buldu.

Jan Vesely, EuroLeague’de oynadığı son 11 maçta da çift haneli sayılarda skor ve verimlilik puanı üretti.

Nando De Colo, son 13 EuroLeague maçının 12’sinde çift haneli sayılarda skor ve verimlilik puanı buldu. De Colo, son sekiz EuroLeague karşılaşmasında da en az bir 3 sayılık isabet kaydetti.

Jarell Eddie, son dokuz EuroLeague karşılaşmasının sekizinde en az bir 3 sayılık isabet kaydetti.

Marko Guduric, son 10 EuroLeague maçının dokuzunda en az bir 3 sayılık basket kaydetti.

Nando De Colo, maç başına 18.1 verimlilik puanı ortalamasıyla bu alanda sezonun en iyi beşinci oyuncusu. Jan Vesely de 17.4 ortalamayla sekizinci sırada yer alıyor. De Colo, maç başına 14.9 sayı ortalamasıyla EuroLeague’de bu sezonun en skorer dokuzuncu ismi. Nando, top çalma istatistiğinde de 1.43 ortalamayla beşinci, Lorenzo Brown da bu istatistik alanında 1.42 ortalamayla altıncı. Nando, faul çizgisinde yakaladığı %96.1 isabet oranıyla ikinci sırada.

Ahmet Düverioğlu, bu sezon EuroLeague’de yakaladığı %75.0 iki sayı isabet oranıyla en iyi ikinci oyuncu.

Jan Vesely, EuroLeague tarihinde toplam 466 hücum ribaundu istatistiğiyle bu alandaki en iyi altıncı isim. Jan, EuroLeague kariyerinde 1002 iki sayılık atış isabeti buldu ve bu alanda en değerli dördüncü oyuncu. Vesely, blok istatistiğinde 165 toplam değer ile dokuzuncu sırada, ribaund istatistiğinde ise 1203 toplam değer ile sekizinci sırada yer alıyor. Vesely’nin EuroLeague kariyerinde 2607 sayısı var ve bu alanda da en değerli 16. isim.

Nando De Colo, EuroLeague tarihinde en yüksek yüzdeyle (%94.2) faul atan oyuncu. De Colo’nun EuroLeague kariyerinde toplam 3381 sayısı var ve organizasyon tarihinin en skorer dördüncü ismi. Nando, 843 faul isabetiyle EuroLeague tarihinde dördüncü ve verimlilik puanı toplamında da 3800 ile beşinci sırada. Nando De Colo’nun EuroLeague kariyerinde 322 üç sayılık isabeti var ve en iyi 16. oyuncu.

Ali Muhammed’in EuroLeague’de 1500 sayı barajını aşmasına 16 sayı kaldı.

Edgaras Ulanovas’ın top çalmalarda 100 barajını aşmasına dört top çalma kaldı.

Ahmet Düverioğlu, iki sayılık atışlarda %67.5 isabet oranıyla EuroLeague tarihinde altıncı sırada.

AX Armani Exchange Milano hakkında:

1936 yılında kurulan kulüp, müzesine peş peşe dört yerel şampiyonluk katarak macerasına başladı. Yaklaşık 30 yıl sonra Bill Bradley’in gelişiyle uluslararası bir güç haline gelen Milan, 1966 yılında taraftarlarının önünde EuroLeague şampiyonluğuna ulaştı. 1971-1976 yılları arasında Art Kenney, Renzo Bariviera, Giorgio Giomo ve koç Cesare Rubini önderliğinde üç Saporta Kupası şampiyonluğuna ulaşan İtalya temsilcisi, 1985 tarihinde ise Mike D'Antoni, Dino Meneghin ve Joe Barry Carroll’ın katkılarıyla bu kez de Koraç Kupası’nda mutlu sona ulaştı. İlerleyen dönemde de güçlü kadrolarla yoluna devam eden Milano temsilcisi, Aleksandar Djordjevic, Antonello Riva ve Riccardo Pittis önderliğinde bu kez da 1993 senesinde Koraç Kupası zaferine ulaştı.

Milano için “altın dönem” olarak adlandırılabilecek süreç ise Koraç Kupası zaferlerinin öncesine dayanıyordu. 1987 ve 1988’de, Meneghin, Bob McAdoo ve D'Antoni gibi yıldızlarla, her iki finalde de Maccabi’yi mağlup ederek EuroLeague şampiyonluğuna erişen ekip, EuroLeague’de toplamda üçüncü zaferine ulaşıyordu. Nando Gentile, Dejan Bodiroga ve Gregor Fucka üçlüsü 1996’da Milano ekibine İtalya Ligi ve İtalya Kupası zaferlerini getirirken, bu tarihten itibaren Milano tarihinde suskun bir döneme giriliyordu.

Giorgio Armani’nin sponsorluğunda 2000’li yılların ortasında tekrar ayağa kalkan Milano basketbolu, 2005 yılında İtalya Ligi’nde finale kadar yükseliyor ve tekrar EuroLeague bileti alıyordu. 2008-09’da EuroLeague’de Top 16 gören Milan, bu başarıya normal sezonun son altı maçının beşini kazanarak ulaşıyordu. Milano, aynı sezonda da İtalya Ligi’nde tekrar final oynama başarısı gösterdi.

Armani Milano 2011-12 sezonunda EuroLeague’de Top 16 yaptı ve asıl başarıyı, 2013-14 sezonunda Playoff yaparak gösterdi. Keith Langford önderliğinde Playoff turuna saha avantajıyla giren Milano, o sezonu şampiyon olarak tamamlayan Maccabi’ye 1-3 ile elenmekten kurtulamadı. Aynı sezonun devamında İtalya Ligi’ne odaklanan Milano, Montepaschi Siena’yı geçerek, 1996 yılından sonra ilk yerel şampiyonluğunu elde etti.

2016 ve 2018’de İtalya Ligi’ni, 2016 ve 2017’de ise İtalya Kupası’nı kazanan Milano, geçtiğimiz sezona iyi başlasa da sakatlık sorunları nedeniyle sezonu kötü bitirdi.

2018-19 sezonunda EuroLeague’de güçlü bir giriş yapan Milano, Arturas Gudaitis ve Mike James’in ön plana çıktığı takım kurgusunda, EuroLeague’de ilk sekiz maçın altısını kazandı. Sezonun devamında Gudaitis’i kaybeden ve Nedovic’te de sakatlık sorunları yaşayan Milano, James Nunnally’nin kadroya eklenmesine rağmen, özellikle son dört normal sezon mücadelesinden de mağlubiyetle ayrılarak 14 galibiyette kaldı ve mevcut formattaki en yüksek galibiyet sayısına ulaşmasına rağmen Playoff biletini kaçırdı. Milano’da Mike James, gösterdiği performansla EuroLeague’de en skorer oyuncu oldu ve en iyi ikinci beşe seçildi. Milano için 2018-19 sezonu, yerel yarışmalarda da iyi noktalanmadı. İtalya Kupası çeyrek finalinde Virtus Bologna’ya kaybeden Milano, İtalya Ligi yarı finalinde de Dinamo Sassari’ye süpürülerek elendi. Milano, yarıda kalan 2019-20 sezonunda İtalya Ligi’nde dördüncü sırada yer alıyordu (14 galibiyet, 7 mağlubiyet) ve EuroLeague’de de 12 galibiyetle 12. sıradaydı.

AX Armani Exchange Milano’da son durum ve maç önü notları:

Ettore Messina tarafından çalıştırılan ve Fenerbahçe Beko’nun efsane isimlerinden Gigi Datome’yi de kadrosunda bulunduran Milano’nun oyuncu listesi şu şekilde:

Guardlar: Sergio Rodriguez, Malcolm Delaney, Andrea Cinciarini, Riccardo Moraschini, Kevin Punter, Davide Moretti, Francesco Gravaghi
Forvetler: Michael Roll, Shavon Shields, Vladimir Micov, Jeff Brooks, Gigi Datome, Zach Leday
Pivotlar: Kyle Hines, Kaleb Tarczewski, Jeremy Evans, Paul Biligha
Koç: Ettore Messina

Armani Milano, bu sezon EuroLeague’de oynadığı 26 maçta 17 galibiyet aldı. Milano, son EuroLeague karşılaşmasında 25 Şubat tarihinde Khimki Moskova’yı ağırladı ve mücadeleyi 84-74 kazandı. İtalyan ekibinde Shavon Shields 17, Luigi Datome ise 15 sayı üretti. Kyle Hines ise 12 sayı ve 10 ribaund ile double-double yaptı.

Armani Milano, 18 haftası geride kalan İtalya Ligi’nde ise 16 galibiyetle lider durumda. Rakibimiz, son lig karşılaşmasına 28 Şubat tarihinde çıktı ve Fortitudo Bologna’yı 98-72 ile geçti. Bu maçta Milano’nun en skorer isimleri 25 sayıyla Kevin Punter ve 16 sayıyla Michael Roll oldu.

Armani Milano’da bu sezon ilk beşlerde 12 farklı oyuncu yer buldu.

Rakibimizde Zach Leday ve Jeff Brooks’un sakatlıkları bulunuyor. Yeni transfer Jeremy Evans ise EuroLeague kadrosuna dahil edildi.

Kevin Punter, son altı EuroLeague maçının beşinde çift haneli sayılarda skor üretti.

Zach Leday, son dokuz EuroLeague karşılaşmasının sekizinde çift haneli sayılarda verimlilik puanına erişti.

Shavon Shields, son 15 EuroLeague karşılaşmasında da en az bir üçlük isabeti buldu ve son 15 maçın 14’ünde çift haneli sayılarda verimlilik puanı yaptı.

Malcolm Delaney, son 21 EuroLeague maçının 20’sinde en az bir üçlük isabeti kaydetti.

Gigi Datome, bu sezon üç sayı çizgisinin gerisinden %56.9 ortalamayla hücum ediyor ve bu alanda en iyi üçüncü isim. Aynı istatistik alanında Zach Leday %50.0 ile beşinci, Shavon Shields ise %48.5 ile altıncı.

Kyle Hines’ın EuroLeague kariyerinde toplam 2670 sayısı var ve bu alanda en iyi 12. oyuncu. Hines, bloklarda da 248 toplam değer ile 3. sırada yer alıyor. Birleşik Amerikalı pivot, 624 hücum ribaundu ile bu alanda en değerli ikinci oyuncu. Hines, toplam 1401 ribaund ile EuroLeague tarihinin en iyi beşinci oyuncusu. Başarılı pivot, 557 serbest atış isabetiyle de EuroLeague tarihinde en iyi 15. isim.

Sergio Rodriguez, EuroLeague kariyerinde toplam 1343 asist yaptı ve bu alanda en değerli üçüncü oyuncu. Rodriguez, üç sayılık atışlarda ise toplam 475 isabetle en iyi beşinci isim. Rodriguez’in EuroLeague kariyerinde 3025 sayısı var ve bu alanda da en iyi yedinci isim. Rodriguez, top çalma istatistiğinde de 239 toplam değer ile 12. sırayı Nando De Colo ile paylaşıyor.

Gigi Datome, EuroLeague tarihinin en yüksek serbest atış yüzdesine (%91.2) sahip beşinci isim. Datome’nin EuroLeague’de 2000 sayı barajını aşmasına beş sayı kaldı.

Takım İstatistikleri – Hücum (Armani Milano - Fenerbahçe Beko):

Atılan Sayı: 81.7 – 78.8
2 Sayı: %51.6 - %57.0
3 Sayı: %42.1 - %40.1
Serbest atış: %80.6 - %83.3
Ribaund: 30.7 – 30.1
Asist: 16.2 – 19.5
Top çalma: 6.5 – 6.5
Blok: 2.2 - 2.0

Takım İstatistikleri – Savunma (Armani Milano - Fenerbahçe Beko):

Yenilen Sayı: 77.7 – 79.6
2 Sayı: %52.2 - %53.2
3 Sayı: %38.2 - %37.6
Serbest atış: %80.1 - %78.5
Ribaund: 33.9 – 32.5
Asist: 16.9 – 20.0
Top çalma: 5.7 – 7.2
Blok: 2.4 – 2.3

İstatistik Liderleri (Armani Milano - Fenerbahçe Beko):

Sayı: Punter 14.0, Shields 13.1, Delaney 10.9 / De Colo 14.9, Vesely 13.2, Brown 10.0
Ribaund: Leday 4.7 / Vesely 5.3
Asist: Rodriguez 4.5, Delaney 3.9 / De Colo 4.1, Brown 3.9
Top çalma: Shields 1.2, Delaney 1.0 / De Colo 1.4, Brown 1.4
Verimlilik: Shields 15.0, Leday 13.0, Rodriguez 12.2 / De Colo 18.1, Vesely 17.4, Pierre 11.5

Geçmiş karşılaşmalar:

Fenerbahçe Beko, rakibiyle oynadığı 17 EuroLeague maçında 12 galibiyet elde etti.

Ligin ilk yarısında 15 Aralık tarihinde İstanbul’da oynanan mücadeleyi 71-79’luk skorla kazanan taraf Milano oldu. Fenerbahçe Beko’da Dyshawn Pierre 16, Danilo Barthel 13 sayı üretti. Milano’da ise Zach Leday 15, Kevin Punter 13 sayı buldu.

2020-21 – Normal Sezon – Fenerbahçe Beko 71-79 AX Armani Exchange Milan
2019-20 – Normal Sezon – Fenerbahçe Beko 73-64 AX Armani Exhange Milan
2019-20 – Normal Sezon – AX Armani Exchange Milan 87-74 Fenerbahçe Beko
2018-19 – Normal Sezon - AX Armani Exchange Olimpia Milan 90 – 104 Fenerbahçe Beko
2018-19 – Normal Sezon - Fenerbahçe Beko 92 – 85 AX Armani Exchange Olimpia Milan
2017-18 – Normal Sezon Fenerbahçe Doğuş 89 – 70 AX Armani Exchange Olimpia Milan
2017-18 – Normal Sezon - AX Armani Exchange Olimpia Milan 86 – 92 Fenerbahçe Doğuş
2016-17 – Normal Sezon - Fenerbahçe 86 – 79 EA7 Emporio Armani Milan
2016-17 – Normal Sezon - EA7 Emporio Armani Milan 70 – 79 Fenerbahçe
2014-15 - Top 16 – Fenerbahçe Ülker 98 – 77 - EA7 Emporio Armani Milan
2014-15 - Top 16 - EA7 Emporio Armani Milan 71 – 82 Fenerbahçe Ülker
2014-15 – Normal Sezon - EA7 Emporio Armani Milan 74 – 80 Fenerbahçe Ülker
2014-15 – Normal Sezon – Fenerbahçe Ülker 77 – 74 EA7 Emporio Armani Milan
2013-14 - Top 16 - Fenerbahçe Ülker 73 – 82 EA7 Emporio Armani Milan
2013-14 - Top 16 - EA7 Emporio Armani Milan 90 – 85 Fenerbahçe Ülker
2011-12 - Top 16 EA7 Emporio Armani  85 – 72 Fenerbahçe Ülker
2011-12 - Top 16 Fenerbahçe Ülker 65 – 63 EA7 Emporio Armani