BASKETBOL

Fenerbahçe Beko, Kirolbet Baskonia’ya konuk oluyor

08 Ocak 2020 Çarşamba 18:50

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımı, Turkish Airlines EuroLeague 18. hafta maçında Kirolbet Baskonia’ya konuk oluyor. 9 Ocak Perşembe günü (bu akşam) TSİ 23:00’te Fernando Buesa Arena’da oynanacak mücadele beIN Sports Haber tarafından canlı yayınlanacak. Mücadeleyi Matej Boltauzer (Slovenya), Carmelo Paternico (İtalya), Petri Mantyla (Finlandiya) hakem üçlüsü yönetecek.
 
Fenerbahçe Beko’da son durum:
 
Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines EuroLeague’deki son maçında 2 Ocak Perşembe günü Olympiacos’a konuk oldu. Ekibimiz, rakibini 87-96 ile geçerek 17. haftada 6. galibiyetini aldı. Takımımızda Nando De Colo 32, Gigi Datome 15, Kostas Sloukas 14, Derrick Williams 13 sayı üretti.
 
Sarı-lacivertliler, son resmi karşılaşmasına ING Basketbol Süper Ligi’nde çıktı. Fenerbahçe Beko, 5 Ocak Pazar günü Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan mücadelede Frutti Extra Bursaspor’u 86-83 ile geçti. Nando De Colo 29, Melih Mahmutoğlu ve Derrick Williams ise 17’şer sayıyla galibiyete katkı sağladı. Obradovic’in öğrencileri, BSL’de ilk yarıyı 15 maçta 12 galibiyetle bitirdi.
 
Fenerbahçe Beko’da burkulmaya bağlı sağ ayak bileği iç yan bağ zedelenmesi yaşayan Ahmet Düverioğlu’nun tedavi ve bireysel çalışma süreci devam ediyor. Kostas Sloukas, ağır gribal enfeksiyon nedeniyle takımımızın hafta boyunca yaptığı idmanlara katılamadı. Bir süredir sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen Jan Vesely ise takımla idmanlara başladı ve oyuncumuzun maç kadrosunda yer alabileceği tarihe teknik ekibimiz tarafından idmanlardaki durumu gözlemlenerek karar verilecek. Üç oyuncumuz da ekibimizin Vitoria-Gasteiz kafilesinde yer almıyor. Egehan Arna, Ekrem Sancaklı ve Ergi Tırpancı da İstanbul’da kalan diğer isimler.
 
Fenerbahçe Beko’nun son transferi James Nunnally’nin EuroLeague lisans işlemleri tamamlandı ve sporcumuz Vitoria-Gasteiz kafilesinde yer alıyor. Ekibimizin Vitoria seyahatinde, son iki EuroLeague mücadelesinde forma giymeyen Joffrey Lauvergne de bulunuyor.
 
Fenerbahçe Beko’nun maç önü notları:
 
Zeljko Obradovic, bu sezon ilk beşlerde 13 farklı oyuncuya şans verdi. Tüm maçlara ilk beşte başlayan bir oyuncu olmadı.
 
Nando De Colo, son 17 EuroLeague maçının 16’sında çift haneli sayılarda skor üretti. Nando, son 17 EuroLeague maçının 16’sında en az 1 üç sayı isabeti buldu. De Colo, EuroLeague’de son 5 maçta en az 1 top çalmaya imza attı.
 
Derrick Williams, son 8 EuroLeague karşılaşmasının 7’sinde en az 1 üç sayılık isabet buldu. Williams, son 8 EuroLeague maçının 7’sinde çift haneli sayılarda verimlilik puanı üretti.
 
Kostas Sloukas, EuroLeague’de faul çizgisini son 36 ziyaretinde hata yapmadı. Sloukas, son 7 EuroLeague karşılaşmasında çift haneli sayılarda skor buldu ve son 10 EuroLeague mücadelesinin 9’unda çift haneli sayılarda verimlilik puanı üretti.
 
Gigi Datome, son 15 EuroLeague maçının 14’ünde en az 1 üç sayı isabeti buldu.
 
Melih Mahmutoğlu, son 9 EuroLeague maçının 8’inde en az 1 üç sayı isabeti kaydetti.
 
Nikola Kalinic, EuroLeague’de kullandığı son 17 serbest atışta da isabet buldu.
 
Nando De Colo, EuroLeague’de bu sezon yakaladığı 21.0 verimlilik puanı ve 20.2 sayı ortalamalarıyla her iki alanda da dördüncü sırada.
 
Kostas Sloukas, EuroLeague’de maç başına 6.5 asist ortalamasıyla bu sezonun en iyi üçüncü oyuncusu.
 
Derrick Williams, maç başına 1.4 top çalma ortalamasıyla EuroLeague genelinde beşinci.
 
Melih Mahmutoğlu’nun üç sayı çizgisinin gerisinden bu sezon yakaladığı %54.6 isabet oranı, sezonun en iyi ikinci derecesi olarak dikkat çekiyor.
 
Jan Vesely, EuroLeague tarihinin en çok hücum ribaundu alan yedinci oyuncusu (417). Vesely, EuroLeague kariyerinde 831 iki sayılık atış isabeti buldu ve bu alanda da en değerli dokuzuncu oyuncu. Vesely, blok istatistiğinde 142 toplam değer ile 12., ribaund istatistiğinde ise 1036 toplam değer ile 14. sırada yer alıyor.
 
Nando De Colo, EuroLeague tarihinde en yüksek yüzdeyle (%94.01) faul atan oyuncu. Datome de bu sıralamada %90.98 ile altıncı sırada. De Colo’nun EuroLeague kariyerinde toplam 2949 sayısı var ve organizasyon tarihinin en skorer altıncı ismi. Nando, 738 faul isabetiyle EuroLeague tarihinde dördüncü ve verimlilik puanı toplamında da 3296 ile sekizinci sırada.
 
Ahmet Düverioğlu, EuroLeague kariyerinde yakaladığı %65.59 iki sayılık atış yüzdesiyle bu organizasyonun en iyi dokuzuncu oyuncusu.
 
Kostas Sloukas’ın EuroLeague kariyerinde 879 asisti var ve lig tarihinin en iyi 11. ismi. Sloukas, 46 sayı daha bulması halinde EuroLeague’de 2000 sayı barajını aşacak. Başarılı oyuncumuzun ribaundlarda 500 barajını aşmasına ise 28 ribaund kalmış durumda.
 
Nikola Kalinic, 24 ribaund daha alması halinde EuroLeague kariyerinde 500 barajını aşacak.
 
Kirolbet Baskonia hakkında:
 
“Baskonia Karakteri” mottosuyla yoluna devam eden Kirolbet Baskonia, EuroLeague’de İspanya’nın köklü temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor. 1959 yılında kurulan rakibimiz, 70’li yıllarda birinci ligde mücadele etmeye başladı. Kulüp, 1995 yılına dek kupa kazanamazken, Velimir Perasovic önderliğinde gelen İspanya Kral Kupası şampiyonluğu Baskonia’nın ilk büyük zaferiydi. Bask ekibi, aynı zamanda 1994 ve 1995’te Saporta Kupası finallerinde boy gösterdi ve nihayet 1996’da PAOK’u, Ramon Rivas’ın 31 sayısıyla geçerek bu kupayı müzesine götürdü. Daha sonra, “Tau Ceramica” adı altında ilk kez 1998 yılında İspanya Ligi finallerine yükselen kuzey İspanya temsilcisi, 1999’da da ikinci kez Kral Kupası’na uzandı. Elmer Bennett ve Victor Alexander’lı kadro, Bask ekibini 2001 yılı EuroLeague Play-off’larına taşırken, o dönemin en güçlü ekiplerinden biri olan Kinder Bologna’ya karşı beşinci maçta alınan yenilgi, daha fazlasının başarılmasına engel oldu.
 
2002 yılında Dejan Tomasevic önderliğinde İspanya Kral Kupası’nı kazanan ve ilk İspanya Ligi şampiyonluğunu elde eden Tau, ardından Luis Scola’nın da olduğu kadrosuyla Kral Kupası’nı 2004 ve 2006’da tekrar kazandı. Tau, o yıllarda EuroLeague’de de başarılı performanslar ortaya koydu. Tau Ceramica, 2005-2008 yılları arasında EuroLeague’de üst üste dört kez Final Four oynadı ve bu başarı, bugüne dek sadece CSKA Moskova ile Fenerbahçe tarafından geçilebildi.
 
Tau Ceramica, 2005 yılında yarı finalde favori olan CSKA’yı geçse de final maçında Maccabi engeline takıldı. Ardından oynanan üç Final Four’da ise sırasıyla Maccabi, Panathinaikos ve CSKA, Tau Ceramica’yı durduran ekipler oldu. Pete Mickeal’ın harika performansı eşliğinde 2008 yılında Barcelona’yı final serisinde geçerek İspanya Ligi’ni kazanan Tau, 2009 yılında da ismini “Caja Laboral” olarak değiştirmeden önce Kral Kupası’nı bir kez daha müzesine götürdü. 2010 yılında İspanya Ligi’ni üçüncü kez kazanan Caja Laboral, 2012’de de ismini “Laboral Kutxa” olarak değiştirdi. O tarihten bu yana kupa kazanamasa da Fernando Buesa Arena’nın kapasitesini 15504’e yükselten rakibimiz, saha içi ve dışındaki birçok yenilikle en üst seviyede rekabetçi olmaya devam etti.

2011 ve 2012’de EuroLeague’de Play-off oynayan rakibimiz, 18 yıl içerisinde 17 kez Top 16 ya da üst turları görmeyi başardı. 2015-16’da Final Four oynayan Baskonia, yarı finalde Fenerbahçe’ye elendi. 2016-17’de CSKA Moskova, 2017-18’de Fenerbahçe ve 2018-2019’da yine CSKA tarafından Play-off turunda durdurulan Baskonia, 2019-20 sezonunda yoluna bir kez daha Final Four oynama parolasıyla çıktı.
 
Birçok sponsor değişikliğinin ardından halihazırdaki ismi “Kirolbet Baskonia” olan rakibimizin müzesinde 1 Saporta Kupası, 3 İspanya Ligi, 6 İspanya Kral Kupası ve 4 İspanya Süper Kupası bulunuyor.
 
Basketbol tarihleri boyunca özellikle Güney Amerikalı oyuncu havuzunu kullanabilme istikrarıyla dikkat çeken Baskonia’nın formasını yakın dönemde giymiş isimler arasında Velimir Perasovic, Joe Arlauckas, Marcelo Nicola, Kenny Green, Jorge Garbajosa, Juan Espil, Elmer Bennett, Dejan Tomasevic, Andre Nocioni, Fabricio Oberto, Tiago Splitter, Arvydas Macijauskas, Jose Calderon, Luis Scola, Pablo Prigioni, Marcelinho Huertas, Igor Rakocevic, Mirza Teletovic, Walter Herrmann, Fernando San Emeterio, Nemanja Bjelica, Pete Mickeal ve Ioannis Bourousis gibi oyuncular yer alıyor.
 
Baskonia, geçtiğimiz sezona Pedro Martinez yönetiminde başlamış ancak daha sonra, İspanyol çalıştırıcının yerine göreve Velimir Perasovic’i getirmişti. Rakibimiz, sezon boyunca deplasman maçlarında zorlansa da iç sahada oynadığı son 11 maçın 10’unu kazanmayı bildi. Özellikle CSKA, Real Madrid ve Panathinaikos gibi takımları Buesa Arena’da geçerek dikkatleri üzerine çeken Baskonia, Play-off’ta CSKA’nın rakibi oldu. Play-off’ta saha avantajına sahip olmamasına rağmen Rusya’daki ilk maçı kazanarak avantajı elde eden Baskonia, evindeki iki mücadeleyi kaybederek, CSKA’ya 3-1 ile elenmekten kurtulamadı. Baskonia’nın Fransız pivotu Vincent Poirier, EuroLeague’de en iyi ikinci beşe seçildi. Baskonia, yerel yarışmalarda ise EuroLeague performansının gerisinde kaldı. İspanya Ligi’nde çeyrek finalde Badalona’ya elenen Baskonia, İspanya Kupası’nda ise aynı turda Joventut Badalona’ya kaybetti.
 
Kirolbet Baskonia’da son durum:
 
Sezona Velimir Perasovic yönetiminde giren ancak daha sonra bu pozisyona Dusko Ivanovic’i getiren Kirolbet Baskonia’nın kadrosunda şu isimler yer alıyor:
 
Guardlar: Luca Vildoza, Pieria Henry, Sergi Garcia, Lautaro Lopez, Jayson Granger, Nik Stauskas, Matt Janning
Forvetler: Shavon Shields, Patricio Garino, Miguel Gonzalez, Tornike Shengelia, Ajdin Penava, Achille Polonara
Pivotlar: Michael Eric, Youssoupha Fall, Ilimane Diop
Koç: Dusko Ivanovic
 
Baskonia, bu sezon EuroLeague’de oynadığı 17 maçta 7 galibiyet elde etti. Rakibimiz, son EuroLeague karşılaşmasında Barcelona’yı 2 Ocak Perşembe günü Buesa Arena’da konuk etti ve mücadeleyi 76-74 kazandı. Baskonia’da bu maçın yıldızları 20 sayıyla oynayan Pierria Henry’nin yanı sıra 14 sayı üreten Shavon Shields ve 13 sayı bulan Tornike Shengelia oldu.
 
Bask ekibi, 16 haftası geride kalan İspanya Ligi ACB’de 7 galibiyet elde etti. Kendi liginde kötü bir dönem geçiren Baskonia, son üç mücadelesinden mağlubiyetle ayrıldı. Rakibimiz, son lig karşılaşmasında 5 Ocak Pazar günü ağırladığı BAXI Manresa’ya 79-80 kaybetti. Bu maçta Nik Stauskas ve Shavon Shields’ın 14, Matt Janning ve Michael Eric’in ise 13’er sayıları galibiyet için yeterli olmadı.
 
Kirolbet Baskonia’nın maç önü notları:
 
Tornike Shengelia, bu sezon Kirolbet Baskonia’da tüm maçlara ilk beşte başlayan tek isim oldu.
 
Baskonia’da Jayson Granger ve Patricio Garino’nun uzun süreli sakatlıkları bulunuyor. Luca Vildoza da sakatlığı nedeniyle 17. hafta maçını kaçırmıştı.
 
Luca Vildoza, EuroLeague’de kullandığı son 30 serbest atışta da isabet buldu.
 
Tornike Shengelia, son 18 EuroLeague maçının 17’sinde çift haneli sayılarda skor üretti. Shengelia, son 16 EuroLeague karşılaşmasının 15’inde çift haneli sayılarda verimlilik puanına ulaştı.
 
Shavon Shields, son 6 EuroLeague maçının 5’inde çift haneli sayılarda skor buldu. Shields, son 6 EuroLeague karşılaşmasında da en az 1 üç sayı isabeti kaydetti.
 
Tornike Shengelia, EuroLeague’de bu sezon maç başına 16.7 sayı üretiyor ve bu alanda altıncı sırada.
 
Youssoupha Fall, EuroLeague’de bu sezon tutturduğu 2.2 hücum ribaundu ortalamasıyla yedinci.
 
Tornike Shengelia, EuroLeague’de 9 hücum ribaundu daha alması halinde 200 barajını aşacak.
 
Matt Janning, 1 top çalma istatistiğine daha erişmesi halinde 100 barajını aşacak.
 
Luca Vildoza’nın üç sayılık isabet adedinde 100 barajını aşmasına 8 isabet kalmış durumda.
 
Takım İstatistikleri – Hücum (Kirolbet Baskonia - Fenerbahçe Beko):
 
Atılan Sayı: 73.7 – 79.9
2 Sayı: %49.6 - %53.1
3 Sayı: %33.0 - %40.2
Serbest atış: %68.2 - %77.4
Ribaund: 36.1 – 29.3
Asist: 13.1 – 17.5
Top çalma: 6.7 . 6.0
Blok: 4.0 – 1.6
 
Takım İstatistikleri – Savunma (Kirolbet Baskonia - Fenerbahçe Beko):
 
Yenilen Sayı: 79.0 – 82.6
2 Sayı: %51.0 - %55.3
3 Sayı: %39.9 - %38.4
Serbest atış: %76.7 - %76.4
Ribaund: 34.2 – 34.1
Asist: 17.6 – 19.4
Top çalma: 6.6 – 6.6
Blok: 2.8 – 2.1
 
İstatistik Liderleri (Kirolbet Baskonia - Fenerbahçe Beko):
 
Sayı: Shengelia 16.7, Stauskas 9.4, Shields 8.9 / De Colo 20.2, Williams 11.6, Sloukas 11.2
Ribaund: Shengelia 5.9, Fall 5.2 / Williams 4.5
Asist: Henry 3.2, Vildoza 3.2 / Sloukas 6.5, De Colo 2.9
Top çalma: Henry 1.2, Vildoza 1.1 / Williams 1.4, Sloukas 1.0
Verimlilik: Shengelia 18.7 / De Colo 21.0, Sloukas 15.2, Williams 12.5
 
Geçmiş Karşılaşmalar
 
Fenerbahçe Beko, rakibiyle EuroLeague’de oynadığı 24 maçta 12 galibiyet elde etti.
 
EuroLeague’in ilk yarısında Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan mücadelede Fenerbahçe Beko, rakibini 87-80 yendi. Takımımızda Nando De Colo 39 sayı üretirken, Baskonia cephesinde Shengelia 18, Shields 17 sayı buldu.
 
2019-20 – Normal Sezon – Fenerbahçe Beko 87-80 Kirolbet Baskonia
2018-19 – Normal Sezon – Fenerbahçe Beko 96-87 Kirolbet Baskonia
2018-19 – Normal Sezon - Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz 72 – 74 Fenerbahçe Beko
2017-18 – Playoff - Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz 83 – 92 Fenerbahçe Doğuş
2017-18 – Playoff - Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz 88 – 83 FenerbahÇe Doğuş
2017-18 – Playoff - Fenerbahçe Doğuş 95 – 89 Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz
2017-18 – Playoff - Fenerbahçe Doğuş 82 – 73 Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz
2017-18 - Normal Sezon - Fenerbahçe Doğuş 79 – 74 Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz
2017-18 – Normal Sezon - Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz 69 – 83 Fenerbahce Doğuş
2016-17 -  Normal Sezon – Fenerbahçe 74 – 79 Baskonia Vitoria Gasteiz
2016-17 – Normal Sezon - Baskonia Vitoria Gasteiz 86 – 52 Fenerbahçe
2015-16 - Final Four – Fenerbahçe 88 – 77 Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz
2014-15 - Top 16 - Laboral Kutxa Vitoria 93 – 76 Fenerbahçe Ülker
2014-15 - Top 16 - Fenerbahce Ülker 91 – 90 Laboral Kutxa Vitoria
2013-14 - Top 16 - Laboral Kutxa Vitoria 95 – 73 Fenerbahçe Ülker
2013-14 - Top 16 - Fenerbahce Ülker 98 – 64 Laboral Kutxa Vitoria
2012-13 - Top 16 - Laboral Kutxa Vitoria 87 – 67 Fenerbahçe Ülker
2012-13 - Top 16 - Fenerbahçe Ülker 75 – 97 Laboral Kutxa Vitoria
2011-12 - Normal Sezon - Caja Laboral 90 – 85 Fenerbahçe Ülker
2011-12 - Normal Sezon - Fenerbahçe Ülker 66 – 69 Caja Laboral
2008-09 - Regular Season - Fenerbahçe Ülker 69 – 81 Tau Ceramica
2008-09 – Normal Sezon Tau Ceramica 80 – 70 Fenerbahçe Ülker
2007-08 - Top 16 - Fenerbahçe Ülker 75 – 59 Tau Ceramica
2007-08 - Top 16 - Tau Ceramica 103 – 84 Fenerbahçe Ülker
 
İki takım 1998-1999 sezonunda EuroLeague’in eski formatında da ilk turda aynı grupta yer almıştı. İstanbul’daki maçı 96-75 kazanan Fenerbahçe, deplasmanda rakibine 63-57 yenilmişti.