VOLEYBOL

Eda Erdem Dündar: Yaşadığımız ve yaşattığımız gururdan dolayı çok mutluyuz

16 Ocak 2020 Perşembe 16:51

Hollanda’nın ev sahipliğinde Apeldoorn şehrinde düzenlenen 2020 CEV Tokyo Olimpiyatları Avrupa Kıta Elemeleri’nde gurur verici bir başarıya imza atarak olimpiyat vizesi alan Milli Takımımızın ve Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımımızın kaptanı Eda Erdem Dündar,  Fenerbahçe Televizyonu’nda yayınlanan 14/16 programına konuk oldu.

Yaptığı açıklamalarda 7’den 70’e herkesi gururlandıran bir başarıya imza attıklarının altını çizen Kaptan, bu başarının hem kendilerine hem de Türk halkına yaşattığı mutluluğu da paylaştı. Kadın sporcular olarak Türk kadınına fırsat verildiğinde neler yapabileceğini de gösterdiklerinden söz ede Eda Erdem Dündar, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda milli takım gıyabında gerçekleştirilen çiçek takdiminin onur verici olduğunu dile getirdi.

Biz çok büyük bir iş başardık

“Sanki rüyada gibiyiz diyebilirim. Hepimizin bunun olabileceğine inancı tamdı ama çok zor olacaktı ve bunun farkındaydık. Nitekim bizim için çok zor oldu, belki de bu yüzden çok duygu doluyuz, mutluyuz, gururluyuz. Çünkü burada çok büyük bir emek var. Çok uzun zamandır verilen çabalar var ve bunun sonucunda 2020 Tokyo Olimpiyatları’na gidiyoruz. Bu hem bizler hem kadın voleybolu hem de ülkemiz adına çok önemli şey. Bizler bunu da başardığımız için çok gururluyuz. Çok güzel tepkiler alıyoruz ve başardığımız işin ne kadar büyük olduğunu yeni yeni idrak edebiliyoruz. Çünkü turnuva bittiği anda büyük bir yorgunluk, büyük bir adrenalin patlaması yaşıyorduk.  Ağlıyorduk, gülüyorduk ve birçok duyguyu bir arada yaşıyorduk. Biz çok büyük bir şey başardık. Şu an için olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek tek takım sporuyuz. İnşallah basketbol takımımız da bizimle gelirse çok mutlu oluruz.”

Bu bayrak altında mücadele etmekten büyük bir onur duyuyoruz

“Özellikle sosyal medyadan çok ciddi destek vardı. Bu destekler bizi çok mutlu ediyor, çünkü çok fazla mesai harcıyoruz, çok fazla fedakarlıklar yapıyoruz ama günün sonunda biz bu sporu, bu işi seve seve ve ülkemiz adına yapıyoruz. Bu bayrak altında mücadele etmekten büyük bir onur duyuyoruz. Ülke gündeminin çok yoğun olmamasıyla beraber bu gelen başarı çok büyük ilgi gördü ve maçların da şifresiz kanalda yayımlanması, hafta sonuna denk gelmesi vs. ülkenin de ilgisini çekti diyebilirim. Biliyorsunuz başarı geldikçe de kenetlenmeyi iyi becerebiliyoruz. Sosyal medyayı açıp baktığımızda sürekli bizlerden biri var, sürekli bize gelen tebrik mesajları var ve bunu başardığımız için çok mutluyuz. Ama biz bunun için gerçekten çok çabaladık. Kazıya kazıya ‘A Milli Kadın Voleybol Takımı’ diye diye, başarılarımızla insanların diline kendimizi yerleştirdik.”

Kadınlara fırsat verildiğinde neler yapılabileceğini dünyaya gösterdik

“Biz, çok renkli ve değişik karakterlerden kurulu bir takımız. O yüzden hepimizin bu takımda bir görevi var.  Biz de bunun bilincindeyiz ve her birimiz kız ve erkek çocuklarına, yeni nesle birer rol modeliz. Bununla birlikte Türk kadınını temsil ediyoruz. Nitekim bu bilinçle de görevimizi yapıyoruz. Birçoğumuzdan çok farklı hikayeler yakalayıp kendilerine örnek alabilecek takımız. Biz sahada insanlara vazgeçmemeyi, pes etmemeyi, istediğiniz zaman neler başarabileceğinizi göstermeye çalışıyoruz. Bence o yüzden çok seviliyoruz. Sadece ülkemizde değil, Tokyo elemelerini oynarken Avrupa Voleybol Federasyonu olsun, diğer takımlar olsun, o kadar güzel geri dönüşler aldık ki ‘siz gerçekten mücadeleyi asla bırakmıyorsunuz, çok farklı bir takımsınız’ dediler. Bizler de bunun bilincinde hareket ediyoruz ki yeni nesle iyi örnek olabilelim. Her zaman şunu dile getiriyorum; evet, son yıllarda kadın-erkek eşitliği konusunda ciddi adımlar atılıyor, kulübümüzün de HeForShe projesi var, artık bu farkındalığı yaratmamız gerektiğine inanıyorum. Biz de bu bölümde üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğimize inanıyoruz ve bu bilinçle hareket ediyoruz. İnanıyorum ki kadınlara fırsat verildiğinde bilimde, sanatta, sporda yani her alanda bizler gücümüzü daha fazla ortaya koyacağız diye düşünüyorum.”

Türk halkından ve özellikle de medyadan bu kadar ilgi görmek hoşumuza gitti

“Evet, harika bir karşılama töreni oldu. Bize öncesinde söylemişlerdi ama bu kadar büyük olacağını düşünmemiştik. Dönüş uçağında sürpriz bir pasta ile karşılandık. Türkiye’ye indiğimizde de çok uzun zaman canlı yayınlarda kaldık. Bunu başardığımız için çok sevinçliyiz. Ülke tarihinde çok fazla olan bir şey değil, biz de çok şaşırdık ama başardığımız şey çok büyük. Ülke olarak da ihtiyacımız olan bir şeydi. O yüzden bence biz bunu hak ettik. Türk halkından ve özellikle de medyadan bu kadar ilgi ve alaka görmek hoşumuza da gitti. Tokyo’da kürsü için oynamak istiyoruz, hedefimiz yüksek. Bir madalya olursa ‘nasıl karşılanırız’, ‘Türkiye’de durum nasıl olur’ diye de düşünmüyor değiliz.”

Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda unutamayacağım bir anım oldu

“Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’ndaki organizasyon da benim için sürpriz oldu. Zaten basketbol maçlarını takip etmeyi çok seviyorum, o gün de maça gidecektim. Öncesinde böyle bir haber gelince hem çok şaşırdım hem de çok mutlu oldum. Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’na gittiğim zaman o atmosfere bayılıyorum. Basketbolcuları da her zaman gıptayla izliyorum, çünkü seyirci inanılmaz güzel. O gün sağ olsun kaptan Melih, bana çiçek verip tebrik etti. Kulübüm, benim gıyabımda Filenin Sultanlarını onore etti. Çok duygulandım diyebilirim, çok hoşuma gitti. Burada emeği olan başta Başkanımız Ali Koç’a, Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt’a, basketbol şubesine ve medyaya çok teşekkür ederim. Unutamayacağım bir anı oldu.”

Fenerbahçe Opet’teki takım arkadaşlarım da heyecanımıza ortak oldu

"Tabii Fenerbahçe Opet’teki takım arkadaşlarım da çok heyecanlanmıştı. Hepsi beni özlemiş, ben de onları çok özlemişim. Takıma katıldığımda antrenörümüz de bizlere çiçek takdim etti, güzel bir konuşma yaptı. Kızlarla maçları konuştuk. Tekrardan bir araya geldik. Milli takım arasından sonra kulübe gelince ‘burayı çok özlemişim’ dedim açıkçası.”

Ortadan servis kullandığımda sahayı daha geniş görüyorum

(Etkili servis) Topu çevirme ritüelime bu yaz başladım. Dönem dönem değişiyordu. Çizginin dışına çıktığım zaman konsantre olup atacağım yere top nasıl göndereceğimi düşünüyorum ve bunun bana fayda sağladığını düşünüyorum. Sırrı nedir diye sorarsan, çok fazla çalışmak diyebilirim. Topa ne kadar sert vurduğun ziyade topla nerede buluştuğun önemli. Bu turnuvada da servis atarken yerimi değiştirdim. Işıklardan topu göremiyordum. Sahanın ortasından atmaya başladım ve ilk defa saha ortasından servis kullandım. Sahayı daha geniş çerçevede gördüğümü fark ettim ve bu sezon aynı şekilde devam etmeyi düşünüyorum.

Fiziksel yetenek ve iyi pas, tek ayak smaçı getiriyor

(Tek ayak smaç) İsmail Şahin beni voleybola başlatan kişi. Benim orta oyuncu olarak kariyerime devam etmem konusunda çok ısrar etti. Başta ne kadar köşe oyuncusu olarak oynamak istesem de ortada daha faydalı olacağımı söyledi. Her geçen zamanda kendisini daha iyi anlıyorum. Herhalde tek ayaktaki yeteneğimi gördü. Zor bir şey ama biraz fiziksel yetenek ve daha doğrusu hız ve kol çabukluğuna bağlı, tabi iyi pas gelirse topa vurabilirsiniz. Naz ile bu turnuvada çok iyi anlaştık. Almanya maçında da tek ayak pası var, Avrupa Federasyonu da bunu birinci smaç olarak seçmiş. Buradan Naz’a da teşekkür ediyorum. Tek ayağın sırrı pasörle geliyor. Bu takım oyunu. Ben de bu durumdan keyif alıyorum.

Takımda herkes birbirini yükseltiyor

2020 çok güzel başladı. Mutlu ve gururluyum. Takımda herkes birbirini yükseltiyor. Federasyon çok ilgili. Başkan, menajer, antrenör, staff… Bize sadece oynamak geliyor. Simge inanılmazdı. Meryem Polonya maçını getirdi. Takım olarak çok iyi mücadele ediyoruz.  Ben de takıma katkı veriyorsam, ödül alıyorsam,  kazanmakla birlikte bizi mutlu ediyor.

İkinci yarıya THY maçını kazanarak başlamak istiyoruz

Lige uzun bir ara verildi. Aç bir şekilde lige dönmemiz gerekiyor. Sahada mücadele eden hırslı bir takım sağlamaya çalışıyoruz. Sıkı çalışıyoruz. Kızlarda bizim yokluğumuzda iyi çalışmışlar ve herkes birbirini özlemiş. İkinci yarıya iyi başlamak istiyoruz. İlk devredeki THY maçını 3-2 kazanmıştık, hedefimiz maça iyi başlayıp, iyi bitirmek istiyoruz.

Şampiyonlar Ligi kupası hasretimizi bu sezon sonlandırmak istiyoruz

Bu sene Şampiyonlar ligi daha zor. Rakipler güçlü isimleri transfer etti. İtalya takımları kadrolarını güçlendirdi. VakıfBank, Eczacıbaşı var. Bu sene finalde olmak ve o kupa hasretini sonlandırmak istiyoruz. Hedefimiz grubu lider tamamlamak.  Takım olarak her geçen gün daha iyi oynuyoruz. Yarın güzel başlayalım ve Şampiyonlar Ligi’ne de galibiyetle devam edelim.

Futbol aşığı bir insandım. Voleybola başlamadan da basketbolcu olmak hayalim vardı. Voleybolda 20. yılımdayım ve iyi ki voleybolcu olmuşum diyorum. Ne güzel şeyleri konuşuyoruz.

Öte yandan Kaptan, takım arkadaşları tarafından kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı. 

Fotoğraflar: Ahmet Hopyar

Basın Fotoğrafları