SÖZDE ŞİKE DAVASI

Kulüp Avukatımız Naim Karakaya Fenerbahçe Kumpası Davası’nın 13. duruşma periyodunu değerlendirdi

27 Eylül 2019 Cuma 23:19

Fenerbahçe Kumpası Davası’nın 20 iş günü süren 13. duruşma periyodunun Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu’nda sona ermesinin ve ara kararın açıklamasının ardından Kulüp Avukatımız Naim Karakaya resmi sitemize değerlendirmelerde bulundu.
 
Sanıkların tamamına yakını terör örgütü üyeliğinin yanı sıra, hukuka aykırı arama, gözaltı, iletişimin denetlenmesi, iftira gibi suçlarla da suçlandıklarını ifade eden Karakaya, “Şubat 2017’den beri süren yargılamada Eylül ayının başından sonuna kadar devam eden bir yargılamanın bugün son günüydü. Bir diğer ifadeyle 4 hafta, 20 iş günü boyunca kesintisiz süren 13.celseyi geride bıraktık. Fenerbahçe kumpasında önemli rolü olan, 3 Temmuz 2011 sözde şike soruşturmasında günün İstanbul emniyeti organize şube amir ve müdürü ile medya ve adliye ayaklarında kilit isimlerin sorguları yapıldı. Sanıkların tamamına yakını terör örgütü üyeliğinin yanı sıra, hukuka aykırı arama, gözaltı, iletişimin denetlenmesi, iftira gibi suçlarla da suçlanmaktalar.” şeklinde konuştu.
 
Mahkemenin tavrının önemli olduğunu vurgulayan Naim Karakaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“107 sanıklı bu dosyada geldiğimiz aşama, Fenerbahçe camiamız için sevindiricidir. Bu celsede dinlenen ve çapraz sorgusu tamamlanan sanık sayısı 18 kişi olup bugün itibariyle dinlenen sanık sayısı 88 kişiye ulaşmış vaziyettedir. Ancak belirtmek gerekir ki hâlihazırda aralarında Fethullah Gülen, İhsan Kalkavan, Ekrem Dumanlı, Av. Halil İbrahim Koca, Av. Cemalettin Mutlu’nun da olduğu 14 sanık halen firari durumdadır. Mahkeme, yurt dışında olduğu anlaşılan bazı sanıklar için kırmızı bülten çıkarılmasına da karar verilmiştir. Haklarında yakalama kararı olan firari sanıkların sayısını göz önünde bulundurduğumuzda esasen sorgulanacak şu aşamada sadece üç sanığın savunmasının kaldığını görmekteyiz, bu sanıklar için de mahkeme sorguları için yakalama emri çıkarmıştır. Sanık sayısının neredeyse tamamına yakınının sorgulanmasına ulaşmamızda öncelikle bir aylık duruşmayı bizim talebimize uygun olarak kabul edip uygulayan mahkemenin tavrı önemlidir. Sorguları yapılan tüm sanıklara, kulübümüz ve süreçte hukuksuz şekilde mağdur edilen yöneticilerimiz adına doğrudan sorular sorulmuş, delil toplama taleplerinde bulunulmuştur.”
 
Tahliye kararlarına Fenerbahçe Spor Kulübü olarak itiraz edeceklerini söyleyen Karakaya, “Cumhuriyet savcısı tüm sanıkların tutukluluğunun devamını talep ederken, mahkeme 7 sanık için tutukluluk halinin devamına karar verirken 4 sanık için suçluluğuna ilişkin somut delillere rağmen tutukluluk süresinin üç buçuk yıla ulaşması ve davanın uzayacağı anlaşıldığından tahliye kararı vermiştir, ancak bu sanıklar için yurtdışı çıkış yasağı getirmiştir Bu tahliye kararlarına Fenerbahçe kulübü olarak itiraz edeceğiz, savcılığın da tahliyelere itiraz edeceği düşünülmektedir. Mahkeme, talebimiz üzerine kumpas tespitlerine açıkça yer veren Ergenekon davası hükmünün mahkemesinden istenmesine, 3 Temmuz 2011 sözde şike dosyasındaki verilen ve halen temyiz incelemesinde bulunan kararının da sonuçlanıp sonuçlanmadığının Yargıtay’dan sorulmasına karar vermiştir. Bazı delil toplama taleplerinin kabulüne, tanıkların dinlenmesine ve sair eksiklerin giderilmesine karar verilmiştir.” dedi.
 
14. celsenin 6-17 Ocak 2020 tarihleri arasında yapılacağını belirten Naim Karakaya, “Önümüzdeki celse olacak olan 14.celsede beklediğimiz gelişmeler; şikayetçi-mağdur ve tanıkların dinlenmesi olacaktır. Diğer bir ifade ile sanık savunmaları tamamlandıktan sonra yargılamanın savcının davanın sonucu hakkındaki görüşünü alıp sanıkların son sorgularıyla tamamlayacaktır. Mahkemenin 14. celsesi 6-17 Ocak 2020 tarihleri arasında 10 iş günü olarak yapılacaktır. Biz 3 Temmuz 2020’den önce bu dava için Ağır Ceza Mahkemesi’nde hüküm verileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.