KULÜP

Başkanımız Ali Y. Koç: Türk futbolu açısından hepimizin yolu açık, şansı bol olsun

21 Haziran 2022 Salı 17:43

Başkanımız Ali Y. Koç, Kulüpler Birliği Vakfı’nın bugün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’nda Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığına seçildi.
 
Genel kurulun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkanımız, “Şahsım, kulübüm, diğer tüm kulüpler adına, Türk futbolu adına içeride de yaptığımız teşekkürü sizlerin huzurunuzda da Sayın Ağaoğlu’na yapmak istiyorum. Zira zaten hepimizin işleri ve stresi yoğun, hem kendi işlerimiz hem takımımızın günlük işleri bir de bunun üzerine skorlar eklenince çok dinamik bir hayatta yaşıyoruz. Dolayısıyla tüm bunların üzerine kulüplerin başkanı olmak, kulüplerin ihtiyaçlarını karşılayacak, sorunlarını giderecek bir pozisyona gelmek bayağı bir yük teşkil ediyor. Ama Sayın Ağaoğlu az önce de ifade ettiği gibi bana göre tarihin en garip sezonunda Kulüpler Birliği başkanlığı yaptı ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki her zaman bizim adımıza bütün kulüplerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde pozisyon aldı. Ben de içeride dedim, ‘Herhangi bir üyemiz, başkanınızın kendi kulübünün çıkarları adına çalıştığı konusunda zerre kadar şüpheniz olursa lütfen en ağır eleştiriyi, ikazı yapın.’ diye.  Burada da hiç böyle bir durum olmadı, sağ olsun hepimizin adına pek çok kez gitti, geldi. Ağır bir yük taşıdı. Dediğim gibi bu garip ortam içinde çıtayı çok çok yükseltti. O yüzden hepimiz canıgönülden kendisine içeride tebriklerimizi sunduk. Bir sene uzun bir süre değil ama çok büyük bir yük. O yüzden bir kez daha teşekkür ediyorum. İnşallah yeni Yönetim Kurulumuz ki Yönetim Kurulumuzda Sayın Ağaoğlu da olmayı kabul etti. Sağ olsun. İnşallah yeni Yönetim Kurulumuz en üst seviyeye konan çıtayı yeni federasyonumuzla beraber daha da yükseklere çıkartır. En azından bu seviyede tutabilir. O yüzden Allah yardımcımız olsun, diyorum.  Türk futbolunun sorunları hepinizin bildiği gibi her geçen gün daha da kronikleşiyor. Bununla beraber ben şahsen toplantıya katılmadım. Ama yeni federasyonumuza Sayın Ağaoğlu bizi temsilen gitti. Dediği gibi ilk iki üç günde sergilenen performans gelecek için umut vadediyor. Ve bu yeni federasyonun kulüpleri sanki biraz daha dinleyecekmiş gibi, kulüplerin ihtiyaçları için kendini pozisyonlandırmış gibi bir yaklaşımı var, bir irade var. Bu bizim için çok çok önemli. Çünkü geçmiş federasyonla ne kadar temaslarımız olsa da önemli konularda arpa boyu kadar yol alamıyorduk. Kulüplerin ihtiyaçları, arzuları, talepleri hep dinleniyordu, sağ olsunlar ama bir şekilde mesafe kat edemiyorduk. Şu iki üç günde kat edilen mesafe bile kendi içinde çok çok önemli.   Dolayısıyla Türk futbolu açısından hepimizin yolu açık, şansı bol olsun. Teşekkür ediyoruz, sağ olun, var olun.” dedi.
 
Yayın ihalesi ile ilgili soru üzerine Başkanımız, “Şu ortamda en iyisini alsa bile bizim hak ettiğimizin çok gerisinde.  Bu da bu mevcut federasyonun yarattığı bir sorun değil. Yeni Spor Yasası var. Bize büyük sorumluluklar yükleniyor. Bütçeyi tutturamadığımız takdirde vesaire vesaire hepsini biliyorsunuz.  Bazı konular var ki tamamen bizim dışımızda olan; covid gibi, kurlar gibi, enflasyon gibi… Ve en önemlisi de yayıncı gelirleri. Büyük kulüplerin nispeten başka gelirleri de var ama Anadolu kulüplerinin gelirlerinin %80’i, 90’ı yayıncıdan geliyor. Ve orada son 2 senedir 100’er milyon Euro indirimlere onay verildi. Kulüpler de bu işe alet edildi. Dolayısıyla Sayın Büyükekşi ve ekibinin aldığı nokta zaten en düşük nokta. İnşallah düşünceleri gerçekleşir. Yayıncıyla anlaşılacak rakam mevcut şartlarda en iyi olur, onun üstüne de başka sponsorluklar, reklam gelirleri kendilerinin de ifade ettiği gibi gelebilir. Geçen senenin rakamıyla aynı noktadayız ve Türk Lirası’nın enflasyon sebebiyle nereden nereye geldiği ortada. Yani döviz bazında baktığınız zaman çok büyük gerilemeyle karşı karşıyayız. Bizim bundan sonraki vazifemiz bugünden itibaren bir sonraki ihalenin hazırlıklarını tez zamanda yapmak, çok daha hazırlıklı olmak ve marka değerini hep beraber yükseğe çıkarmak. Yoksa bu rakamlarla Avrupa’da rekabetçi olabilmemiz pek mümkün gözükmüyor.” ifadelerini kullandı.
 
Kulüpler Birliği Başkanı olmak için nasıl karar verdiği yönündeki soruya Başkanımız, “Benim dönemimde Sayın Fikret Orman başkan oldu, Sayın Sepil oldu, Sayın Çebi oldu, Sayın Ağaoğlu oldu. Hepsinin de ne zorluklar çektiğini bizzat yaşadık. Sorumluluk alma zamanı gelmişti, onu ifade etmiştim. Sağ olsunlar kulüplerimiz de teveccüh gösterdiler, tercih yaptılar. Tek adayla girdik. Ama kimin başkan olduğu değil, bizim birlik olarak ne iş çıkarttığımız önemli.” yanıtını verdi.

Basın Fotoğrafları