KULÜP

Sevil Zeynep Becan: Genç nesillere Fenerbahçe tarihini doğru ve yeterli şekilde aktarmak istiyoruz

30 Haziran 2020 Salı 16:16

Türk sporunun temel direği hatta ve hatta dinamosu olarak ilklere imza atan Fenerbahçe, şanlı tarihi ve kupalarıyla donatılmış olan müzesini bugün itibarıyla dünyaya açtı. Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde bulunan Fenerbahçe Müzesi’nin dijital ortamda gezilmesine imkan sağlayan ‘sanal müze’ uygulaması hakkında Fenerbahçe Televizyonu’na açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Üyemiz Sevil Zeynep Becan, şu şekilde konuştu:
 
“Sanal müze fikri aslında çok eski bir fikir değil. İki ay öncesinde başladı. Pandemi sürecinde evde kaldığımız dönemde hem toplantılarımızı sanal yaptık hem de sanal geziler yaptık, konserleri izledik. ‘Bu dönemde acaba müzemizi de sanal hale getirebilir miyiz?’ diye çalışmaya başladık. Epeyce çalışmamızın sonucunda da lansmanımızı yaptık. Sanal müzemizi hizmete açtık. Bir aplikasyon var. Ücretsiz indirebilirsiniz ama sonrasında kulübümüze katkı olabilecek makul bir ücretle bir haftalığına müzemizi gezebiliyorsunuz. Aplikasyonun nasıl olduğuyla ilgili teknik detay vermek gerekirse hem IOS hem de Android işletimci altında çalışabiliyor. Kolaylıkla indirebiliyorsunuz ve istediğiniz kadar müzemizi dolaşabiliyorsunuz.
 
GENÇ NESİLLERE FENERBAHÇE TARİHİNİ OLABİLDİĞİNCE DOĞRU VE YETERLİ ŞEKİLDE AKTARMAK İSTİYORUZ
 
Fenerbahçe Kulübü bir spor kulübü olmanın ötesinde çok köklü tarihe sahip bir spor kulübü. Bu köklü tarihte de öyle noktalarımız var ki bu noktaları müzemizde çok güzel canlandırıyoruz. Özellikle genç nesillere Fenerbahçe tarihini olabildiğince doğru ve yeterli şekilde aktarmak istiyoruz. Bu şanlı tarihimizin bilincinde olsunlar, görsünler, izleyebilsinler. Kupalar, alınmış olan shiltler, kazanılan şampiyonluklar, 28 Türkiye şampiyonluğumuzun kupaları var. Bunların hepsini görebilirler. Ulu Önderimizin kulübümüze olan sempatisini biliyoruz. Onun 3 Mayıs 1918’teki ziyareti var. Bu ziyarette de defterimize yazıklarını bütün taraftarlarımızın, gelecek nesillerimizin okuyarak görmesini istiyoruz. Biz bu yazının sadeleşmiş Türkçe halini de veriyoruz. Bunun bilincinde olmalarını arzu ediyoruz. Ayrıca Ulu Önderimizin balmumu heykeli var. Bu heykelin nasıl buraya geldiğine ilişkin hikayesini de müzeyi gezerken görebilirler. İşaretlediğimiz noktalarda gezdikleri zaman gördükleri obje, kupa, bilet gibi şeylerin arkasında ne olduğunu öğrenme şansına da sahipler. İlerideki uygularımızda bunların içerisinde gelişmemiz gereken geri bildirimler gelirse, biz onları da bu aplikasyona yüklemeyi düşünüyoruz.
 
GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKANLAR, GELECEĞİNDE DE BAŞARILI OLURLAR
 
Çok heyecan verici. Özellikle Balkan Kupası, Fenerbahçe Kulübü’nün ülkemize getirdiği ilk uluslararası kupadır. Ben çocukken bunu canlı olarak yaşadım. Ne kadar büyük bir heyecan duyduğumu çok iyi hatırlıyorum. İnanın ki buradan her geçtiğimde aynı heyecanı duyuyorum. Bu heyecanı bizden sonraki nesillerin de duymasını çok arzu ediyorum. 28 Türkiye Şampiyonluğu kupalarından da bahsettik. Biliyorsunuz ki bunlarla ilgili programlar yaptık. Anlatmaya çalışıyoruz. Müzemizde en güzel halleriyle onları sergiliyoruz. Tabii ki hikayeleriyle ilgili elimizde yeterince malzeme var. Bunları da okuma şansına sahipler. Ayrıca da görebilecekler. Biletler de çok etkileyici. Eski biletler çok daha farklı. Bunları yeni nesillerin anlaması çok zor. Hatta artık karton bilet bile kalmadı ama bu biletler de çok farklı. Bir tanesi beni çok etkiliyor. Dünya Fenerbahçeli Kadınlar Günü olarak kutladığımız 20 Eylül’deki Manisa maçının bileti de var. Buradan bütün kadınlara duyurulur. İnşallah 20 Eylül’de de bu konuyu kapsamlı olarak ele alacağız. Burada efsanelerimizin de bize bıraktığı bazı objeler var. Can Bartu’nun bazı objeleri var. Efsanelerimize sahip çıkmamız lazım. Geçmişine sahip çıkanlar, geleceğinde de başarılı olurlar. Bizler de efsanelerimize sahip çıkacağız ki ileride daha fazla efsane yetiştirebilelim.”