FUTBOL

Avukatlarımız duruşmanın ilk gününü değerlendirdi

14 Ocak 2019 Pazartesi 21:38

Fenerbahçemize kumpas kuranların yargılandığı Fenerbahçe Kumpası Davası’nın 8. duruşma haftası bugün Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu’nda başlarken avukatlarımız da ilk günü değerlendirdi.

Sabah saatlerinde 'Günaydın Fenerbahçe' ardından da gün içerisinde 14/16 programında açıklamalarda bulunan Avukat Naim Karakaya  “Daha davanın istediğimiz aşamasına gelemedik. Sanık sorgularımız devam ediyor. Sanık sorgularının ardından şikayetçilerin beyanları alınacak. Ondan sonra da diğer delillerin toplanmasıyla davanın sonuna yaklaşılacak. Mahkeme bir önceki celse verdiği ara kararında sorgu yapmayan sanıkların susma hakkını kabul edecekleri yönünde bir uyarıda bulunmuştu. Bu uyarısı dolayısıyla bugün sanıklar savunma yapmaya devam ediyor. 53 sanık savunma yapmıştı. Şu anda 54. sanık savunmasını yapıyor. Toplam 107 sanığımız var. Mahkeme bugün açılışta bu hafta sonuna kadar duruşmayı burada yapacağını ifade etti. Nisan ayı başında ilk iki hafta (10 iş günü) duruşma yapacağını ifade etti ve adli tatilden önce duruşma olacağını belirtti. Adli tatilden sonraki süreçte de bir aylık süreyle duruşma yaparak davayı istenilen düzeye getireceğini ve sonlandırmaya yaklaşacağını ifade etti. Bu bizim için oldukça önemli. Bizim bu konuda taleplerimiz vardı ve bu taleplerin karşılandığını görmek bizim açımızdan sevindirici. Yargılama bu şekilde devam ediyor.” dedi.

Avukat Hazal Sağın Vural ise firari sanıklarla ilgili henüz bir gelişme yaşamadıklarına değindi ve sözlerine şu şekilde devam etti:

Naim Bey’in de söylediği gibi mahkemenin duruşma günlerini arttırmış olması bile bu duruşmaların daha hızlı ilerlemesini sağlamak yönünde bize çok avantaj sağlayacak. Beş günden on güne çıkması ya da on günden otuz güne çıkması bizim istediğimiz randımanı bize sağlayacaktır diye düşünüyoruz. 53 sanık dinlenmişti ama 109 sanık olduğunu düşündüğümüz zaman 53 de bizi iyi bir noktaya getiren sayı değil. Umuyoruz ki bu sanıklar hızlıca dinlenecek. Mahkemenin yaptığı ihtar sanıkların savunmalarını yapmaları yönünde. Özellikle de tutuklu sanıkların savunmaları yapmaları yönünde iyi bir uyarı olduğunu düşünüyoruz.  Öbür türlü yargılama çokça sürüncemede kalacaktı."

Avukat Fesih Delidere de, "8. duruşma haftamız devam ediyor. İlk başından itibaren adil ve hızlı bir yargılama olsun ve bunları gözeten bir mahkeme olsun taleplerimiz var. Mahkemede bu anlamda biraz hızlanmış gibi gözüküyor. Önümüzde daha uzun bir yol. Sanık ifadesi devam ediyor. Amacımız bir an önce adaletin tecelli etmesi, suçluların cezasını çekmesi;  bunda da mağdur olan Fenerbahçe Spor Kulübü'nün talebi doğrultusunda mağduriyetimizin tescil edilmesidir. Bunun için çalışıyoruz. Yargıtay'da da bir dosyamız var, onun da lehimize onaylanmasını bekliyoruz." dedi.

Son olarak tekrar söz alan Avukat Naim Karakaya, "Gerek Kulübümüz, gerek mensuplarının içleri rahat olsun. Gerek Kulübümüzün yaşadığı süreç, gerek yöneticilerin yaşadığı süreç, en etkili, en iyi şekilde yargısal anlamda dile getiriliyor. Bunu savunuyoruz. Buradan adaletin çıkacağına ilişkin inancımız tam. Bu mağduriyetlerin yargı yoluyla giderileceğine dair bir sonuçla çıkacağımıza eminiz." diyerek sözlerini noktaladı.

Avukatlarımız Fenerbahçe Kumpası Davası’nın 8. duruşma haftasının ilk gününü değerlendirdi

Fenerbahçe Kumpası Davası’nın 8. duruşma haftasının ilk günü sona ererken avukatlarımız Naim Karakaya ve Fesih Delidere, kısa bir değerlendirmede daha bulundu.

Avukat Naim Karakaya: Bu yargılamanın hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırılması için çaba sarf ediyoruz

“Yargılama içerisinde sanık sorguları devam ediyor. Bir önceki celse/mahkeme sanıkların sorgularını yapmaları, aksi taktirde bunu susma hakları kabul edecekleri ve yargılamaya devam edeceği yönünde bir uyarı yapmıştı. Bugün sanık sorguları devam ediyor. 53 sanık sorgusu yapılmıştı, bugün 54’üncü sanıktayız.  Toplam 107 sanığımız var, dosyanın içerisinde. 25’i tutuklu bu sanıklar içerisinde. Sorgu devam ediyor. Sorgular içerisinde yani her bir sanığın sorgusundan sonra çapraz sorgu dediğimiz aşamaya geçiyoruz ve sanıklara doğrudan sorularımızı yöneltiyoruz. Yargılamanın 5 günü Silivri’de devam edecek ve mahkeme şunu ilan etti: Bundan sonraki celseyi nisan ayında yapacağını ve iki haftada yani 10 iş günü olarak yapacağını, sonraki yargılamaları da bir sonrakini de 10 gün, ondan sonrakileri de 30’ar günlük sürelerle yapacağını ve hızlı bir şekilde davayı karara bağlamaya doğru ilerleyeceğini ifade etti. Bu bizim taleplerimiz doğrultusunda oluşmuş bir karardır. Bunu doğru buluyoruz. Biz, bu yargılamanın hızla sonuca ermesini istiyoruz çünkü ‘geçmiş adalet, adalet değildir’ mantığıyla hareket ediyoruz. Gerek Fenerbahçemizin gerek yöneticilerimizin mağdur olduğu, mağdur edildiği hukuksuz uygulamaların takipçisiyiz. Tüm Fenerbahçeliler bunun bilincinde olsunlar, en etkili şekilde bu yargılamanın hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırılması için çaba sarf ediyoruz.”

Avukat Fesih Delidere: Yargılamanın daha da hızlı gideceğini ümit ediyoruz

Mahkemenin bu hafta itibariyle hızlandığımızı söyleyebilirim. Bugün dinlenen sanığın yarın da sorgusu devam edecek. Eğer yarın yetişirse ve sorgusu biterse mahkeme tarafından biz çapraz sorgu aşamasına geçmeyi planlıyoruz, mahkeme izin verirse. Onun dışında yetişirse bir diğer sanığa da geçme durumu var. Daha sonra tefrik edilmesi gereken bazı dosyalarla ilgili talepler var, onlarla ilgili duruşma yapılacak. Cuma günü de ara karar tesis edilecek. Biz ondan sonra yargılamanın daha da hızlı gideceğini ümit ediyoruz.  Bu anlamda mahkemenin aldığı kararı da olumlu karşılıyoruz. Bundan sonra da meslektaşımın da beyan ettiği gibi biz Fenerbahçe Spor Kulübü’nün  tüm haklarını savunma noktasında takipçisi olacağız.  İnşallah bundan sonra istediğimiz gibi sonuç alacağız."

Yargıtay kararına ilişkin se konuşan Avukat Naim Karakaya, “O dava Yargıtay savcılığından geçti ve 5.Ceza Dairesi’nin önünde. Henüz bir takvim olarak bir şey ön göremiyoruz, hangi tarihte biter diye ama o davanın kısa sürede biteceğini umut ediyoruz. O davanın da hızla biteceğini ve kişilerin kumpas mağduru olduklarının tescilleneceği bir hüküm olması açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Umudumuz 2019 içerisinde o davanın sonuçlanıp bu haksızlığın tescillendirilmesidir.” dedi.

Son olarak söz alan ve firari sanıklar hakkında da bir değerlendirmede bulunan Avukat Fesih Delider, “Firari sanıklar hakkında yakalama kararı devam ediyor. Bu mahkemenin sürüncemede kalmasının bir sebebi değil zira mevcut olan sanıkların ifadeleri bittikten sonra onların yakalanması beklenmeyecek tabii ki. Daha sonra müştekilerin dinlenmesi aşamasına geçilecek ve yargılama devam edecek. Gıyabi tevkiflerin yakalaması devam edecek. Mahkeme sonuna kadar eğer yakalanmazlarsa dosyaları tefrik edilecek ve mevcut olanlarla ilgili karar verilecek. Onların dosyası da tefrikli olarak devam edecek.” diyerek sözlerini noktaladı.