FUTBOL

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal: Fenerbahçe kendisini şampiyonluğa taşıyacak bu oyunu devam ettirecek

25 Ocak 2020 Cumartesi 22:51

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal, Medipol Başakşehir galibiyetinin ardından yayıncı kuruluşa değerlendirmelerde bulundu.

Oyuncularımızın tüm oyunu disiplinli bir şekilde oynadıklarını vurgulayan Ersun Hoca, “Rakip sahada yüzde 50-55’in üzerinde oynamak, yine rakip sahada ikili mücadeleleri daha fazla kazanmak, coşkuyu maçın her dakikasında oluşturmak gerekiyor. Bugün kalite tesadüf değil. Tüm oyuncular bu kaliteyi gösteren bir tutum sergilediler. Fenerbahçe oynadığı oyunu, kendisini şampiyonluğa taşıyacak bu oyunu devam ettirecek. Hangi rakip olursa olsun bunu yapmalıyız ki özellikle de Kadıköy’de bunu çok fazlasıyla yapabiliyoruz. Ama bunu öne taşımak lazım. Daha farklı maçlara taşımak lazım. Rakibimiz ilk yarıda oynadığımız maçtan bu yana yenilmedi. Hak edilen bir galibiyetti. Oyuncuların tüm oyunu disiplinli bir şekilde oynamaları hepimizi oldukça mutlu etti.” dedi.

Elazığ’da meydana gelen ve çevre illerde hissedilen depreme ilişkin de duygularını paylaşan Ersun Yanal, “Maçı konuşuyoruz ama maç günü olmaması çok doğaldı. Doğal afet yaşadık. Ülkemizin en acı günlerinden birisi oldu. Ne olursa olsun can kaybettik. Bugün burada oynamayıp daha sonra da oynayabilirdik. Çok üzüntülüyüz. İşimizi yapıyoruz. Çıkıp gülüyoruz ama içimiz kan ağlıyor. Bu konuda Fenerbahçe elinden gelen her şeyi yapacaktır. Hatta Elazığ’a yardım için bir hazırlık maçı ya da özel maç yapıp onlara moral olarak Fenerbahçe’yi oraya götürüp destek de olabiliriz. Şu anda aklıma gelen bu. Bunu paylaşmak gerekiyor çünkü Türkiye’nin yaklaşık yüzde 75-80’i deprem bölgesinde. Bununla yaşamayı vatandaşlarımız öğrenmek zorunda. Duyarlı olmak zorundayız. Taraftarlarımız ve Fenerbahçe’nin mensupları her alanda duyarlılıklarını göstermişlerdir. 3 Temmuz’dan bu tarafa. Her konuda bu duyarlılığı gösteren büyük bir sivil toplum örgütüdür. Böyle bir camiada olduğumuz için de gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

BASIN TOPLANTISI

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal maçın ardından karşılaşmayı değerlendirdi ve soruları yanıtladı. Ersun hoca şöyle konuştu:

“Deprem olayı hepimizi derinden üzdü. Futbolun önceliğinde olmadığımız bir haftada buradaydık bugün. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralanan tüm vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemiz bu konuda gerekli önlemleri alıp, can ve mal güvenliği konusunda umarım yeni çalışmalar olur. Fenerbahçe olarak hassasiyetimizi her zaman göstereceğiz. Gerekiyorsa Elazığ’a gidip vatandaşlarımızla bir araya da gelebiliriz. Fenerbahçe’yi oraya götürüp en azından onları mutlu edebiliriz. Bu benim düşüncem.

Bugüne gelirsek yanılmıyorsam ceza sahasında 52-55 topla buluşma. Yüzde 60’a yakın topla oynama, bunun yaklaşık yüzde 55’i rakip sahada topla buluşma. Birçok pozisyon, takımımızın şampiyonluğu hak edecek bir oyun temposuyla rakibine karşı koyduğu, rakibini oynatmadan ikili mücadele konusunda da oldukça fazla sayıda kazanım elde ettiği oyun oldu. Oyuncularımı güzel oyundan dolayı tebrik ediyorum.  Böyle mücadele ettikleri sürece en büyük aday biziz. Çok uzun bir yol var. Kritik bir maçtı. Rakibimiz bir devre yenilmediler ve tekrar bize yenildiler. Bariz üstünlükten dolayı da büyük keyif aldık. Birçok zorluğa karşı bütün olarak, beraberlikle devam edeceğiz. Hiçbir engel bize müdahale edemeyecek. 

Bizim de sıkıntılarımız var ama sıkıntılarımız saha değil. Sahada kalarak, sahada gücümüzü ortaya koyarak ancak Başkanımıza ve Yönetimimize destek olabiliyoruz. Fenerbahçe her koşulda sahada kalmaya ve buna özen gösterecek. Birlikteliği sağlamalıyız. Trabzonspor maçı için önümüzde bir süre var.  Malatya-Trabzonspor maçının iptali de doğru.  Her zaman futbolumuzun gücünü kullanıp rakiplerimizi geçmeye çalışacağız. (Nwakaeme) Bizim için kimin oynadığı, kimin oynamadığı fark etmiyor. Fenerbahçe kendi işine bakıyor. Oyunumuzu güçlendirmeye çalışıyoruz. O konulardan uzağız. 

Kadromuz belli. Herkesi en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Türkiye Kupası geliyor. Zorlu maçlarımız var. Herkes forma alacak. Bir hafta önce kaptanımız sahadaydı ve sahada kaldı. Bundan sonra da oynayacak. Tüm oyuncularımızı en verimli şekilde kullanacağız.

(Ferdi Kadıoğlu’na ilişkin sorulan soru üzerine) “Özellikle büyük takımlarda genç oyuncuları kazanmak ve onları kalıcı hale getirmek oldukça zor. Hem şampiyonluğa oynayacaksınız hem genç oyuncuyu kazanacaksınız. Ferdi ile diyaloğumuz çok iyi. Ona nasıl bir yol çizmesi gerektiği konusunda oldukça fazla destek oluyoruz. Çok beğendiğim, yeteneklerini geliştirmek için çok iyi konsantre olmuş bir kişiliğe sahip. Acele etmeyin, birçok şey duyuyorum. Oluyor. Ferdi problem çözmeyi de öğrenecek. Daha da gelişecek. Acelemiz yok. Gayet de verimli şekilde kullanıyoruz. Herkes 11’e odaklanıyor. Sadece 11 değil; bu takımda sonradan oyuna giren oyuncular da var. Dinlenecek, bekleyecek, başka oyuncuları kullanacak zaman süreci var. Neden insanlar 1’e bakıyor? Bak her maçta oynuyor. Deniz de oynuyor. Emre her maçta oynadı. Yine oynayacak. Bir problem yok. Onun Fenerbahçe gibi takımlarda üstün oynadığı, baskılı oynadığı ve genellikle problem çözmeye yönelik eylemlerin olduğu yerlerde bu oyuncuların kaybolmaması gerekiyor. Çözülen problemi çok rahat oynayabiliyor. Bugün Max problemi çözdü. Yine aynı şekilde problemi çözebilecek yetenekleri de var Ferdi’nin. Ama bunu kullanmak ve oynamak bir sürece bağlı. Çok iyi geliyor. Bunu kullanacak ve yapacak. Fenerbahçe için önemli bir değer olacak. Eleştirilere saygı duyuyorum. Herkes bir şeyler söylüyor. Ama hayatlarında hiç oyuncu kazandırmamış adam hikaye yazıyor. Boş verin, biz ne yaptığımızı biliyoruz.”

“Jailson, sezon başından beri özel bir performans sergiliyor. 6 maç sonrasında 7. maça çıktığımızda bireysel hatalardan yediğimiz gol oranımız yüzde 60’tı. Yani yediğimiz 10 golün 6’sı bireysel hatalardan kaynaklandı. Bunu da savunma oyuncularımız yapmıştı. Jailson’ı bu bölgede oynaması için ikna etmek ve kanalize etmek gerekiyordu. Şu anda çok motive. Bu mevkide oynamayı içselleştirdi. Yetenekleri buna çok uygun. Gün geçtikçe daha da iyi olacak. Önemli bir oyuncuyu performans olarak da geleceğe hazırlamış olacak.  Biz çok hızlı ve acele hareket etmemiz gerektiği için bu talepleri getiriyoruz. Yoksa elimizde geliştireceğimiz oyuncular var ama buna zaman yok. Hemen şampiyon olmamız gerekiyor. Buna zaman tanımıyoruz. Hem buna zaman tanımayacağız hem genç oyuncu yetiştireceğiz gibi mucizeleri yaratmak ve yapmak pek de kolay bir şey değil. Altını kalın bir şekilde çizerek söyleyeyim; Fenerbahçe’de yetenekli oyuncular var. Doğru karakterli ve iyi oyuncular. Eksiklerimiz var. Bu eksikleri içeriden desteklemeye çalışıyoruz. Bu eksikleri giderdiğimizde çok daha farklı bir tablonun ortaya çıkacağını hep beraber de göreceğiz.”

“Çocuk daha kadroya girmiyordu. İlk defa da Giresun’da ben oynattım. Yavaş yavaş o da giriyor. Deniz’i aldık. Birçok oyuncumuz yeni. Evet, performansımız Tolga sakattı, kapının önüne bırakmışlar çocuğu, sağ olsun Başkanımız ve biz sahip çıktık ve Amerikalar, büyük bir macerayla adamı tekrar futbola döndürdük. Sağ olsun o da oynuyor. Çok süre almayan oyuncularımızın yeni oyuncularımız var. Bu takım, yavaş yavaş takım olma yolunda emin adımlar attı. Bu galibiyetler takım olma konusunda önemli bir aşama. Sanıyorum Max Kruse de bu performansını giderek arttıracaktır. Çünkü bir problem yaşadı, onunla ilgili de tabii bir maç oynamadığında biz zaten hazırız, malzemeler de hazır, mermiler takılmış, hemen ateş etmeyi seviyoruz. Bunu doğal karşılıyorum. Ben bunu mecazi bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bugün oynadı ve iyi performans sergiledi. Futbol böyle bir şey. Kaybettiğimiz zaman haksızsınız, kazandığınızda haklısınız. Ama önümüzde çok uzun bir süreç var.  Kupa maçlarımız var, lig var ve elimizde bir kadro var. Yönetimimiz, başkanımız başta olmak üzere net açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalarla birlikte mücadele de her tarafta devam ediyor. Fenerbahçe’nin bu mücadelesine örnek bir katkıda bulunmak sadece bizim için sahada gerçekleşecek olan bir şeydir. Umarım o da gerçekleşir. Nitelikli bir takım, keyif veren bir takım olmak, taraftarımızın beğendiği, sevdiği, hoşlandığı ve destek olmak için yanıp tutuştuğu oyun da gelirse ve geldiğinde de zaten ilgiyi ve alakayı biz hep beraber hissediyoruz. Teşekkür ederim, büyük güç katıyorlar. Bu böyle devam edecek. Çok güçlü takımlar var.  Sürpriz takımlar var. 1 puan öne geçtik,  2 puan öne geçtik, 1 maç kazandık diye bitmiyor. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Max Kruse’de de, diğer oyuncularda da.”

“Tolga her mevkide oynayabilen bir oyuncu. Baktığınız zaman kadroda her iki yönü de oynayabilecek oyunculara ihtiyaç olduğunda bunu daha sertleşerek oynayacak oyuncuya ihtiyaç olduğunda Tolga’yı her yerde kullanıyorum. Sağ olsun o da hiç itiraz etmeden her mevkide oynamak için sonuna kadar mücadelesini veriyor. Tamamen buna bağlı. Özellikle ofansif ve defansif yönü, iki yönü birlikte kullanacağımız maçlardaki Tolga’yı daha net kullanıyoruz, orada. O da performansını çok iyi taşıyor.”

“Yaptığımız çalışmalar bu hafta büyük bir ihtimalle pazartesi ya da salı Başkanımızın önderliğinde yapılacak bir toplantı olur. Çalışılıyor. İsim vermeden söyleyeyim; ihtiyacımız olan katkıyı mutlaka yapmak istiyoruz ama bunu imkanların ve şartların, koşulların iyileştirilmesinde ancak yapıyoruz. Bildiğiniz üzere müracaatlar var, girişimler var. Umarım bunlar yapılır. İstediğimizi alırız ama dünyanın sonu değil. Biz de çıkıp her türlü mücadeleyi yapmaya hazırız, yapıyoruz da. Birlikteyiz. Takım olarak da takımdaşlığımız iyi. Yönetimimize de destek oluyoruz, onlar da sağ olsunlar bize destek oluyorlar. El birliğiyle bu işi götüreceğiz. Biz önümüze ve sahadaki işimize odaklandık.”