BASKETBOL

Namağlup şampiyonluğun öyküsünü anlattılar

12 Mayıs 2021 Çarşamba 17:16

Fenerbahçe Öznur Kablo Kadın Basketbol Takımımızın Başantrenörü Victor Lapena ile Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit, Fenerbahçe Televizyonu’nda yayınlanan “Güncel” programına konuk oldu ve şampiyonluğun öyküsünü anlattı. Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde 33’te 33 yaparak, şampiyonluğa uzanılan sezonun hikayesinin anlatıldığı programdan derlediklerimiz;
 
Başantrenörümüz Victor Lapena: İyi basketbol oynadık, kazandık

"Dün zor bir gündü. Kazandığımızda şampiyon oluyorduk ama kaybettiğimizde seri uzuyordu. İşi başından sıkı tuttuk. İyi basketbol oynadık, kazandık ve sonuçtan memnunum."
 
Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit: Namağlup şampiyon olmak bizi inanılmaz mutlu etti

"Hocayla aynı duyguları paylaşıyorum. Aynı zamanda ben işin idari kısmında da olduğum için oyuncuların ülkelerine dönmek için sabırsızlandıklarını biliyorum. Eğer kazayla bir maç kaybetmiş olsaydık, çünkü rakipten (Galatasaray) çok üstün olduğumuz belliydi. Namağlup şampiyon olmak bizi inanılmaz mutlu etti."

Başantrenörümüz Victor Lapena: Tüm oyuncularımdan çok memnunum

"Metin bey, Arzu hanım, ben ve yardımcılarım kadroları tüm oyuncuların özelliklerini değerlendirerek yapıyoruz. İzleyiciler, sayılara ve skora bakıyor olabilir ama takımda çok önemli rol alan birçok oyuncumuz var. Onlarda görevlerini çok iyi yaptı. Alina ve Kayla skor yükünü taşıdı ama onunda özellikle Kia Vaughn ve Kiah Stokes ciddi savunma yaparak takıma katkı sağladı. Tüm oyuncularımdan çok memnunum."
 
Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit: Biz oyuncuları transfer ederken, oyuncu özelliklerinden önce karakterlerine bakıyoruz
 
"Sanırım benim işim biraz daha zordu. Bu sene çok zor bir sezon geçirdik. Takımda covid geçirmeyen kimse kalmadı. Riskli süreçti, oyuncularımızın en sağlıklı şekilde sahaya gelmelerini sağlamaya çalıştık. Aynı zamanda maçlar devam ediyordu. Türkiye ligi için kadromuz derin olduğu için eksiklikleri fazla hissetmedik ama yıprandığımız ve zorlandığımız maçlar oldu. O yüzden bu sezon namağlup şampiyon olmak ekstra önem taşıyor. Biz oyuncuları transfer ederken, oyuncu özelliklerinden önce karakterlerine bakıyoruz. Düzgün ve iyi karakterli sporcularla çalıştık. Pandemi sürecinde hiçbir şeyi sorun etmeden mümkün olduğu en kısa sürede sahaya dönerek, takıma katkı vermeye çalıştılar. Böyle bir sezon geride kaldı. Hepsine teşekkür ediyorum."
 
 Başantrenörümüz Victor Lapena: Çok çalıştık
 
"Normal sezonda namağlup olmak daha zordur. 26 maç var. Play off serisinde takım daha konsantre ve namağlup olmayı başarmak daha kolay. Çok çalıştık. Maçlardan hemen sonra eksiklerimizin üzerine çalıştık ve oyuncuların gelişimi üzerinde durduk. 10 maç üst üste kazandıktan sonra ‘tamam, oldu’ diyebilirdim ama hiç demedim. Benim için hiçbir şey yeterli değil, her zaman daha iyisini istiyorum."

Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit: Kupayı kaldırınca, yaşadığınız bütün zorluklara değiyor

"Yakınlarım da biliyor, ben çok iyi bir Fenerbahçeliyim. Yıllarca bu takımın formasını giydim ve çok şampiyonluk gördüm. Aidiyet duygum çok yüksek. Kulübümü çok seviyorum ve her gün daha fazla nasıl layık olabilirimi düşünüyorum. Bunu yürekten söylüyorum. Toparlayıcı bir yapım var. Başkanımızı inanılmaz seviyorum. Başkanımıza layık olmak benim için en önemli şeylerden biri. Her şeyin en iyisini hak ediyor. Başkanlığında nice sayısız şampiyonluk göreceğimizi biliyorum. Hep bu motto ile çalışmalarıma devam ettim. Şube Yöneticimiz Metin Sipahioğlu bize inanılmaz destek oluyor. Yönetim tarafından çok destek görüyorum. Açık kalpli bir ilişkimiz var. Koç ile çok uyumlu çalışıyoruz. Ekip olarak, tüm çalışanlar çok mutlu. Çok zor anlarımız oldu ama değdi. Kupayı kaldırınca, yaşadığınız bütün zorluklara değiyor. Final bizim için biraz kolay oldu diyebiliriz."
 
Başantrenörümüz Victor Lapena: Süreci iyi yönettik

"Sezon içinde hep farklı planlarımız oldu. Covidden dolayı eksik oyuncularla oynamak zorunda kaldık ama oyuncularım hep iyi reaksiyon verdi. Bir keresinde 4 ana, iki genç oyuncuyla maçı oynayıp kazanmıştık. Bu süreçleri iyi şekilde yönettik. Finalde ise rakibimiz art arda maçlar oynayıp form yakalarken biz 20 gündür maç yapmıyorduk, tek kaybımız oydu.

Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit: Her şeye rağmen Avrupa üçüncüsü olmanın kolay bir şey olduğunu düşünmüyorum

"Final-Four’un evimizde olmasına karar verildikten sonra bazı sporcularımızın Covid-19 olduğu gerçeğiyle karşılaştık ve bunlar bizim en önemli oyuncularımızdı. Dört tane yabancı oyuncumuz, öyle söyleyebilirim. UMMC Ekaterinburg gerçekten güçlü bir takım ve bütçe olarak bizim çok çok üstümüzdeler. Ancak böyle şeylerin bizim için önemi yok. Biz iyi basketbol oynayan bir takımız. Biz o maçı kazanabileceğimize inanıyorduk ama böyle bir şeyler karşılaşınca (Covid) zor oldu. Turnuvadan bir iki gün önce takım olarak birlikte olma fırsatı bulabildik. Ve Ekaterinburg maçını da çok başa baş oynadık. Çok karakterli bir oyun sergileyerek kaybettik. Bir turnuvada en zor maçlar üçüncülük-dördüncülük maçı derler. O üçüncülük-dördüncülük maçlarında o madalyayı kazanmak çok zordur. Biz, tekrar motive olduk ve Başkanımızın bundan çok etkisi oldu, çok destekledi. Takımımızın Avrupa üçüncüsü olması konusunda da bizi çok destekledi. Hatta Ekateriburg maçından sonra soyunma odasında gözyaşlarımızı gördü ve ‘o gözyaşlarınızın bir damlasına dünyaları değişmem’ dedi. Çok duygulandırdı bizleri ve kızlarımız da Başkanımız için oynadı ve Avrupa üçüncüsü olduk. Her şeye rağmen Avrupa üçüncüsü olmanın kolay bir şey olduğunu düşünmüyorum."

Başantrenörümüz Victor Lapena: Takımımla gurur duyuyorum, çok iyi mücadele ettiler
 
"Covid-19’dan döndükten sonra bir maç oynamak ne kadar zordur, burada Galatasaray örneğini vermek istiyorum; Galatasaray takımı Covid-19’dan döndükten sonra Nesibe Aydın ile lig play-off yarı finallindeki ilk maçını kendi evinde kaybetti. Sonra ikinci maçı kazandı ama üçüncü maçı kaybetti. Yani takım olarak tekrar toparlanıp oralarda oynayabilmek kolay değil. Ve inanın benim hiç vaktim yoktu hazırlanmak için. Sadece en önemli oyuncularım Covid-19’dan döndü ve sahaya geldi, bir iki gün içerisinde de maçları oynamak zorunda kaldık. Ve son toplara kaldı. Takımımla gurur duyuyorum, çok iyi mücadele ettiler.  Avrupa üçüncüsü olmak da çok önemliydi. Benim takımım her zaman mücadeleci ve rekabeti seven bir takım. Onu da gösterdiler, üçüncülük madalyamızı aldık."
 
 Başantrenörümüz Victor Lapena: Unutulmayacak bir sezondu
 
"Bana maç sormayın çünkü bu sezon unutulmayacak bir sezondu. Covid-19’dan dolayı sürekli bir kriz çözmemiz gerekiyordu. Bu sezonla ilgili hep o anları hatırlayacağım. Ama bir fırsatını bulup hayatı konuştuğumuz, beynimizi rahatlattığımız anları da çok güzel hatırlayacağım. Tabii Prag’ta oynadığımız Bubble’ı da hiç unutmayacağım ve kesinlikle buradaki final serisi unutulmayacak.

Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit: Altyapılarda da iyi bir seviyede olduğumuzu söyleyebilirim
 

"Ne konuşursak konuşalım her şey pandemiye dayanıyor. Altyapı çalışmalarımızın bir kısmını durdurmak zorunda kaldık. Yıldız takıma kadar olan küçük yaş gruplarındaki takımlarımızın çalışmalarını durdurduk çünkü çocuklarımızın ailevi durumlarından dolayı, mesela babaannesi, büyükbabası, anneannesiyle yaşayanlarımız var, o konuda da kulübümüz hassas davrandı ve böyle bir karar alındı. O jenerasyonlarımıza da hep online dersleri online spor yaptırdık. Genç Kız Basketbol Takımımız, BGL’de mücadele etti, onlar da yarı finalde elendiler.  Bir de 2.Lig’de mücadele eden Gelişim Takımımız var. Gelişim takımımız da genç takımdan A Takıma çıkacak oyuncuları hazırlama dönemi geçirmesi için kurulmuş bir takım. Şu ana kadar da Fenerbahçe Spor Kulübü birçok sporcu yetiştirdi. Orada da bizim hedef oyuncularımız var ve onları çok yakinen takip ediyoruz. Yöneticimiz Metin Bey ile sürekli istişare halindeyiz. Bazı projelerimiz var ve önümüzdeki senelerde onları da hayata geçireceğiz. Yönetim nezdinde de düşünce bizim altyapılardan daha çok sporcu çıkarıp, daha iyi Türk oyuncular yetiştirme yönünde. Ben de onlardan 3 yıl süre istedim. Mutlaka altyapıdan bir iki tane oyuncuyu A Takıma monte edeceğimizle ilgili söz verdim. İnşallah başaracağız ve gayet iyi gidiyor. Altyapının başında da yine benim gibi Fenerbahçe forması giymiş ve kaptanlık yapmış Nalan Ramazanoğlu var, kendisi altyapı koordinatörümüzdür. Bütün sporcuları çok yakın takip ediyor ve bana da sürekli olarak rapor veriyor. Bu sene Gelişim Takımımız o kadar iyi bir sezon geçirdi ki play-off’lara kaldı ve tarihinde ilk defa play-off yaptı. Özetle altyapılarda da iyi bir seviyede olduğumuzu söyleyebilirim."

Başantrenörümüz Victor Lapena: "Altyapılardaki sporcularımızın kendilerini göstermeleri çok önemli. Sahada 20 sayı fark varken sahada olmaları kolay, oynarlar ama önemli zamanlarda sahada görev verdiğinizde oralarda rekabet edebilecekler mi, işte o kısım çok önemli. İlerleyen zamanlarda o algıya da sahip olacaklar."

Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit: İnşallah uzun yıllar Fenerbahçe Öznur Kablo olarak oynamaya devam ederiz
 

"Sponsorumuz Öznur Kablo’nun Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bey (Balarısı) ile geldiğimiz nokta o kadar güzel ki... Bizimle seyahatlere geldi, deplasmanlarda bizi hiç yalnız bırakmadı. Çok keyif alıyor ve bizimle birlikte olmaktan dolayı çok mutlu. Antrenmanlara geliyor, maçlarımızda bizleri yalnız bırakmıyor. Her şey bir yana sponsor olup bize sportif anlamda bir yaptırımı yok, böyle bir beklentisi de yok. O amaçla yapmıyor bunu. Bu işi çok sevdiği için ve aynı zamanda çok iyi bir Fenerbahçeli olduğu için yapıyor. Bir kadın basketbol takımına destek vermek onun çok hoşuna gitti diye düşünüyorum. İnşallah uzun yıllar Fenerbahçe Öznur Kablo olarak oynamaya devam ederiz diye düşünmek istiyorum."
 
Başantrenörümüz Victor Lapena: "Benim burada ikinci sezonum, aynı şekilde Öznur Kablo’nun da ikinci sezonu. Benim hikayem Öznur Kablo ile başladığı için inşallah ben burada olduğum sürece onlar da olmaya devam ederler. İbrahim Bey, gerçekten özel bir insan. Sadece basketbolu değil hayata dair her şeyi konuşuyoruz. Çok ilgili, çok iyi, çok alakalı, çok yardımsever bir insan."

Başantrenörümüz Victor Lapena: Taraftarlarımızla olamamak bizi üzdü
 

"Normal zamanlarda her zaman yanımızda olan taraftarlarımız bizimle beraber olamadılar. Bu sene çok zor bir sezon geçirdik diyoruz ama maçları kazandıktan sonra mutlu olduk, o anı paylaştık. Ama taraftarlarımızla olamamak bizi üzdü. Ancak bizi televizyondan, sosyal medyadan desteklemeye devam ettiler ve her zaman yanımızda olduklarını hissettirdiler. Biz dünkü finalde de o anın tadını çıkarmaya çalıştık. Ama taraftarımız keyfini çıkartmadı, o yüzden bu şampiyonluğu onlara hediye etmek isterim. Bizim sporcularımız taraftarımız varken daha başka oynuyor, onlar yokken daha başka oynuyor. Onların bize kattığı güç çok önemli. Umarım önümüzdeki senelerde bunu birlikte yaşamaya devam ederiz."

Takım Menajerimiz Arzu Özyiğit: Her şey taraftarımız için

"Ben, sporculuğumda Galatasaray’ın sahasında 5 bin kişiyle şampiyonluk kupasını kaldırmış kişiyim. O zamanlar taraftar alınmaması diye bir şey yoktu. Yarı yarıya tam kapasiteyle doluydu tribünler ve Galatasaray’ın sahasında şampiyon olmuştuk. O anı da hiçbir zaman unutamam. O yüzden de ben her zaman taraftara çok değer veren, başarıyı onlarla paylaşmayı çok seven bir kişiyim. Biz, camia olarak öyleyiz, her şey taraftarımız için. ‘Fenerbahçe Cumhuriyeti’ diye boşuna söylemiyoruz. Çok yakında öyle günler gelecek ki bütün branşlarda şampiyonluğun en önemli adayı olmaya devam edeceğiz ve öyleyiz de zaten. Bütün kupaları getireceğiz ve hep beraber bu güzel anları taraftarımıza yaşatacağımıza inanıyorum. Biz, bir spor kulübüyüz ve böyle bir spor kulübünün parçası olduğum için de çok mutluyum. Başta Başkanımız, Yönetim Kurulumuz olmak üzere sponsorumuz, taraftarımıza her şey için teşekkür ederiz. Koçumuza teşekkür ediyorum, oyuncularımıza, stafftaki tüm arkadaşlarımıza çok teşekkürler. Herkes çok çalıştı, çok yoruldu. Bize bu güzel anları yaşattıkları için teşekkürler."

Başantrenörümüz Victor Lapena: "Biz mücadele ettiğimiz her kulvarda şampiyonluk için oynarız. Biz Türkiye Ligi’nde de bu hedefimize devam edeceğiz. Avrupa’da da neden olmasın, bir gün o kupa bizim olacak."

Fotoğraf: Ahmet Hopyar 
 
 
 

Basın Fotoğrafları