KULÜP

Kulübümüzün resmi taraftar uygulaması Mohikan’ın lansmanı yapıldı

27 Ekim 2020 Salı 22:12

Kulübümüzün resmi taraftar uygulaması Mohikan’ın lansmanı, Fenerbahçe Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi. Covid-19 tedbirleri kapsamında yapılan lansmana Başkanımız Ali Koç, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Emre Belözoğlu ve sanat dünyasından Fenerbahçeli ünlüler katıldı.
 
Sunuculuğunu İlker Ayrık’ın yaptığı lansmana Futbol Takımımızın Yardımcı Antrenörü Volkan Demirel, Fenerbahçe Beko Basketbol Takımımızın Kaptanı Melih Mahmutoğlu, Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımımızın Kaptanı Eda Erdem ve rekortmen yüzücümüz Emre Sakçı ile Mohikan uygulamasını deneyimleyen 1907 taraftarımız online olarak bağlandı. Ayrıca taraftarlarımız arasından 4 kişi Başkanımız Ali Koç’a soru sorma imkanı buldu.
 
Öte yandan etkinliğe online olarak bağlananlar arasında eski futbolcumuz Fabio Luciano ve eski basketbolcumuz Gigi Datome de yer alırken; Mohikan proje ekibinde yer alan Ali Erhan Tamer uygulama hakkında çeşitli bilgiler verdi.
 
Başkanımız Ali Koç, Kulübümüzün resmi taraftar uygulaması Mohikan projesini anlatırken, şöyle konuştu:
 
“Benim için de yeni, heyecanlı, ilginç bir gece. Taraftar Ali Koç mu, Başkan Ali Koç mu diye sordular bana, ne istiyorsanız onu yapın dedim ben ama taraftar hancı, başkanlar yolcudur. Başkanlık sıfatımız geçici, taraftar sıfatımız kalıcı. Dolayısıyla bu tercihiniz hoşuma gitti.
 
Pek çok ilki yaşayacağız. Burada emeği geçen çok insan var; hem Kulübümüzün içinden hem dışından. Fenerbahçe’nin ünlüleri var burada. 7/24 Fenerbahçe’yi yaşayan, meslekleri, alanları ne olursa olsun kalpleri Fenerbahçe için atan, daha da önemlisi Fenerbahçe’nin zenginliği diye adlandırdığım İlker Bey gibi ve burada bulunan bütün ünlüler gibi ne zaman destek istesek, yardım istesek, 1 dakika dahi düşünmeyip yanımızda olan insanlar var. Hepinize şahsım, yönetim kurulum ve Kulübüm adına milyonlarca kez teşekkür ederim.
 
En son Yüksek Divan Kurulu’nda (YDK) söyledim. Söz konusu Fenerbahçe ise gencinden yaşlısına, varlıklısından imkanları kısıtlı olanlara, hocasına, bürokratına, siyasetçisine, sanatçısına herkesin Fenerbahçe’nin zenginliğinde bir parçası var. Gerek yurt içi gerek yurt dışı olsun, başka yerde görmediğim bir fedakarlık, aidiyet duygusu, bağlılığı Fenerbahçe’nin zenginliği… Fener Ol yaptık, eşi benzeri görülmemiş bir kampanya yaptık, çağrıda bulunduk, milyonlar katıldı. Şimdi yeni bir çağrı için yola çıktık.
 
FENERBAHÇE DİJİTALLEŞİYOR
 
Fenerbahçe dijitalleşiyor. Fenerbahçe dijital dünyada sadece Türkiye’de değil, tüm spor kulüpleri arasında kendini farklı pozisyonlamak için 2 senedir, özellikle son 12 aydır yoğun çalışma içinde. Bunların bazıları lanse edildi, bazıları lanse edilecek.
 
Help Steps dedik. Help Steps’i biraz daha anlatmamız lazım. Nedir Help Steps? İnsanların yürüyerek, normal hayatında yaptıklarını yaparak, aynı zamanda bir aplikasyon indirerek Fenerbahçe’ye ekonomik katma değer yaratması.
 
Google Chrome var. Onu indiriyorsun, internette aramalarını oradan yaparak Fenerbahçe’ye fayda sağlıyorsun. Yakında 5 adet oyunumuz geliyor. AppStore’larda bulabileceksiniz. Fenerbahçe profesyonelleri var, gerektiği zaman yatırım yapıyoruz ama inanın yapmamız gerekenden, istihdam etmemiz gereken insan sayısından çok daha azıyla, gönüllü ordusuyla bunu yapıyoruz.
 
Aplikasyonumuz Mohikan, aynı ruhla, aynı şekilde gerçekleştirildi, geliştirildi, dizayn edildi. Benim Fenerbahçe başkanı olduğumdan beri hep aşılamaya çalıştığım, kültürümüzün muhakkak bir parçası olması gereken; çorbada herkesin tuzu olsun. Maddi olur, manevi olur ama bir türlü olur. Biz bir gönüllü ordusu olarak çalışırsak Fenerbahçe dünde olduğu gibi bugün de yarın da bağımsız olur, her zaman kendi ayakları üzerinde durabilir ve her zaman örnek, fark yaratan bir camia olarak sadece ülkemizde değil yurtdışında da kendini konumlandırır.
 
TÜM SPOR KULÜPLERİ YEPYENİ GELİR KAYNAKLARI YARATMAK DURUMUNDA
 
Cumartesi günü YDK’da Youtube’a da değindim. İleride, er ya da geç diye iddialı bir söylemde bulundum. İşler Youtube’a dönecek belki Fenerbahçe TV olmayacak diye… Tepki de aldık. Taraftarlarımız önemli noktalara değindiler. Şimdilik o sözlerimi geri alıyorum, geri adım atıyorum. Ama Youtube’u öyle veya böyle geliştirmemiz lazım. 12, 14 yaşlarında 2 çocuğum var. Onların arkadaşları var. Bizim evde çocuk trafiği yüksektir. Televizyondan çok Fenerbahçe’yi, internetten, sosyal medyadan ve Youtube’dan takip ediyorlar. Bir nesil geliyor ki; IPad’lerle, telefonlarla, bilgisayarlarla… Televizyondan çok uzak duran ve içeriğini tamamen dijital dünyada kendilerine sağlayan bir kitle geliyor. Youtube’u lanse ettik. Youtube Katıl yaptık. Youtube Katıl aslında çok çok önemli ve daha emekleme aşamasında olsa da şu ana kadar elde ettiğimiz ekonomik imkanlar olsun, abone sayımız olsun, oraya sağladığımız içerikler olsun beni son derece umutlandırıyor. Çünkü bizler tüm spor kulüpleri –Türkiye’de olsun, Türkiye dışında olsun- yepyeni gelir kaynakları yaratmak durumundayız. Sadece mali sıkıntılar içinde olduğumuz için söylemiyorum. Televizyon yayıncılık gelirleri artık bir noktaya geldi. İngiltere’de de böyle İspanya’da da böyle. Belki Amazon’lar, Youtube’lar bir anda o pastayı büyütebilir ama büyüyebileceği optimum noktaya geldi. Bilet fiyatlarıyla, kombineyle, locayla bir yere kadar rakamları çıkarabiliyorsunuz. Dolayısıyla yepyeni gelir kaynakları yaratmamız lazım.
 
DİJİTAL DÜNYA İMKANLAR SUNUYOR
 
Dijital dünya bizlere bu imkanları fazlasıyla sunuyor. Biz bunu Youtube’da da gördük, diğer uygulamalarımızda da görüyoruz. Youtube’da bugün sporcularımızın –şu an yoğunluklu olarak futbol- ama tüm sporcularımızın bambaşka yüzlerini, karakterlerini, ilginç anlarını, enteresan özelliklerini, hobilerini, yani sahada gördüğünüz, röportajlarda gördüğünüz sporcularımızın bambaşka hallerini görme imkanınız var. Otobüste, uçakta, soyunma odasında, idman sonrası, özel hayatlarında… En büyük özelliği sadece ve sadece Youtube kanalımızda ulaşabilmeniz. Yani diğer bir deyişle başka hiçbir yerde bu içeriğe ulaşamazsınız. Hatta kaptanımız burada. Yarın onunla da özel bir basın toplantımız var, çok beklettiğimiz. Emre Belözoğlu, Erol Bulut idman sonrası maç yaptığında ne olur? Devamlı maç yapıyorlar. Emre özel maçlarda keyifli, idman sonrası maçlarda sahadaki gibi mi? Erol hoca nasıl? Unuttuk Erol hocanın sahadaki halini. Şakalaşmaları, muhabbetleri… Yani bambaşka içeriği buralarda bulabiliyorsunuz ve biz bunu daha da geliştireceğiz. Hatta bir hayalimi söyledim. Son dönemlerde futbolcularımızla ayrılışlarımız arzu ettiğimiz seviyede, güzellikte olmadı ama olmalı. Buraya hizmet etmiş her oyuncu, her sporcu bizim elçilerimizdir spor hayatını bıraktıktan sonra. Dolayısıyla bu yaz öyle bir şey yapacağız ki; Emre ve Volkan karması, Alex ve onun karmasıyla belki maç yapacak ve bunu sadece stada gelenler ve Youtube’dakiler seyredebilecek. Böyle hayallerimiz var. Bunların her biri teknolojik imkanları kitlelerle buluşturduğumuz zaman hem Fenerbahçe’ye aidiyet duygusu, deneyimi, yakınlığı artacak hem de bu sayede ekonomik katma değer yaratacağız.
 
FENERBAHÇE’NİN DİJİTAL DÜNYADA LİDER BİR KULÜP HALİNE GELMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR
 
Teknoloji herkeste var. Herkes ulaşabiliyor. Akıllı insanları yanınıza alırsanız, bunun mimarisini doğru kurarsanız, en iyi ve doğru şekilde sunabilirseniz yapabilirsiniz. Ama herkesin Fenerbahçe gibi taraftar kitlesi yok. Herkesin Fenerbahçe gibi bağlı, sadık, vefakar, cefakar, tutkulu, mücadeleci, savaşçı, şartlar ne olursa olsun yılmayan, en kötü ortamda bile sıkı sıkıya camiasına sarılan ve her anlamda cömert bir kitleye sahip çok az kulüp var dünyada. Dolayısıyla biz şanslı bir topluluğuz ve teknolojik imkanları kullanarak bu farklılığımızı hem taraftarımıza farklı deneyimler yaratmak hem de kulübümüze çok ihtiyacımız olan yeni kaynaklar yaratmak için kullanmak istiyoruz. Yani kısacası Fenerbahçe’nin dijital dünyada lider bir kulüp haline gelmesi için pek çok çalışmamız var ve onlardan bir tanesi için buradayız. Fenerbahçe aplikasyonu Mohikan.
 
FEDAKAR, CEFAKAR, MÜCADELECİ, SADIK…
 
Neden Mohikan? Az önce saydığım sebeplerden dolayı; fedakar, cefakar, isyankar, savaşçı, mücadeleci, sadık, inatçı… Bu aslında Fenerbahçe taraftarının karakteristik özelliklerini, kişisel özelliklerini o kadar iyi yansıtıyor ki. Ben biraz gelenekçiyim. Dijital dünyadan bahsediyorum ama inanın son derece analog bir insanım. Ben de ayak uydurmaya çalışıyorum. İlk geldiği zaman, ‘Bu nereden çıktı?’ dedik. Sonra niye çıktığını anlattılar, bu özellikleri anlattılar. Tabii hem bizlerin hem de rakip taraftarların yıllardır hayranlıkla izlediği maç öncesi Mohikan ritüelimiz var. Hepsini bir araya koyduğunuz zaman Mohikan ismini benimsemek çok zor olmadı. Dolayısıyla niye Mohikan? Anlattığım sebeplerden.
 
MOHİKAN SAYESİNDE HER DAİM FENERBAHÇE’NİN YANINDA OLACAKSINIZ
 
Pek çok spor kulübünün aplikasyonu var. Bizim bir özelliğimiz var. Mohikan aplikasyonu aynı zamanda bir cüzdan. Buradaki amaç Fenerbahçe ile nerede temastaysanız, nerede etkileşim içindeyseniz, -sahada olur, salonda olur, sokakta olur, dijital dünyada, sosyal medyada…- Mohikan sizin yanınızda olacak, yardımcınız olacak. Mohikan’ı keyifle kullanacaksınız. Mohikan’ı sahipleneceksiniz. Mohikan sayesinde hem Fenerbahçe’ye sınır, zaman, mekan tanımadan her daim yanında olacaksınız ve hiç alışmadığınız deneyimleri yaşayacaksınız. Taraftar deneyimi dijital teknolojiyle bambaşka seviyelere çıkabilecek durumda. Dolayısıyla ben şahsen çok ama çok önemsiyorum bu atılımımızı. Dijital dünya girişimlerimizdeki en büyük, en önemli atılımın bu olduğunu söyleyebilirim.
 
Bunun sonunda tabii kripto paraya kadar giden bir yolculuk var. Başka kulüpler başladılar. Biz değerlendiriyoruz. Bize gelen çok güzel, zengin teklifler var ama adını tam koyamıyoruz. Kısa vadede biri daha iyi duruyor, uzun vadede başka biri daha iyi duruyor, orta vadede bir diğeri daha iyi duruyor. İnanın bu işi yapan insanlar Fenerbahçe ile beraber proje geliştirmek için sıradalar. Bizim vereceğimiz karar; bunu daha çok kendimize has mı yapacağız yoksa diğer kulüplerin yaptığı bir yerde mi olacağız yoksa ikisinin karışımı mı olacağız? Bunun cevabını ne verecek? Mohikan aplikasyonunun başarısı, geldiği nokta, sahiplenilmesi…
 
MOHİKAN’I KULLANIN, YAYIN
 
Sizden ricam, Mohikan’ı indirin, Mohikan’ı kullanın, sevin, yayın. Daha da önemlisi kullandıkça bize geri bildirim verin ki biz daha iyi olalım. Bu dijital aplikasyonlar hep geliştirilir. Mütemadiyen geliştirirsiniz. Buradaki en önemli geliştirme imkanı da sizlerin bize vereceği geri bildirimlerdir. Sizden rica ediyorum; indirin, kullanın, sevin, sahiplenin, yayın ve bize geri bildirimde bulunun ki biz bunu daha iyi noktalara hep beraber getirelim.
 
Öncelikle profesyonel kadromuza teşekkür ediyorum. Bunların içinde Emrah Ateş var, dijital adımları dizayn eden. Ve onun bizlere kazandırdığı gönüllüler ordusu var. Ali Erhan Tamer ve onun bizlere getirdiği, bu sürece kattığı, her biri kendi alanlarında başarılı olan dijital firmalar var. Kodlayan firmalar, yapay zeka yapan firmalar, bu mimariyi gerçekleştiren firmalar var. Her birine ayrı ayrı şahsım, yönetim kurulum ve camiam adına teşekkür ediyorum.”

Fotoğraflar: Burak Saltık

Basın Fotoğrafları