FUTBOL

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik: Hakem tarafından katledilen bir maç

17 Ekim 2021 Pazar 22:58

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, Trabzonspor maçının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Maçın resmen hakem tarafından katledildiğinin altını çizen Bilecik, “Bu akşam bizim için, Fenerbahçe camiası için kabul edilebilir bir akşam değil. Kesinlikle kabul edilemez bir akşam. Çünkü maçın 22. 23. dakikasına kadar bakıldığında 1-0 önde giden muazzam bir takımımız var. Bu şekilde devam etseydi yani hakemin herhangi bir farklı müdahalesi olmasaydı, adaletli şekilde devam eden bir maç olsaydı, biz bu maçı muhtemelen 2-0, 3-0 bitirmiş olabilirdik ancak  22. 23. dakikaya geldiğimizde sonuçta 22 kişiyle oynanan maç sanki 22 kişi devam etti diye düşünüyorum. Ama biz 10 kişi kaldık, diğer takım ise sanki 12 kişi olarak devam etti. Kabul edilemez dediğimiz noktanın temel bu anlamda bir tane unsuru var. Sayın hakem bey. Hakeme bakıldığı zaman sadece sahada oynayan futbolcuların emekleri katledilmedi, bütün camianın, teknik kadronun, bütün yönetim kurulunun, bütün bu güzel camianın emekleri katledilen bir akşam oldu. Bunu esefle kınıyoruz. Fenerbahçe camiası olarak bunu hiç birimiz hak etmedik. Böyle baktığınız zaman ben şuna inanmıyorum,  Sayın hakem bey bu akşam yastığına kafasını koyduğu zaman nasıl uyuyacak? Kabul edilebilir bir şey değil. Resmen bu akşam katledilen bir maç vardı. Bunun altını çizmek isterim. O da hakem tarafından katledilen bir maç. Ondan sonra söyleyecek zaten pek bir şey kalmadı. 23. dakikadan sonra maç yine belirgin bir noktadan devam ettikten sonra yine bizim olmaması gereken sarı kartlar devreye girdi. Bunların hepsini hangi kelimeyle ifade etsek zor. Bir de şunu söylemeden edemeyeceğim. Hakemin, ikinci sarıyla ilgisi olmayan hiçbir şekilde kart gösterilmemesi gereken bir pozisyonda ikinci sarıyı gösterirken, ondan sonra kırmızı kartını gösterirken, yüz ifadesine baktınız mı? Göstermiş olduğu yüz ifadesi, coşkusu, heyecanı, hakikaten manidar. Kabul edilebilir mi? Kesinlikle kabul edilemez. Ondan sonra değişen bir maç var. Daha doğrusu değişen bir maç olmaktan çıkan bir maç var.” ifadelerini kullandı.
 
Penaltı pozisyonu içinse Erol Bilecik, “Buna arkadaşlarımızla beraber bakacağız ama bütün mesele bence penaltı pozisyonuna kadar olan akıştı. O noktadan sonra maçın ne ritmi kaldı, ne kimyası kaldı. Tekrar söylüyorum, maç tam anlamıyla katledilen maç oldu. Türk futbol tarihinde bizim kendi tecrübelerimizle de hiç hak etmediğimiz bir netice oldu. Futbol bir emek oyunu. Bugün sadece 11 oyuncunun, teknik kadronun değil milyonlarca insanın heyecanla takip ettiği bir emek oyunu, adalet oyunu. Bu adaleti, yok etmenin, katletmenin hiçbir anlamı yok. Dün akşam arkadaşlarımızla konuşurken, herhangi bir maç öncesi bütün hakemlere pirim veren, hiçbir algı işi yapmayan bir davranış ürününün camiasıyız biz. Olanlara bakıldığı zaman hakikaten söylenecek kelime bulunmuyor. Üçüncü kez tekrarlıyorum, maçın katledilişini hep beraber izlemiş olduk” dedi.
 
Çarşamba günü gerçekleştirilecek MHK ve hakemlerle ilgili toplantıya dair de görüşleri sorulan Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, “Bizim yorumumuz çarşamba günü bunu tekrardan bence yaşayacağız ama Sayın Başkanın ilk gün itibariyle hakemler konusunda çok doğru olan tespitleri var. Yani bu anlamda bu tespitleri de en az onlarca sizlerle de, kamuoyuyla da bu anlamda paylaştığımız noktalar var. Yani adaletin ucu kaçmamalı. Herhangi bir taraftan algı operasyonları neticesinde hakemlerimiz etkilenmemeli. Yani böyle profesyonel organizasyonlar, milyonları ilgilendiren şeylerde bir gün önce veya iki gün gün önce yapılan açıklamalarla etkilenen bir hakem grubumuz var. Yani bunun gerçekten hangi tarafa bağlamak gerektiğini çarşamba günü Sayın Başkanlar ve değerli yöneticiler değerlendirecekler. Ama bizim görüşümüz bu akşamki söylediklerimize benzer bir şey.” dedi.

Hakem atamasının sürpriz olup olmadığı yönündeki soru üzerine Bilecik,  “Böylesine önemli bir maç için bütün camiada olduğu gibi bizde de kalibresi daha yüksek bir hakem bekleniyordu. Bunun benim taraftan tek açıklaması bu. O bakımdan açıklanan hakem bizim için sürpriz oldu. Bizim için yol haritamız çok net! Biraz önce futbolcu arkadaşlarımızla bu anlamda bu işin sohbetini ve inancını tekrardan yaptık. Nihayetinde baktığımız zaman uzun bir maratonumuz var. Yani biz çok eksende mücadele etmek gerektiğini zaten biliyorduk. Yani hakemlerle de, başka bu anlamda faktörle de… Ama bütün futbolcu kardeşlerimle beraber, Yönetim olarak, bütün camia olarak da kenetlenmenin fazlasıyla vakti gelmiştir. Bizim yolumuz belli. Bu yolun sonu her zaman tekrarlıyoruz; güzel olacak ve şampiyonluk olacak! Bundan zerre kadar bir şüphemiz yok. Yani bu bakımdan gerektiğinde hakemleri de yeneceğiz, gerektiğinde gerçekten hakemlere de gerektiğinde hem söylemimizi söyleyeceğiz hem de futbolumuzu fazlasıyla ortaya koyacağız ama yeter ki adaletten kaçmayalım, yeter ki adalet olsun!” ifadelerini kullandı.
 
Maç sonu futbolcularla arasında geçen görüşmeye dairse Erol Bilecik, “Futbolcular da olağanüstü üzgünler ama hepsinin ortak olan bir söylemi var, tabii biz çıplak gözle izliyoruz, onlar bir fiil neredeyse santim boyunca yaşayan insanlar maçın hem atmosferini… Tamamıyla hak eden hakem konusunda aşağı yukarı benim şu söylemlerimi doğrulayan tespit ve gözlemleri var. Biraz önce de söylediğim gibi bugün sarı kartı gösterirken, arkasından haksız yere altını çiziyorum kırmızı kartı gösterirken hakemdeki motivasyonun bir kalibresine bakın, olacak iş mi arkadaşlar? Bugün koşa koşa, büyük bir coşkuyla hatta arkadaşlarım bugün Twitter hesabından maçın sonucunu ilan ederken kırmızı kartı gösteren hakemi ilk kez de böylece post etmiş olduk. Bunu da bütün camiayla paylaşmış olduk.” dedi.
 
Başkan Vekilimiz Erol Bilecik, maç sonunda Teknik Direktörümüz Vitor Pereira’nın hakemle arasındaki geçen diyaloga ilişkinse şu değerlendirmede bulundu:
 
“Bu konuda ister istemez işin kimyası ve refleksleri de farklı olmaya başlayınca ama çığırdan çıkaran bir yönetim tarzıyla bu noktaya getirirseniz her insanın farklı refleksleri doğal olarak olabiliyor. Bu noktaya getirmemek gerekir diye düşünüyorum. Tekrardan dediğim gibi kabul edilebilir bir akşam değildi ama işin bence özeti şu: maratonumuz uzun, her türlü mücadeleyi asla bırakmayacağız; hem futbol olarak hem de saha içinde ve saha dışında… Asla mücadelemiz bıkmadan devam edecek ve nihayetinde yolun sonunu şampiyonlukla bitireceğiz."