KULÜP

Şeref Has’ı son yolculuğuna uğurladık

15 Haziran 2019 Cumartesi 16:11

14 yıl boyunca formamızı giyen ve kulübümüzde yöneticilik görevi de yapan eski milli futbolcu Şeref Has’ı son yolculuğuna uğurladık. 

Fenerbahçemize çok değerli hizmetlerde bulunmuş Şeref Has için ilk tören Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesislerimizde düzenlendi.
 
Bu törene; Has ailesinin fertleri ve yakınlarının yanı sıra; Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, Başkanımız Ali Koç, eski başkanlarımızdan Ali Şen, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile spor şubelerimizden sporcu ve yöneticiler, eski sporcularımız, kulüp çalışanları, spor ve iş dünyasından isimler ile Şeref Has’ın sevenleri katıldı.
 
Şeref Has: Fenerbahçe’ye 5 kere şampiyonluk kazandırmış bir babanın oğlu olmaktan onur ve gurur duyuyorum
 
Törende ilk olarak söz alan Şeref Has’ın oğlu Şeref Has, “Babamın kaybının derin ve büyük acısını yaşıyorum ama bir tarafım da onurlu ve mutlu. Böyle büyük bir camiada uzun zaman hizmet vermiş,14 yıl içerisinde 168 gol atmış, Fenerbahçe Spor Kulübü’ne 5 kere şampiyonluk kazandırmış bir babanın oğlu olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Bu törene geldiğiniz için sizlere ayrıca çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkanım Ali Koç’a en başından beri yanımda olduğu için tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Raif Dinçkök’e hastalığının başından beri yakınlığı, ağabeyliği ve dostluğu için teşekkür ediyorum. Herkese saygılarımı sunuyorum.” dedi.
 
Eski futbolcularımızda Ogün Altıparmak: Hepimizin başı sağ olsun
 
Fenerbahçeli eski milli futbolcu Ogün Altıparmak ise, “Can Bartu’yu kaybettik, ardından Şeref Has’ı kaybettik. Onlarla milli takım forması da Fenerbahçe forması da giydim. Şeref Has’ın isim babası kimse O’na helal olsun. Hakikaten çok şerefli bir insan dünyaya getirmiş. O’na Şeref ismi boşuna verilmemiş.” ifadelerine değindi.
 
Fenerbahçe’nin her zaman birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini belirten Ogün Altıparmak,  “Fenerbahçe olmasa Türkiye Cumhuriyeti olmazdı. Fenerbahçe’nin sporcuları olmasaydı General Harrington Kupası’nı Türkiye kazanmazdı ve İstiklal Savaşı’nı başlatmazdı. Allah bizi acı günlerde bırakmasın. Hepimizin başı sağ olsun.” diye konuştu.
 
Eski başkanlarımızdan Ali Şen: Öyle güzel zamanlar geçirdik ki…
 
Eski başkanlarımızdan Ali Şen, “Sanki alışkanlık haline geldi, cenazelerde buluşmaya daha fazla başladık. Şeref ilk defa Fenerbahçe başkanı olduğum 1981-83 yönetim kurullarında -ne yazık ki bu sabah ölüm haberini aldığımız Eyüp Karadayı’yla birlikte- görev almıştı. O tarihlerde hep üzerinde durduğumuz konu şuydu; yöneticiler futbolu iyi bilirse başımız ağrımayacaktı çünkü Fenerbahçe 4 yıldır şampiyon olamıyordu. O yıl futbol şubesine Ali Dinçkök’ü görevlendirmiştik, vefat etti. Arkadan Şeref ve Eyüp Karadayı… Öyle güzel zamanlar geçirdik ki… Onlar Fenerbahçe formasını giydiklerinde 3 kişiydi. Avni Kalkavan, vefat etti. Can Bartu, vefat etti. 3 silahşörün içinde olan Şeref de Allah’ın rahmetine kavuştu. Sayın Başkanın geldiğinden beri tatlı günü bir türlü olmadı. İnşallah bundan sonra aramızda eksiklikler de olmayacak, bu üzüntülü günleri daha az yaşayacağız. Sayın Başkan, önümüzdeki neşeli, güzel günler sizin liderliğinizde hepimizde olacaktır.” şeklinde konuştu.
 
Yöneticimiz Turhan Şahin: Allah O’na yöneticilik zamanında da şampiyonluk yaşattı
 
Yönetim Kurulu Üyemiz Turhan Şahin, “Fenerbahçe forması altında 15 yıl emek vermiş bu formanın şerefi için, başarısı için mücadele etmiş olan büyük kaptanımız Şeref ağabeyimizin uğurlama töreninde bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Birkaç hatıramı anlatmak istiyorum. Futbol takımı çim sahada antrenman yaparken biz de pistin etrafında koşuyorduk. Şeref ağabeyimiz antrenmanlardan sonra biz atletlerin arasına katılıp bizle 1-2 kilometre daha koşuyordu. Neden koşuyorsun? diye sorduğumuz zaman, “Yumuşak koşular beni daha çok dinlendiriyor, zinde yapıyor.” derdi. Bunun haricinde kışın kros idmanlarına katılırdı. Buradan Çamlıca’ya gider gelirdik. Antrenmanlara herkesten önce başlardı. Bize o dönemde altın yıllarımızı yaşatan takımı anmak istiyorum. Bize büyük başarılar getirdiler. Allah O’na yöneticilik zamanında da şampiyonluk yaşattı. Mekanı cennet olsun.” dedi.
 
Başkanımız Ali Koç: Camiamızın tarihine altın harflerle yazılan örnek değerlerden biriydi
 
Daha sonra kürsüye gelen Başkanımız Ali Koç, “Bir acılı gün için daha beraberiz burada. Sayın Başkanımız Ali Şen’in dediği gibi de kısacık bir yıl içinde, hatta son birkaç ay içinde camiamız için sembol olan çok önemli isimleri, tarihimize altın harflerle kazınmış insanları bir bir uğurluyoruz. İnşallah uzun bir süre için son olur. Allah geride kalanlara uzun ömür versin, sağlık versin.
 
Sayın Vefa Küçük, Sayın Ali Şen eski başkanımız,  Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım, Değerli Has Ailesi, basın mensupları ve tüm Fenerbahçelileri burada sevgi ve saygı ile selamlıyorum. İnşallah daha mutlu, olumlu konularda bir araya gelip sizlere hitap etme imkanım olur. 
 
Bugün, hayatı boyunca ortaya koyduğu başarıları ve daha da önemlisi duruşuyla hem Fenerbahçemize hem de Türk futboluna mal olmuş çok değerli bir ismi, efsanelerimizden biri olan çok yakın zamanda ürettiğimiz efsane formadaki 23 futbolcudan biri olan Sayın Şeref Has’a veda etmek için toplanmış bulunuyoruz.
 
Şeref Has’ın büyük emekler verdiği, önemli başarılar yaşadığı, tarihinde gururla yer edindiği camiasının bireyleri olarak, onu hep birlikte son yolculuğuna uğurluyoruz.
 
Çoğu zaman hep Fenerbahçe değerleri deriz. Mütemadiyen bu konuya değiniriz. Fenerbahçe’yi yaşamış, Fenerbahçe’yi gururla ve başarıyla her alanda, her anda temsil etmiş, bizlere Fenerbahçeli olmanın ne kadar kıymetli ve değerli olduğunun kanıtı olmuş Şeref Has ve Şeref Has gibi isimler, bizim camiamızın en önemli en kıymetli değerleridir.
 
Şeref ağabeyimiz 83 yaşında aramızdan ayrılıyor. O da bu camianın tarihine altın harflerle yazılan örnek değerlerden biri, çok özel bir isimdi. Şöyle çabucak bakarsak, Şeref Has Fenerbahçemizde neler yaptı? 1955-1969 yılları arasında, aralıksız 14 yıl takımımızda oynayarak formamızı en fazla taşıyan 5 futbolcudan biri olmuştur. Fenerbahçe adına 605 maçta 168 gole imza atmış, Fenerbahçemizde 5 lig şampiyonluğu, 2 İstanbul Ligi ve Balkan Kupası olmak üzere sayısız kupalar kazananan takımımızın unutulmaz isimlerinden biri oldu. 
 
Ülkemize de hizmet etti. 39 kez milli takım formasını giyen, milli takım kaptanlığı da yapan Şeref Has, enteresandır ki 1961 yılında bir Türk olarak ilk defa Barcelona formasını giyen futbolcu oldu. Ancak Şeref Has sadece futbolcu olarak değil yönetici olarak da Kulübümüze hizmet etti. Fenerbahçe’de hem futbolcu hem de yönetici olarak onur dolu iki görevi birden üstlenerek aynı anda yapan ender kişilerden biri oldu. Daha da önemlisi hem futbolcu iken hem yönetici iken şampiyonluk tadan ender kişilerden biri oldu.

Evet, bu camiaya yönetici olmak çok büyük bir onur, çok büyük bir gururdur, ancak bu formayı taşımak herkese nasip olamayacak, apayrı bir şereftir, onurdur. İşte Şeref Has hem sahada hem de yönetici olarak idari alanda bu iki kıymetli görevi de başarıyla üstlenmiş özel insanlardandır. Sayın Ali Şen’in dediği gibi de zor günlerde, zor şartlarda yöneticilik yaptı. 
 
İşini saygıyla, disiplinle yapan Şeref Has gibi isimler, toplum ve camialar nezdinde kıymet görür, böyle isimler örnek kişilikleri, duruşları ve başarılarıyla tarihimize kazınarak ölümsüzleşirler.
 
Fenerbahçemizde adını unutulmazlar arasına yazdırmış olan Şeref Has’a Allah’tan rahmet, Değerli ailesine, futbol dünyasına ve camiamıza başsağlığı diliyorum. Bu son gününde bizlerle olduğunuz için teşekkür ediyorum. Allah'ta sizlere, yakınlarına bu sıkıntılı ve acılı günlerde kuvvet ve sabır versin. Mekanı cennet olsun. Hepimizin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.
 
Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük: Camiamız son dönemde çok değerli isimlerini yitirdi
 
Son olarak kürsüye çıkan Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, “Sayın Kulüp Başkanım, Sayın önceki Kulüp Başkanım, yönetici arkadaşlarım, Şeref Has Ailesi ve Mehmet Ali Has Ailesi mensupları aynı zamanda Eyüp Karadayı Ailesi de burada. Fenerbahçe’de spor yapmış, aynı takımda futbol oynamış, Değerli eski futbolcularımız, Sevgili Fenerbahçeliler; yaşım itibariyle Şeref Has’ı seyretme onuruna ermiştim. Türk sporunda ve futbolunda başta Fenerbahçe’de kardeş olarak; Zeki Rıza Sporel- Hasan Kamil Sporel kardeşler vardı.  Daha sonraki dönemde önce ağabey Mehmet Ali Has ve arkasından şimdi rahmetli Şeref Has, kardeş olarak bu büyük kulübün formasını sporcu olarak terlettiler. Camiamız son günlerde çok değerli mensuplarını yitirmeye başladı. Önce sahada futbol oynayan ve ismi altın harflerle kulüp mazimize kazanmış bu değerli insanları kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken bugün de Fenerbahçe’de yöneticilik yapmış,  Fenerbahçe tarihine başka bir altın sayfayla geçmiş  Eyüp Karadayı’yı kaybettik. Şeref Has ve Eyüp Karadayı’ya rahmet ediliyorum.  Mehmet Ali Has ve Has Ailesi’nin bütün mensuplarına sabırlar diliyorum. Eyüp Karadayı’nın Ailesi’ne de sabırlar diliyorum. Hepsinin mekanı cennet olsun” diyerek sözlerini noktaladı.
 
Konuşmaların ardından dualar okundu ve merhumun tabutu omuzlar eşliğinde cenaze aracına konuldu.
 
Merhum Şeref Has toprağa verildi

Bebek Cami’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından merhum Şeref Has son yolculuğuna uğurlandı. Kulübümüzde yöneticilik görevi de yapan eski milli futbolcumuzun cenazesi Yeniköy Aile Kabristanlığı’nda toprağa verildi.

Cenaze törenine; Has ailesinin fertleri ve yakınlarının yanı sıra eski başkanlarımızdan Ali Şen, eski yöneticilerimiz ile eski sporcularımız, kulüp çalışanları, spor ve iş dünyasından isimler ile Şeref Has’ın sevenleri katıldı.

Merhum Şeref Has’a bir kez daha Allah'tan rahmet; başta Has ailesi olmak üzere, sevenleri, yakınları ve tüm camiamıza başsağlığı dileriz.

Fotoğraflar: Atilla Sertbakan

Haberin diğer fotoğrafları

/

Basın Fotoğrafları