KULÜP

Genel Sekreterimiz Sevil Zeynep Becan Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda üyelerimize hitap etti

16 Haziran 2019 Pazar 17:22

Fenerbahçe Spor Kulübü Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunu okuyan Genel Sekreterimiz Sevil Zeynep Becan, yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
 
Sözlerine Babalar Günü’nü kutlayarak başlayan Genel Sekreterimiz Sevil Zeynep Becan, “Bugünkü Genel Kurulumuzda sizlere Yönetim Kurulumuzun 3 Haziran-31 Aralık tarihleri arasındaki dönemin faaliyetlerini kapsayan raporu sunacağım. Bu bilginiz gibi bizim seçimle Yönetim Kurulu seçildiğimiz dönemi kapsıyor. Kulübümüz tarihinde ilk defa stadımızda 21 bin 350 üyemizin katılımıyla bir Seçimli Genel Kurul gerçekleştirdi. Bu Genel kurulda 20 bin 736 geçerli oyun 16 bin 92’siyle Genel Kurulumuz yeni başkanını ve yönetim kurulunu seçti. Bu oyların oranı % 77.6. Seçimden sonra seçilen sizlerin verdiğiniz oylarla ve güveninizle iş başına gelen Yönetim Kurulumuz ilk defa yaptığı toplantılarda kulübün hukuki, finansal, yapısal ve kurumsal alanlarda en kısa sürede neler yapabileceğini tartıştı, oturdu ve bu konulara odaklandı. Sizlere daha önce yaptığımız Divan Kurulu toplantılarında yol haritamızı paylaşmıştık. Bu yol haritası doğrultusunda bugünlere kadar geldik. Ancak bugün sizlerle paylaşacağım rapor, sadece sadece 3 Haziran’la 31 Aralık arasını kapsıyor” dedi.
 
Genel Sekreterimiz Sevil Zeynep Becan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Sezon başında futbol biliyorsunuz, lokomotifimiz. Futbolla başlayacak olursak,  sezon başında satılan 39 bin 226 adet kombine ile taraftarlarımız Fenerbahçemizin kendi sahamızda sonuna kadar desteklediği gibi aynı zamanda deplasmanlarda da bize tanınan kontenjanlar dahilinde hep yanımızda oldular. Bu süreçte bize büyük güç kazandırdılar. Onlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
 
Stadımızda bazı yeni düzenlemeler yaptık. Bu güvene ve desteğe karşılık, Migros tribünün bir bölümünü geleceğimize ışık tutacak öğrencilerimize yüzde 50 indirimle sattık ve Öğrenci Tribünü uygulamasını hayata geçirdik. Yoğun bir ilgiliyle karşılanan bu davranışımızın arkasından yine yeni bir maç izleme heyecanı düşüncesiyle, imkanıyla Ağırlama Paketleri uygulamamızı başlattık ve siz Fenerbahçelilerin huzuruna sunduk. 
 
Ayrıca yine stadımızda ek gelir sağlama amacıyla bazı değişiklikleri hayata geçirdik. Yönetim Kurulu locamızı ikiye bölüp diğer yarısını satışa çıkardık. Bu sayede 500 bin Euro gibi bir gelir elde ettik. Diğer bir uygulamamız saha kenarında yer alan reklam alanlarının dijital dönüşüm kapsamında enerji tasarrufu sağlayan çevreye duyarlı hava koşullarından etkilenmeyen; özetle ticari değerlerini maksimum noktaya taşıdık.
 
Futbol altyapıya gelince, lokomotifimiz futbol dedik. Yine burada uzun soluklu planlar yapmayı düşündüğümüzde; haklı olarak akla altyapı geliyor. Bu altyapı yapılanması çerçevesinde çalışmalarımızı epeyce yoğun bir şekilde yaptık, sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Uzun vadeli bir stratejik planımız var. Öncelikle 18 oyuncuyla profesyonel sözleşme imzalandı. 16 olan antrenör sayımız 29’a yükseltildi. Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesislerimizde iki sahamızı yeniledik.  Ayrıca altyapı oyuncularımızın konaklaması için ek bina inşaatının da anlaşmalarını yaptık. İnşaatına başladık. Temmuz ayı itibariyle inşaatımızın bitmesini bekliyoruz. Önümüzdeki sezona altyapıda yeni bir bina ile iyileştirilmiş koşullarla, sporcularımızı yerleştirmeye başlayacağız.
 
Kulüp televizyonumuz FBTV dönem içerisinde 88 altyapı maçını camiamızın takip edebilmesi için canlı yayınlar gerçekleştirdi. Sportif başarılarımızı özetleyecek olursak; öncelikle göreve başladığımız dönemi esas alıyoruz ve yıl sonu itibariyle raporlarımızı sunuyoruz.
 
Erkek basketbolda 2017-2018 Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon olduk. Boksta yine aynı dönemde erkek takımımız şampiyon oldular. Olimpik şubelerimize gelince Fenerbahçe’nin çok büyük bir spor kulübü olduğunun bilincinde futbolda olduğu gibi bu branşlarda da takımımıza destek olduğunuz için sizlere çok çok teşekkür ediyoruz.  Bu desteğe ihtiyacımız var. Muhtelif yarışmalarda, Türkiye içinde, ulusal ve uluslararası yarışmalarda, şampiyonluklarda çok sayıda madalya kazanan sporcularımız var. Bu sporcularımızın hepsiyle gurur duyuyoruz, biliyorum sizler de onlarla gurur duyuyorsunuz. Ama burada gördüğünüz tüm başarıları sıralarken bir şeyin altını çizmek istiyoruz ki başta milli atletimiz Ramil Guliyev, Fenerbahçe Doğuş Yelken sporcularımız Çağla Dönertaş ve Alican Kaynar aldıkları Olimpiyat kotalarıyla Fenerbahçeli olma kimliğinin en güzel karşılığını verdiler. Şunu söylemeden geçemeyeceğim; geçtiğimiz günlerde cirit atmada Eda Tuğsuz, olimpiyat kotasını alan dördüncü sporcumuz oldu. Hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Biraz evvel çok kısa başladık, gelir getirici neler yaptık diye. Gelir getirici aktivitelerin tabii ki en önemli parçasından biri de, sponsorluklar. Sponsorlukları biz, bir yol arkadaşlığı olarak görüyoruz. Bu iş birlikleri her iki tarafa da kazandırır ama bizim içini, kulübümüz için sportif finansal anlamda son derece önemlidir.
 
Bu başlıkta gelişmelere şöyle bir göz atacak olursak öncelikle futbolda global araç kiralama markası AVIS, şort sponsorluğunda Türkiye’nin en köklü markalarından AYGAZ ve Tüpraş’ın desteğiyle aynı zamanda önemli bir sosyal sorumluluk projemiz olan HeForShe hareketini de futbolda biz kendimize yol arkadaşı yaptık. Türkiye Basketbol Ligi ve Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda sponsorluğuyla yıllardır basketbolu destekleyen global marka olan Beko ile 2,5 yıl Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımının isim ortaklığı ve bu ortaklık çerçevesinde çocuk obezitesine karşı Beko’nun hayata geçirdiği “Eat Like a Pro-Şampiyonlar gibi beslen” girişimini taraftarlarımızla buluşturduk. Yine Erkek Basketbol Takımımızda P&G firmasının markası olan Head & Shoulders’la iş birliği anlaşmasına imza attık. Kadın Voleybol Takımımızın yol arkadaşı ise Opet oldu. Bunların yanı sıra sektörünün önde gelen sigorta şirketlerinden birisi olan HDI Sigorta, giyim markası Damat Tween ve popüler bahis sitesi Nesine.com ile iş birliği anlaşmalarına imza attık. Daha önceki yıllar ile birlikte bu sezon aramıza katılan tüm iş ortaklarımıza huzurlarınızda bizlere sağladıkları bu finansal destek için teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum.
 
Finans derken denetleme ve finans kısmına geldik. Seçim sonrası göreve başlayan yönetim kurulumuz, ilk iş olarak bağımsız denetim şirketi ile anlaşıp tüzüğümüzde belirtilmesine rağmen ilk defa uluslararası finansal raporlama standartlarına uygun konsolide mali tabloların çıkması için çalışmaları başlattı. Kulübümüzün içinde bulunduğu mali dar boğan nedeniyle aynı ay içinde sermaye artışı kararı alarak kulübe nakit girişinin yapılması sağlanmıştır. Sayın Başkanımızın hibesiyle kulübümüz sermaye artışına katılabilmiş olup, hakim ortağı olduğu Fenerbahçe Futbol A.Ş.’nin 28 milyon 280 bin TL’lik olan çıkarılmış sermayesini yüzde 250 artırarak 98 milyon 980 bin TL’ye çıkarılmasıyla 356.010.863 TL fon elde edilmiştir. Sermaye avanslarından oluşan nakit girdileriyle öncelikli olarak önceki sezondan kalan sporcu ve teknik kadro ücret ödemeleri yapılıp, borçlar temizlenmiştir. Aynı zamanda factoring şirketleriyle masaya oturulup, yapılandırma sağlanmış ve tasarruf tedbiri düşük faizli uzun dönem kredi kullanımı yapılarak kısa dönem nakit ihtiyacı karşılanmıştır. Yapılandırılmış vergi borçları ve mevcut finansal borçların karşılaşması bu sayede mümkün kılınmıştır.
 
Göreve geldikten hemen sonra UEFA ile görüşmelere başlanmış olup kulübün içinde bulunduğu durum aktarılarak finansal durumu düzeltmek adına alınan aksiyonlar tüm detaylarıyla aktarılmıştır. Bu görüşmeler neticesinde UEFA’nın Kulüp Finansal Kontrol Kurulu İnceleme Dairesi, alış olduğu kararda, kulübümüzün UEFA müsabakalarından men edilmemesini tavsiye etmiştir. Şimdi yargı dairesinin kararını beklemekteyiz. Türkiye Bankalar Birliği ile kredilerin yapılandırılması amacıyla yapılan çalışmalara da başlanmıştır. Bu arada nakit bazlı muhasebe sisteminden tahakkuk bazlı sisteme geçildiğini, bütçe kontrol sisteminin uygulamaya konulduğunu, raporlama sisteminin yeni bir ERP sistemiyle yapılmaya başlanıldığını da bu finansal raporlar kapsamında da sizlere ifade etmek isterim.
 
Fenerbahçemizin geleceğine umutla bakabilmemiz için sabırlı olmamız ve inancımızı korumamız gerektiğini sizlere bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Tüm camiamızdan ricamız, bugüne kadar olduğu gibi aynı sabır ve anlayışla değişim sürecine inanarak eşsiz desteklerini devam ettirmeleridir.
 
Finansal anlamda beklediğimizin çok ötesinde bir tabloyla karşı karşıya kaldığımız bir gerçektir. Bu tabloyu Başkanımızın katıldığı Camiaya Sesleniş programlarında ve geçtiğimiz Yüksek Divan Kurulu toplantılarımızda sizlere en şeffaf haliyle aktardık.
 
Büyük bir kulüp olmanın gerektirdiği sosyal sorumluluk projelerine kısaca değineceğim. Yaptıklarımızı tek tek anlatacak olursam akşama kadar otururuz. O kadar çok sosyal sorumluluk projesine değindik ki… Türkiye’nin her yerinde zaman zaman derneklerimizle birlikte, bazılarında yönetim kurulu üyelerimizin özel gayretleriyle, bazılarını stadyumumuzda bazılarını Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda bazılarını da Samandıra’da gerçekleştirdik. Çünkü bizim milyonlarca taraftarımız var ve Fenerbahçe markasının, Fenerbahçe Kulübü’nün ödevlerinden biri de sosyal sorumlulukta rol almaktır, yer almaktır ve devam ettirmektir.  Öncelikle Tüpraş’ın desteğiyle toplumsal cinsiyet eşitliği adına Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile hayata geçirdiğimiz HeForShe/Birlikte Eşitiz projemizden bahsetmek istiyorum. Burada kadınların toplumdaki ve spordaki yeri adına bir duruş ortaya koyduk ve bu duruşu ilk ortaya koyan spor kulübü de biziz. Bunun bir kadın olarak gururla ifade etmek istiyorum. Yaş aralıklarına baktığımızda toplam üyelerin %18-%20 olan kadın oranı 18-25 yaş aralığında %35 oranına çıktı. Bundan da büyük gurur duyuyoruz. Genç kadınlarımızı daha fazla üye olmaya davet ediyoruz.  Sosyal sorumluluk projelerimizin hepsini anlatmak isterdim ama zamanı iyi kullanmak adına sadece önemli olan birkaç tanesini anlatacağım. 16 Down Sendromlu gençten oluşan DSD Sans+1 Grubu, Fenerbahçe Beko-CSKA Moskova karşılaşmasının devre arasında farkındalık yaratmak amacıyla bir dans gösterisi sergiledi. Bu özel gösteriyle grup, bir kez daha ‘gerçek dostlar kromozom saymaz’ dediler. Maddi durumu yetersiz olduğu için poşetten kendisine sarı lacivert çubuklu forma yapan gencimizi burada ağırladık. Kendisi Kayserispor maçımızı izleme fırsatına sahip oldu. Beni çok duygulandıran projeler var. Ama bir tanesi var ki bizim Konya’da yaptığımız Otizm Merkezi ziyareti… Bu ziyaretle bizler çok şey öğrendik ve bu konuda çok şeyin yapılması gerektiğini de bizzat gördük. Ziyaret defterini de Başkanımız Ali Koç kendisi imzaladı.
 
Stadyum uygulamalarından da çok kısa bahsedeyim. Sezona başlarken küfürsüz stat demiştik. Böyle bir hedef ortaya koyduk. Bu bizim için hedefe giden yolda sadece bir başlangıç oldu. Gördüğünüz başlangıç, çirkin ve kötü tezahürat sebebiyle aldığımız cezalardan baktığımız ve anladığımız kadarıyla yüzde 64 gerilemiş gözüküyor. Ama daha çok yolumuz var. Devam edeceğiz. Bu konuda az yol aldık ama devamını sizlerden de aldığımız destekle getireceğiz Bu kapsamda yine bir uygulama daha söylemek istiyorum ki bunu çok önemli buluyorum. Fenerbahçemize yakışan şekilde stadyumumuza gelen rakip taraftarlarına çağ dışı uygulamaların hepsini kaldırdık. Daha da güzeli bunun arkasından diğer kulüpler de bizleri izledi. Gelen yoğun talepler üzerine mescitler açıldı.
 
Derneklerimizle ilgili çok kısa değinmek gerekirse; derneklerimizin damarlarımız olduğuna, onlarla iş birliğinin bizleri geliştireceğine çok inanan bir yönetimiz. Onlarla proje paylaşımı olsun karşılıklı destekler olsun ve bizim bilinirliğimizi arttırmaları için her türlü iş birliğini yapıyoruz. Bu kapsamda; yurt içi derneklerimizle 17 Kasım’da bir toplantı yaptık. Başkanımızın da katıldığı geniş bir toplantıydı. Düşüncelerimizi ve projelerimizi paylaştık. Ayrıca yine bizim dönemimizde 3 Kasım tarihinde yani 31 Aralık’a kadar dönemde Almanya derneklerinin oluşturduğu birlik toplantısına katıldık. Almanya, yurt dışında bizim en çok derneğimizin olduğu ülke ve orada çok aktifler. Onların birbirleriyle paylaşımları ve onların projelerinin bizlerle paylaşımı, bu toplantının esasını teşkil etti. Daha sonra devamını bir sonraki yılda getirdik ve anlatacağız. Onları da önümüzdeki yıl ifade edeceğiz.
 
Fenerium’la ilgili neler söyleyebilirim derken, hepinizin gördüğü gibi kardan başlıyoruz. Bir önceki yıla göre karımızı yani 2018 yılında 2017 yılına göre vergi öncesi karlılıkta ciddi bir artış elde ettik. Karlılık 100 binden 10 milyon TL’ye çıkmış. Bu çok ciddi bir artış. Ciroya gelince 104 milyondan 128 milyona çıktık. Burada önemli bir nokta daha var; E-Ticaret. E-ticarette yüzde 62’lik bir artışla 4 milyondan 6,4 milyona çıkmışız. Bugün itibarıyla yani 31 Aralık’tan sonrasını söylüyorum çünkü bu çok önemli bir rakam. Mayıs ayında %8 gibi bir orana çıktık. % 8’i şöyle belirteyim; e-ticaret payının Türkiye ortalamasının % 4 olduğu bir ortamda mayıs ayında %8’e çıkmışız. Bu büyük bir başarı.
 
İnsan Kaynakları her yönetim için hayati bir birim. Biz de böyle yaklaşıyoruz ve 31 Aralık’a kadar olan görev süremizde bu konuda neler yaptık diye açıklayacak olursak öncelikle bağımsız denetim firması aracılığıyla denetlemeler yaptık. Yani neredeyiz? Onu anlamaya çalıştık. Yeni yönetmelikler ve politikaları devreye aldık. Daha önce düzenli tutulmayan personel izin yükünü hesapladık. 15.050 gün izin yükü ve bunun maliyeti 2.162.656 TL olarak belirlendi.
 
Çalışan memnuniyeti bütün kurumlarda olduğu gibi bizler için de son derece önemli. Burada emeğe saygı kapsamında yaptığımız çalışmalar var. Kulübümüze toplam 3368 yıl emek vermiş 223 kişiye plaketlerini ve beratlarını sunduk.
 
Sosyal medya, televizyon ve web sayfamız. Kulübümüzün pek çok anlamda örnek ve öncü olduğu bir başka alansa iletişim kanallarımız. Burada önceliğimiz Fenerbahçe aidiyetini arttırmak. FBTV’nin yeni yayın döneminde içerikleri tamamen güncellendi. Youtube kanalımız daha etkin ve verimli kullanılmaya başlandı. 200 bin abone sayımızdan 852 binlere ulaştık ve bunun daha da artmasını bekliyoruz, arzuluyoruz. İlk hedefimiz 1 milyona ulaşmaktır. Web sitemiz 13 yıllık aranın ardından modern bir tasarım ve güvenli bir altyapı ile gelir de sağlayacak şekilde düzenlendi.  
 
Sponsorlarımızla birlikte yaptığımız paylaşımlar taraftarlarımızdan ilgi gördü. Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, sosyal medya sayfalarımız Avrupa ve dünyada NBA takımları dahil olmak üzere hem takipçi sayısıyla hem de aldığı etkileşimlerle ilk 3 sıradaki yerini korudu. Kadın Basketbol Takımımızın sosyal medya hesapları da Avrupa’da ve WNBA’de ilk sırada yer alarak Fenerbahçe camiasının bu noktadaki gücünü gözler önüne serdi.
 
Halkla İlişkiler departmanını daha etkin bir hale getirdik. Bunu neden yaptığımızı sorarsanız taraftarlarımızdan bize gelen her türlü öneri değerlendirilsin ve bu önerilere, şikayetlere, görüşlere cevap verilsin. Bu süreçten sonra gelen 5094 maili etkileştirdikten sonra %73’ünün yanıtlandığını görüyoruz.
 
 Halkla İlişkilerin yanında yeni bir departmanımız daha var o da; Üye İlişkileri departmanımız. Üye İlişkileri departmanımızı az önce söylediğim 31 Aralık’tan sonra hayata geçirdik ve sizler aslında onların aktivitelerini eminim takip ediyorsunuz. Deplasman maçları organizasyonları ve diğer bütün etkinliklerimizde sağ olsunlar büyük destek sağlıyorlar. Amacımız, üyelerimizle daha fazla etkileşim, daha fazla ilişki kurmak, onların da birbirleriyle ilişki kuracağı ortamları oluşturmak. Biz eğer büyük bir aileyiz diyorsak bu ailenin daha sık bir araya gelmesi, buluşması, birbirini daha iyi tanıması, bizlerin de -bunu şahsım adına söylüyorum- genç veya kadın arkadaşlarımızı tanımamız, uzman oldukları konuları anlamamız ve gerektiğinde onlarla istişare edip yaptığımız projelere onları katabilmemiz.”

Basın Fotoğrafları