HEFORSHE

“Nesiller Boyu Eşitlik Seninle Başlar” etkinliği gerçekleştirildi

08 Mart 2020 Pazar 10:34

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ''Nesiller Boyu Eşitlik Seninle Başlar'' etkinliği Ortaköy Kethüda Hamamı’nda gerçekleşti.
 
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Beşiktaş Belediyesi ortaklığında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ''Nesiller Boyu Eşitlik Seninle Başlar'' etkinliği düzenlendi.
 
Organizasyona Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt ve milli atletimiz Eda Tuğsuz da katıldı.
 
“Nesiller Boyu Eşitlik Sergisi” ile devam eden organizasyonda Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt sergi duvarına Kulübümüzün kadın erkek eşitliği konusunda yaşadığı ilkleri yerleştirirken, sporcumuz Eda Tuğsuz ise sırtında macenta rengi ile ''Nesiller Boyu Eşitlik'' yazan formamızı koydu.

Etkinlikte içlerinde Eda Tuğsuz'un da bulunduğu rol modeller Pecha Kucha formatında 20 saniye ekranda kalan 20 fotoğraf ile sunumlarını gerçekleştirdi. Milli atletimiz Eda Tuğsuz, yaptığı sunumda kadın erkek eşitliğine dair açıklamalarda bulunurken, kendi başarı hikayesini de anlattı.
 
Sporcuların da kamuoyunu ve özellikle gençleri, çocukları doğru ve iyi yönlendirebilecek mesajlar taşımaları gerektiğine inandığını belirten Eda, 2020 yılında olmamıza rağmen hala kadın-erkek eşitliği, fırsat eşitliği, cinsiyet eşitliği konularını tartışıyor olmaktan dolayı üzgün olduğunu ifade etti.

Kadına şiddet ve eşitsizlik konusunun ülkemizin yanı sıra dünyada da önemli bir gündem maddesi olduğunun altını çizen Eda, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin başlatmış olduğu ve Kulübümüzün de desteklediği HeForShe hareketine de değindi. Milli atletimiz, “Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin başlatmış olduğu bu hareket son derece anlamlı ve desteklenmesi gereken bir hareket. Gerek dijital mecralarda gerekse fiziksel olarak, işte bunun gibi etkinliklerde veya farkındalığı artırmak zorundayız. Gurur duyuyorum ki kulübüm Fenerbahçe de bu hareketin bir parçası. Geçtiğimiz yıl Fenerbahçe ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi arasındaki iş birliği çok ses getirmişti. Kulüp futbol maçlarına He For She hareketinin logosuyla çıktı. Bir maça majenta rengi isim ve numaralı formalarla çıktı. Kulüpleri çok büyük taraftar kitleleri var. 20 milyonlardan 25 milyonlardan bahsediyoruz. Çok büyük bir topluluk gerçekten. Sadece futbol kulübü olmasının yanı sıra aslında sivil toplum örgütü gibi de davranabilen yapılar bunlar. O yüzden yalnızca futbol ya da yalnızca spor deyip geçmemeli, bu kitleyi doğru yönlendirmek için var gücümüzle çalışmalıyız.” dedi.
 
HeForShe’nin spordaki anlamı, açılımıyla ilgili de düşüncelerini aktaran Eda, “Ben nasıl bireysel olarak sporuma anlam katacak bir mesaj arayışındaysam, kulüpler de aynı şekilde düşünmeli ve düşünüyor da. Peki sporda He For She’nin anlamı, açılımı neydi? Kadınlara ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığa karşıyız. Cinsiyetçi yaklaşımlara ve söylemlere karşıyız. Kadınların ve kız çocuklarının sporun her alanında daha etkin bir şekilde yer almaları için çabalayacağız. Sporcularımızı topluma örnek olmaları konusunda yönlendireceğiz ve eğiteceğiz. Hala yolun başında gibiyiz evet ama şöyle düşünmeliyiz: yıl 2020 olmuş hala bu işler düzelmediyse artık düzelmez diyerek insanlık görevinizi kenara fırlatmış olursunuz. Daha çok sorumluluk almalı daha çok çabalamalısınız. Bu yüzden kulübümün bu konuda yaptığı atılımı çok anlamlı buluyorum.” diye konuştu.
 
Kişisel sporcu misyonundan da bahseden Eda, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün bir sporcusu olmaktan dolayı duyduğu gururu ise şu sözlerle aktardı: “Benim sahip olduğum ve kendimi en şanslı hissettiğim şeylerden biri de Fenerbahçe sporcusu olmak. Büyük bir camianın desteğini hissetmek çok güzel bir duygu.  Hani derler ya iyi günde kötü günde beraber diye işte öyle. Neye ihtiyacım varsa sonsuz destekleriyle arkamdalar. Olimpik sporcu ve kadın sporcu yetiştirme açısından da bakarsanız Fenerbahçe’nin harika işler başardığını görebilirsiniz. İnşallah güzel şeyler başaracağız, tüm Türk kadınları adına.”

Fotoğraflar: Ahmet Hopyar

Basın Fotoğrafları