HEFORSHE

DAHA İYİ BİR TOPLUM, DAHA İYİ BİR GELECEK VE AYDINLIK YARINLAR İÇİN “BİRLİKTE EŞİTİZ!” DEDİĞİMİZ BİR YILIN ARDINDAN 

22 Kasım 2019 Cuma 10:59

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bir yıl önce, değerli sponsorumuz Tüpraş’ın desteği ile küresel anlamda bir ilki hayata geçirmiş, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) ‘Eşitliğe ancak kadınlar ve erkekler omuz omuza verdikleri zaman ulaşabiliriz’ diyerek başlattığı ‘HeforShe Hareketi’ni desteklediğimizi açıklamıştık. 

Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sivil toplum örgütü olarak, savunucusu olduğumuz bu hareketi, daha iyi bir toplum, daha iyi bir gelecek ve aydınlık yarınlar için ‘Birlikte Eşitiz!’ diyerek duyurmuş; “Kapsayıcı Spor Kulübü” olmak adına  toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önce kendi kulübümüz ve camiamızda yaşayacağımız dönüşüm ile kitleleri harekete geçirip farkındalık yaratarak dünyaya örnek olacağız demiştik. 

Futbol Takımımızın forma kolunda HeForShe logosunu taşıyarak sosyal sorumluluk odaklı bu hareket için tavrımızı ortaya koymuş; bu konuda tüm mecralarımızdan yayınladığımız manifesto ile kadınlar ve kız çocuklarının hem sporcu hem de taraftar olarak varlıklarının artırılması ve sporun her alanında eşit haklara sahip olmasını vurgulayarak, 

İşbirliğimiz kapsamında hayata dair her anda toplumun her alanında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınlara yönelik şiddetin son bulması adına farkındalık çalışmaları yapacağımızı taahhüt etmiştik. 

Geride bıraktığımız bir yılda kapsayıcı spor kulübü olmak adına öncü ve örnek olacak pek çok adım attık. 

Futbol A Takımımız ‘HeForShe Birlikte Eşitiz’ mesajıyla çıktığı Alanyaspor maçında sırt numaralarını eşitliğin rengi magenta ile değiştirerek futbol tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. 

Aynı hafta tüm branşlarda takımlarımız maçlara ‘Birlikte Eşitiz’ pankartıyla çıkarak eşitlik mesajımızı kamuoyunu gündemine taşıdılar. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde futbol takımımız başta olmak üzere tüm branşlarımızdan sporcularımızın paylaştığı ortak mesajlarla kamuoyunda önemli bir farkındalık yarattık. 

Derneklerimizin de katılımlarıyla Türkiye'nin ve dünyanın farklı noktalarında toplumsal cinsiyet eşitliği için farkındalık adımları attık. 

Kapsayıcı spor kulübü olma hedefiyle çıktığımız bu yolda; 

Yönetim Kurulumuz başta olmak üzere Fenerbahçe Spor Kulübü ve bağlı şirketlerimizde çalışanlarımız arasından bugüne kadar  toplam 549 çalışanımız Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi aldı. 

Çalışanlarımıza yönelik eğitimlerimiz devam ederken, Kulübümüz sporcu ve teknik ekiplerine yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık atölyelerine de bu ay içinde başlayacağız. 

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından ulusal ve uluslararası arenada ilk sayılabilecek örnek bir çalışma olarak “Fenerbahçe Spor Kulübü ve Bağlı Şirketler Toplumsal Cinsiyet Analizi” yapıldı. 

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önündeki engellerin azaltılması ya da yok edilmesi için hangi alanlarda adımlar atılması gerektiği yönünde kulübümüze bir yol gösterici olacak bu analiz kapsamında, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi uluslararası spor politika belgelerinde kabul edilen 5 stratejik alanda (yönetim, spora katılım, antrenörlük, medya ve toplumsal cinsiyet temelli şiddet) toplam 117 gösterge kullanılarak idari çalışanlarımızdan sporcularımıza, TV programlarından sosyal medya hesaplarımıza, tesislerimizden kurum mevzuatına kadar birçok nicel ve nitel veriler toplandı ve analiz edildi.  

Toplumsal cinsiyet analizinden elde edilen bulgular doğrultusunda, Fenerbahçemiz örnek ve öncü spor kulübü olma yolunda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak stratejik planlarını geliştirmekte ve bu doğrultuda adımlar atmaya devam edecektir. 

Projeyi sürdürülebilir kılmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini kurumsal kültür haline getirmek adına Kulübümüz çatısı altında görev yapan 24 çalışanımız aldıkları eğitici eğitiminin ardından sertifika alarak iç eğitmen oldular ve çalışanlarımıza toplumsal cinsiyet eşitliği seminerleri vermeye başladılar. 

Dünya Kız Çocukları Günü’nde Fenerbahçe Futbol Okullarında bir ilki hayata geçirdik ve "Kız Çocukları Sahaya” diyerek kız çocukları için futbol eğitimi vermeye başladık. 

Tarihimizin aynası olan müzemizde spor alanında kadınlara ve kız çocuklarına yeni ufuklar açarak tarihe iz bırakan kadın sporcularımıza yer verdiğimiz ‘Tarihimize İz Bırakan Fenerbahçe Kadınları’ adlı bir köşe oluşturduk. 

Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde bir ilki hayata geçirerek kulübümüzde çalışan anneler ve maça gelen bebekli aileler için ‘Bebek Bakım ve Süt Sağma Odası’nı kullanıma açtık, 

Bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki; “Spor, ulusal ve küresel alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında en önemli stratejik alanlardan biridir.” 

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bu misyonumuzun farkında olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği adına çok önemli olduğuna inandığımız çalışmalarımızı, 
Birleşmiş Milletler’in 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü arasında yürüttüğü Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında hayata geçireceğimiz adımlarla sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. 
 

Haberin diğer fotoğrafları

/

Basın Fotoğrafları