FUTBOL

Başkanımız Ali Koç: MHK’nın başındaki kişinin daha başvuru olmadan 'kural hatası yok' yorumu yapacağına inanmıyorum

18 Eylül 2019 Çarşamba 16:37

Başkanımız Ali Koç, kadın voleybol takımımızın sponsorluk anlaşmalarının kamuoyuna duyurulduğu basın toplantılarının ardından gazetecilere futbol gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkanımız, Aytemiz Alanyaspor maçında takımımızın yediği 2 golün hemen öncesinde olan kural hataları tartışmalarıyla ilgili olarak “Kural hatası gündemde. İtirazımız da olacak. Maçın ertesi gününden itibaren üç gün süremiz var. Üçüncü gün 12’ye kadar itiraz hakkımız var. Türkiye Futbol Federasyonu'na başvuru yapıyoruz. Onlar da bunu MHK’ya yolluyor. MHK incelemesini tamamladıktan sonra TFF Yönetim Kurulu’na görüşünü iletiyor. Nihai karar da yönetim kurulunda veriliyor. Dolayısıyla bize verilen süreç çerçevesinde incelememizi yapıyoruz. Kural hatalarının ilkinde görüntü sıkıntısı olduğu için yayıncı kuruluşla temasa geçtik. Onlar da sağ olsunlar, destek oldular ve bütün görüntüleri veridiler. Bize verilen süreç içerisinde gerekli başvuruyu yapacağız” dedi.

KURAL HATALARI VAR. BİRİSİ HİÇ YORUMA AÇIK DEĞİL

Yorumcuların kural hatasıyla ilgili ikileme düşmesine ilişkin sorulan soruyu Başkanımız Ali Koç, şöyle yanıtladı: “Kural hatası bize göre var. Başkalarının görüşlerine saygı duyuyoruz. Bir tanesi hiç yoruma açık değil. Diğeri yoruma açık olabilir. Ama bununla birlikte şunu görüyorum ki; yeni kurallar, yeni düzenlemeler yorumcular tarafından da algılanmamış ya da tam incelenmemiş, idrak edilmemiş. Fakat federasyonun hem spor kulüplerine hem futbolculara hem kendi hakemlerine hem de medyaya bu konuda daha sağlıklı, etraflıca bilgilendirme yapması herkesin aynı sayfada olması açısından önemli. Bize göre var. Biz de bu doğrultuda başvurumuzu yapacağız. Zaman ne gösterir göreceğiz. Başvuru yapmamak sorumsuzluk olurdu. Kulüplerin çıkarları doğrultusunda iki tane üst üste bu hataların yapılması bizi bu sürece itti. Hukuki süreç ne zaman tamamlanır bilmiyorum. O federasyona kalmış. Zaten maç da oldubitti. Bir acelesi yok. Önemli olan sağlıklı bir inceleme çerçevesinde sağlıklı, algı operasyonuna maruz kalmadan, kuralların emrettiği şekilde doğru standartlarda incelenirse doğru kararın verileceğini görüyorum. Ama şimdiden görüyorum ki aldı operasyonları başlamış bile. Zaten Türk futbolu ne yazık ki yıllardır, özellikle son yıllarda algı operasyonları üzerinden yönetilmeye, şekillendirilmeye, yön verilmeye çalışılıyor. Spor kulübü olarak az konuşmaya dikkat ediyoruz. Bugün sponsorluk toplantısı vesilesiyle de sizlerin de sormak istediği sorular olduğunu biliyorduk. Biz de kulüp olarak henüz bir açıklama yapmadık. Gerekli başvuruları bugün tamamlanmasa da en geç bize verilen süre içerisinde yarın yapacağımızı kamuoyuna sizin vesilenizle iletmek istiyorum.”

BELKİ BİR ALGI OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR

MHK Başkanı Zekeriya Alp’e atfedilen ve basına yansıyan açıklamalara ilişkin soruya ise Ali Koç, “Gazetenizde böyle bir haber çıkmış. Ben buna ihtimal vermek istemiyorum. Sonuçta MHK Başkanımız son derece tecrübeli bir isim. Futbol açısından da önemli bir değer. MHK’nın başına hakem dünyası dışından birinin atanmasını da çok olumlu karşılıyorum. Bu tecrübede birinin böyle bir hata yapacağını hiç sanmıyorum. Gerçek olmadığını düşünüyorum. Neden bunu düşünüyorum? İki nedenden dolayı söylüyorum. Bir tanesi; ‘hukuk  kurulları’ diye bir laf geçiyor. Öyle bir kurul yok ve MHK’nın yapacağı incelemede MHK’nın başında olan kişinin henüz söz konusu kulüp gerekli başvuruyu yapmadan, itirazını yapmadan, dolayısıyla sonuçlanmadan böyle bir açıklama yapmasının imkan dahilinde olduğunu düşünmüyorum. Sizin gazetenizde bir yanlışlık vardır. Haberi yapan kişi de son derece manidar. Belki burada da bir algı operasyonu yürütülüyor. Ancak kulağımla duymadığım için inanmıyorum. Ses kaydını duyarsam inanırım. Böyle tecrübeli bir insanın, MHK’nın başındaki insanın MHK’nın yapacağı incelemeyle ilgili daha başvuru yapılmadan, inceleme yapılmadan böyle bir açıklamada bulunacağını imkan dahilinde bulmuyorum. Bulunduysa da bence yanlış olmuş.” diye cevap verdi.

HEM FUTBOLCULUK HEM ANTRENÖRLÜK KARİYERİNDE BİR İNSANIN SİCİLİ NASIL BU KADAR BOZUK OLABİLİYOR

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in söylediği sözler hakkında sorulan soruya ise Başkanımız Ali Koç, “Dünkü basın toplantısını duymadığım için bir şey söylemeyeceğim. Onların fıtratında olan bir şey. Dolayısıyla ben yorum yapmak istemiyorum. Ama geçenlerde ECA’nın yönetim kuruluna seçildik. Orada dünya neler konuşuyor, Avrupa futbolu neler üstünde tartışıyor, yeni formatlar, hepimizi derinden etkileyecek yeni düzenlemeler konuşuluyor. Bizim ülkemizde de ‘tweet 19.05’te atılmış’ diye konuşuluyor. ‘Hem futbolculuk hem de antrenörlük kariyerinde nasıl oluyor da bir insanın sicili bu kadar bozuk olabiliyor, ceza alabiliyor, niye başka hocalar almıyor?’ diye konuşulması gerekirken 19.05’i konuşuyoruz. Halbuki biz spor kulüpleri olarak sahada bir gün rekabet ediyoruz. Onun dışında ortak çalışıp, ortak olduğumuzu unutmayıp, omuz omuza verip yeni sponsorluklara imza atmak, marka değerlerimizi nasıl arttırırız onun üzerinde konuşmak, ne kadar daha fazla taraftar tribünlere çekebiliriz, nasıl altyapıları kurgulayabiliriz, finansal sorunlarımızı nasıl aşabiliriz, bir sonraki yayın ihalesinde ligimizi nasıl daha iyi hazırlayabiliriz ki daha iyi rakamlar olsun… Bizim bunları konuşmamız gerekiyor. Hep bir kavga gürültü gidiyor. Bize de imada bulunulan çok açıklamalar oluyor. Bugüne kadar hiç konuşmadık. İlk defa bugün konuşuyorum. Sorduğunuz için de söylüyorum. İnşallah bu konularla ilgili daha fazla konuşmak zorunda kalmayız.” şeklinde yanıt verdi.

HALUK ULUSOY GALATASARAY KONGRE ÜYESİYDİ. NİHAT BEY OLUNCA NEDEN GÜNDEME GELİYOR?

Başkanımız ve Yöneticilerimizin TFF’ye yaptığı ziyaret ve ardından yapılan algılarla ilgili soru üzerine Ali Koç, “Bunlar sizin yarattığınız algılar. Yıldırım Demirören Beşiktaş başkanıydı. Haluk Ulusoy da Galatasaray kongre üyesiydi. Geçmiş başkanlara bakın. Rahmetli Hasan Bey Beşiktaş taraftarıydı. Mehmet Ali Aydınlar Fenerbahçeliydi. Kurullarda insanlar var. Eskiden yönetimlerde çalışmış insanlar var. Bu işin doğası bu. Dolayısıyla söz konusu Nihat Bey olunca neden bu kadar gündeme geliyor anlamakta zorluk çekiyorum.” diye yanıt verdi.

KURAL HATASI OLMADAN ÖNCE 1-0 ÖNDEYDİK

Bir basın mensubunun ‘Aytemiz Alanyaspor karşılaşmasındaki kural hataları olmasaydı nasıl bir maç olurdu?’ sorusunu Başkanımız Ali Koç, “İkinci yarı fark da atabilirdik, fark da yiyebilirdik. Bu futbol ve sonucun ne olacağı belli olmaz. Burada olan şey o zamana kadar bariz bir üstünlüğümüz vardı ve 1-0 öndeydik. Yanılmıyorsam ilk yarıda uzatmaların son dakikasında bir gol yedik. Defans hatası, kaleci hatası. Ama sonra dikkat ederseniz ki maçtan sonra da hemen fark edilmedi. Bir müddet sonra bunun bir kural hatası olabileceği konuşuldu, ikinci gol de ikinci yarının hemen başında geldi. Orada da kural hatası söz konusu. Dolayısıyla ikisi de direkt sonucu etkileyen olaylardı. Bunlar olmasaydı maçın sonucunun nasıl olacağını kimse bilemez. Öyle de böyle de olabilirdi. Net bir şey var ki kural hatası yapıldığı takdirde maçın tekrarlanması gerekiyor. Geçenlerde MHK Başkanı, geçmişte de oldu, Donk’un bir olayı vardı. Orada da kural hatasının olmadığı yönünde MHK bir görüş belirtti ama maç tekrarlandı.” diye yanıtladı.
 
1959 ÖNCESİ ŞAMPİYONLUKLAR BİZDEN ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ. BİZ ÜSTÜNDE DURUYORUZ

1959 yılı öncesi Türkiye şampiyonlukları ile ilgili soruya da Başkanımız, “Onunla alakalı çalışmaları yapıyoruz. Onunla ilgili de zamanı gelince görüşlerimizi aktaracağız. Burası yeri değil. Bunu ilk defa biz gündeme getirmiyoruz. Bizden önce de gündeme getirildi. Biz daha fazla üstünde duruyoruz. Daha fazla da durmaya devam edeceğiz. Onun ligleri nasıl etkileyeceği ile ilgili bir alakası yok. 4. haftadayız ve daha 30 hafta var. İnşallah en sağlıklı şekilde, en az polemiklerle hak edenin kazandığı bir sezon yaşarız.” cevabını verdi.

TFF ÜZERİNDE BASKI YARATMAK İÇİN GEREKSİZ POLEMİKLER OLUŞTURULUYOR

Hakem hatalarına ilişkin sorulan soruya ise Başkanımız Ali Koç şöyle yanıt verdi: “Hakemlerin çok fazla hata yaptığını söylemek için henüz erken. Bazı maçlarda hakem hatası diye adlandırdığın şeye başka bir gözle baktığında hata değil diye adlandırabilirsin. Vahim olan kısım ki yanılıyor da olabilirim, bu sadece benim tahminim. Bence federasyon üzerinde baskı yaratmak için gereksiz polemikler yaratılıyor. Enteresan bir dönemden geçiyoruz. O yüzden şu an ne bizim maçlarımız için ne de başka takımların maçları için çok hakem hatası yapılıyor ya da az yapılıyor diyecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.”

KİMİN ORTALIĞI ATEŞE ÇEVİRDİĞİ ORTADA. BİZ MAKUL DURMAYA ÇALIŞIYORUZ.

Kulübümüze yönelik algı operasyonlarının arkasında futbol takımımızın lige iyi başlaması olup olmadığı sorusunu Başkanımız Ali Koç, “Fenerbahçe’nin çıkışı falan değil. Daha 4. haftadayız. Önümüzde daha çok hafta var. Ama kimin konuştuğuna kimin konuşmadığına bakın. Kimin ortalığı ateşe çevirdiği ortada. Bunu bana sormayın. Direkt benim ya da arkadaşlarımın yaptığı bir şey varsa ona sor. Ama biz mümkün olduğu kadar polemiklerin dışında kalmaya çalışıyoruz. Biz makul durmaya, büyük resme önem vermeye dikkat ediyoruz. Çünkü kavga ederek bir yere varamayız. Bindiğimiz dalı keseriz.” şeklinde cevapladı.

Son olarak Başkanımız Ali Koç Galatasaray maçı ile ilgili sorulan soruya ise, “Daha çok var. Önce Ankaragücü var.” diye yanıt verdi.