FUTBOL AKADEMİ

Futbol Altyapı Scout Sorumlumuz Serhat Pekmezci 14/16’ya konuk oldu

23 Ağustos 2019 Cuma 16:42

Futbol Altyapı Oyuncu İzleme Birimi Sorumlusu Serhat Pekmezci, Fenerbahçe TV’de yayınlanan 14/16 programında önemli açıklamalar yaptı.

Fenerbahçe Spor Kulübü Futbol Altyapı takımlarına kazandırılan oyuncularla ilgili bilgiler veren Pekmezci, A Takım ile altyapı arasındaki yakın ilişkiyi anlattı. Oyuncuları keşfederken ne tür kriterleri göz önünde bulundurduklarıyla ilgili de bilgiler veren Pekmezci, Türkiye’deki scout kavramını ve futbolda eğitimin önemini de aktardı.

Altyapımıza yapılan yeni transferlerin, yeteneği iyi insan olmanın önünde konumlandırmayan bir anlayışla Fenerbahçemize kazandırıldığını belirten Serhat Pekmezci, altyapı koordinasyon ile Samandıra arasındaki diyaloğun çok iyi olduğunun altını çizdi ve Futbol Altyapı takımlarımızda görev alan oyuncularımızın eğitim ve A Takım arasında hem insani hem de okul boyutunda gelişimlerine önem verdiklerini söyledi.

Türkiye’deki scout anlayışıyla ilgili de bilgiler veren Pekmezci, “Türkiye’de ilk kez bir kulüp altyapıda scout ekibi kurmak istedi ve başına beni getirdi. Bu, Türkiye’de bir ilkti. Güzel bir ekip kurduk ve 6 yıl boyunca yoğun bir şekilde çalıştık. Şimdi Fenerbahçe’nin marka değeri ve büyüklüğü, Başkanımızın ve yönetimimizin vizyonu ve bizim de network ağımızın genişliği ve büyüklüğü birleştiğinde 10-15 yılda kat edilemeyen mesafe birkaç yılda kat edilebilir. Bize inanıyorlar, güveniyorlar. Ben de ilk olmuş olmanın sorumluluğuyla yoğun çalışıyorum, kendimi sürekli geliştirmeye çalışıyorum.” dedi.

Türkiye’deki ilk scout birimini kurmasının ardından yaşadığı zorlukları da aktaran Pekmezci, “Çok zorlandık. Özellikle 17-18 yaş dönemine kadar çocukların performansına değil potansiyeline bakılması gerektiğini düşündük. Genel algı maç kazanmaya yönelik, kas kuvveti gelişmiş futbolcu yönünde. Zekanın fizik-kuvvetten çok daha önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Ritim duygusu ve hareket kabiliyetinin daha önemli olduğunu anlatmaya çalıştık.” şeklinde konuştu.

Transfer kriterlerini de anlatan Serhat Pekmezci, “Kriterlerimizi saha içi ve saha dışı diye ikiye ayırıyoruz. Saha içi transfer kriterlerimizde baktığımız ilk nokta çocuğun adım frekansı tabanla temas edişindeki ayağının şekli. Bu bize merkezi sinir sisteminin annesinin hamileliği döneminde folik asit bakımından ne kadar zengin bir beslenmeye sahip olup olmadığıyla ilgili bilgi veriyor. Merkezi sinir sistemi eğer doğru bir şekilde gelişmişse hem fiziksel hem de psikolojik olarak algınızın yüksek olduğunu, doğru büyüyeceğinizi, ayak tabanlarınızda çökme olmayacağını belirten bir ipucu. Bizi ilgilendiren kısmı sinirler. Merkezi sinir sistemi doğru doğmuş bir çocuk eğer futbola da yatkınsa onun algısının açık olabileceğini, sahanın tamamını görebileceğini, doğru kararlar verebileceğini ve bunları uygulayabileceği konusunda bize ipuçları veriyor. Mevkisel, fiziksel atletik özellikleri, mevkiye uygun fizik yapısı gibi kriterleri de not alıyoruz ama asıl kısım ailesini tanımaktır.” ifadelerini kullandı.

2019-2020 sezonu öncesi Altyapı Oyuncu İzleme Birimimiz tarafından 17 transfer gerçekleştirildiğini anlatan Serhat Pekmezci, Türkiye’de futbolun geleceği için eğitimin önemine de dikkat çekti.

Fotoğraflar: Burak Saltık

Basın Fotoğrafları